Civilizáció

Valóság a hő és a páratartalom potenciálisan halálos kimenetelű növekedése

A tudósok ezer szélsőséges eseményt azonosítottak, és arra utalnak, hogy a globális felmelegedésre vonatkozó szigorú figyelmeztetések már bekövetkeztek!

A szélsőséges páratartalom és hő elviselhetetlen részei, amelyek veszélyeztethetik az emberi túlélést, világszerte egyre növekszenek, és arra utalnak, hogy a globális felmelegedés következményeivel kapcsolatos legrosszabb forgatókönyvekre figyelmeztetések már bekövetkeztek – jelentett egy új tanulmány.

A tudósok több ezer korábban nem észlelt halálos időjárási kombináció kitörését detektálták Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Észak-Amerikában, többek között a Mexikói öböl partja mentén fekvő több csatlakozási pontján.

A páratartalom veszélyesebb, mint önmagában a száraz hő, mert akadályozza az izzadás hatékonyságát – a test életmentő természetes hűtési rendszerét.

A Science Advances-en 2020. május 8-án közzétett tanulmány szerint az 1979 és 2017 között vizsgált időszakban megkétszereződött a potenciálisan halálos páratartalom és hő események száma, és mind gyakoriságuk, mind pedig intenzitásuk növekszik.

A legszélsőségesebb események a Perzsa-öböl mentén fordultak elő, ahol a hő- és páratartalom kombinációja 14 alkalommal meghaladta az emberi túlélés elméleti határértéket. Doha, Katari fővárosa, ahol 2022-ben kerül sor a világkupára, volt a szenvedés egyik helye ezeknek a potenciálisan halálos időjárási eseményeknek.

A baljós eredmények a tudósok számára meglepetést jelentenek, mivel a korábbi tanulmányok szerint a szélsőséges időjárási események a század későbbi szakaszában való előfordulását jósolták korábban, főleg a trópusok és a szubtrópusok olyan részein, ahol a páratartalom már problémát jelent.

A korábbi tanulmányok azt jelezték előre, hogy csak több évtized múlva történhet meg, ami most történik.

– mondta Colin Raymond, a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Föld Megfigyelőközpontjának vezető szerzője.

A korábbi tanulmányok a nagy területeken több órán keresztül regisztrált átlagos hőre és páratartalomra támaszkodtak, míg a Columbia csapata 7877 különböző meteorológiai állomás óránkénti adatait elemezte, lehetővé téve számukra a rövid, lokalizált események pontos meghatározását.

Kissé kevésbé szélsőséges, de gyakoribb kitöréseket észleltek Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, Ausztrália északnyugati részén, valamint a Vörös-tenger partján, és a Mexikói-, Kaliforniai-öböl partvidékén.

Lehet, hogy közelebb állunk egy valódi fordulóponthoz, mint gondolnánk

– mondta Radley Horton társszerző.

Habár a tanulmány 1979 és 2017 között vizsgált időszakot adatait dolgozta fel, hogy ez mennyire így van bizonyítja,  tavaly egyáltalán nem voltak rendben, sokat szenvedtek – a hőhullám miatt – az emberek  Indiában.

Az alábbi film (70 tudományos hivatkozással a végén) bemutatja “Miért fog minden összeomlani?”

“Ettől a videótól nem fogod jobban érezni magad. Azoknak készült, akik szeretnék tudni, mire lehet számítani. Nem pusztán kijelentem, hogy bajban vagyunk. Ehelyett összefoglalom, amit most tudunk a klímaváltozásról, és hogy ez hogyan fog hatni mindannyiunkra. De főleg azt fogom elmagyarázni, miért elkerülhetetlen.”

Ezekkel a súlyos mondatokkal kezdődik ez a rövid film és remélem, hogy megérti belőle egyre több ember a karbonsemlegesítés sürgősségének üzenetét ami rákényszerít mindenkit az észhez térésre. Mert nagyon nem mindegy, hogy a civilizáció – repülős hasonlattal élve – becsapódása vagy kényszerleszállása fog történni hamarosan.

Rampasek, László A.
Forrás: The Guardian cikk alapján


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago