Túlnépesedés és Klímaváltozás – NEM LEHET TÖBBÉ TABU

A beszélgetést Stuart Scott készítette elő, és rendezte, a felvételt 2019. december 6-án, a spanyolországi Madridban, a COP25-ön rögzítették.

Ez az esemény az EGYETLEN OLYAN hivatalos esemény volt az ENSZ éghajlati tárgyalásain, AMELYBEN A TÚLNÉPESEDÉSRŐL EGYÁLTALÁN BESZÉLTEK!

 

Növekedő emberi népességünk nyilvánvalóan hatalmas probléma – azonban politikailag még a népesség kérdésének megvitatását is helytelennek tekintik – miközben egyértelmű, hogy a klímaváltozásnak, és a világszerte tapasztalható általános ökológiai romlásnak egyik legfontosabb mozgatórugója.

Bizonyítékok sora igazolja, hogy ennek a problémának kezelése egyben a leghatékonyabb klímavédelmi tett. Ideje tehát változtatni a gondolkodásmódon, ami sok esetben még az aktivisták körében is a hiábavalóságokra ösztönöz.

Vártam, hogy mikor veszi fel a témát a magyar média fősodra, de ha itt nem írjuk meg, nem fog megjelenni sehol. Bár nagyságrendekkel többen dolgoznak a médiában, akik hirtelen klímatudósok (klíma-tudálékosak) lettek, és mégis sok esetben korábban ismert és még általam is jó fejnek tartott újságírókról derült ki a klímaválság kapcsán, hogy nagy nullák! Igazán megmutatkozott jó néhányukban, hogy legbelül valójában is kicsodák.

Persze így van ez: a mézes csuporból, ha kiborítják a méz folydogál ki, a biliből pedig a pisi. Greta Thunberg pedig kiborította azt a csuprot, és jó néhányuknál azt a bizonyos bilit is! … És most itt van, egyre nagyobb érdeklődés középpontjában ez a téma is!

Ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk azt a gyorsuló népességnövekedést, amely súlyos ökológiai helyzetbe taszít minket, akkor maga a Természet fogja lecsökkenti az emberi népességszámot.

Könnyebb beszélni és mocskolódni a 16 éves Greta Thunbergről, mint a klímaválságról. Könnyebb beszélni Greta Thunberg mozgalmáról, arról, hogy amikor az iskolások felismerik azt, hogy nincsen jövőjük a jelenlegi valós klímavédelmi tendenciák mellett, akkor minek is járnak iskolába? Könnyebb mocskolódni, degradálni, és karaktergyilkosságot elkövetni a fiatal klímaaktivistákkal szemben, mint a klímaválság valóságáról, valós adatairól, és sürgető megoldásairól beszélni.

… és előre látom, hogy a “valóság a népesség problémájával” lesz a következő, ami kiveri a biztosítékot néhány idióta újságírónál, akik majd ahelyett, hogy utánanéznének a dolognak, jönnek a szokásos rémképekkel és kényszerképzetekkel lehúzva magukat idővel a WC-n. Mert nem jegyzünk meg semmit, de nem is felejtünk. Nem tanítják, és nem is tudhatják azt az ökológiai egyensúlyhoz való ismeretanyagot, hogy Magyarország is túl van népesedve! Ez az információ amikor eljut a fülükbe valamiképpen, ahol majd eldől: ki az aki alkalmas genetikailag erről állást foglalni, pláne anélkül, hogy utánanézne a témának. Ne legyen igazam, de már látom a hamis tanulmányokat arról, hogy 20 milliárdan is lakhatják emberek ezt a bolygót. Az érdekes, mert tuti nem fogja megélni senki sem!

Ahogy a címben is szerepel, tulajdonképpen a “Túlnépesedés vita” és a “Klímaváltozás vita” ugyan az – NEM LEHET TÖBBÉ TABU.

Rampasek, László A.
Forrás: UPFSI

Átirat:

Ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk azt a gyorsuló népességnövekedést, amely súlyos ökológiai helyzetbe taszít minket, akkor maga a Természet fogja lecsökkenti az emberi népességszámot.

Üdvözöljük a Tudósok Figyelmeztetése TV. nevében, Regina Valdez és én, Patrick Lincoln társigazgatók.
Élő közvetítést adunk az ENSZ klíma tárgyalásairól, a madridi COP-25-ról, Spanyolországból.

Itt van az e-mail címünk. Az előadásunk végén újra megjelenítjük e-mail címünket, hogy megkönnyítsük Önöknek a kapcsolatfelvételt,
ha szeretnék ezt tenni.

Érdekes vendégek vannak ma itt:

Alon Tal, az Izraeli Környezetvédelmi Egyesületének alapítója az Arava Környezettudományi Intézet alapítója.
Könyve: “A FÖLD MEGTELT“, amelynek témája Izrael túlnépesedési problémája.

Karen Schragg, Ő a Wood Lake-i Természetvédelmi Központ igazgatója, Richfieldben (Minnesota) és tagja a Világ Népesedési Egyensúlyával
foglalkozó szervezet Tanácsadó testületének.
Könyve: “MENJ AZ ÁRRAL SZEMBEN” cselekvésre ösztönöz, hogy megoldjuk a túlnépesedés problémáját.

Joao Abegao, a Lisszaboni Egyetem PhD jelöltje a Klímaváltozási, és Fenntartható Fejlődési Politika területén.
Könyve a diplomamunkája, címe:
AZ EMBERI TÚLNÉPESEDÉS ATLASZA

Éppen itt volt az ideje. Olyan sok dologra van atlaszunk.

A mai program címe: NEM LEHET TÖBBÉ TABU – TÚLNÉPESEDÉS ÉS KLÍMAVÁLTOZÁS.

Nos, jó napot mindenkinek, és üdvözlöm Önöket egy különösen egyedi sajtótájékoztató eseményen.

Én is amellett érvelnék, hogy ez a legfontosabb a COP 25-ön, és ennek oka a több száz előadás, és prezentáció, előadások, és beszélgetések. Ez az egyetlen sajtótájékoztató, amely valóban megnevezi a probléma lényegét, a bolygó összes környezetvédelmi kihívására, és ez a TÚLNÉPESEDÉS.

Sajnos ez egy olyan kérdés, amely egyáltalán nem volt része a diskurzusnak; még kevésbé központi része, ezért kollégáimmal úgy döntöttünk, hogy a mai ülésnek “NEM LEHET TÖBBÉ TABU!” címet választjuk.

Szeretném térképpel kezdeni, amely megmutatja, hogy milyen folyamaton ment keresztül az emberiség.

Emlékezzünk vissza arra, hogy kb. 200 ezer évvel ezelőtt kezdett a Homo sapiens vándorolni, és 200 ezer év telt el, amíg elértük az egymilliárd ember számát. A demográfusok szerint erre 1802-ben került sor.

A következő évszázad a második milliárd embert hozta meg. Uána kb. 15 évente + 1mrd ember egészen a 7,7 milliárdig, akik ma megtöltik a Földet.

Miközben figyelik, ahogy a Föld megtelik, tudják, hogy 1 pont 1 millió embert képvisel, hatást gyakorolva a természeti környezetre.
Az ENSZ jelentése szerint a népesség növekedése a bolygón kissé lelassult. Ezért “már” csak kb. 25 évbe telik, amíg újabb 1 mrd emberrel nő a népesség. Így a század végére a bolygón 11 milliárdnyi népesség várható. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk Önöknek:

ennek KÖZPONTI ÜGYNEK KELL LENNI, AMIKOR A GLOBÁLIS KLÍMASTRATÉGIÁT VESSZÜK FONTOLÓRA.

Nos, nekünk azt mondták “sors-istennőink”, hogy gyümölcsöt termőknek kell lennünk, és be kell népesítenünk a Földet. DE A FÖLD MEGTELT, és itt az ideje gondolkodni a fenntartható életről.

Vessünk egy pillantást arra a kölcsönhatásra, ami a CO2 kibocsátás, és a világ népessége között fennáll. Nem meglepő, hogy nagyon közel vannak az adatok egymáshoz.

Vehetünk egy olyan országot, mint Dél-Afrika. Az utolsó 27 évben amióta az ENSZ Éghajlat-változási keretegyezménye (FCCC) jóváhagyásra került azt láttuk, hogy a kibocsátások 50% -kal növekedtek Dél-Afrikában, és 47% -kal nőtt a népessége.

Alapvetően ez a mai előadás annak a bemutatása, hogy minden nap 383 ezer gyermek születik – mindegyiküknek joga van esélyegyenlőséghez – ami egyenlő karbonlábnyomhoz való jogot is jelent, és ha megnézzük a trendeket, elkezdődött a karbonlábnyom-értékek egymáshoz közeledése a világon.

Ha további 3 mrd ember hozzáadásáról beszélünk, akkor egy lehetetlen helyzetről beszélünk.

Nos, egy másik mester hallgató, Seth Wynes a British Columbia Egyetemen, feltett egy egyszerű kérdést, amelyet nemrégiben tettek közzé a Environmental Letters-ben.

Mit tehetünk mindannyian a karbonlábnyomunk csökkentése érdekében?

Sok mindent megtehetünk.

Újrafelhasználhatunk dolgokat. Áttérhetünk növényi alapú étrendre. Csodálatos dolog ezt megtenni. Vásárolj zöld energiát, ha megteheted. Kerüld el a hosszú csendes-óceáni vagy atlanti repülést. Ez talán olyan dolog, amire itt a konferencián nekünk is gondolni kellene. Felejtse el az autóját! Váltson fenntarthatóbb szállítási formákra! Ez az egyik. De amiről leginkább hallunk az az újrahasznosítás.

De aztán … arra a következtetésre jutott, hogy az egyetlen legfontosabb dolog – szinte 60-szor fontosabb, mint bármi más:

EGGYEL KEVESEBB GYERMEK A FEJLETT ORSZÁGOKBAN!

Ez a téma olyan, mint a “szent tehén!” –Megszakíthatlak téged? -Persze. -Ez nagyon meglepő eredmény. Bárcsak tudtam volna mielőtt úgy döntök, hogy három gyermekünk lesz. Nem tudtam. Bárcsak tudtam volna róla, mielőtt meglett a három gyerekem. De az igazság az, hogy ez nem igazán szerepel a tankönyvekben. Az egyetlen OLYAN KÉRDÉS, AMELYRŐL NEM IGAZÁN BESZÉLÜNK. Most sem!

Miért nem beszélünk a túlnépesedésről a világ környezetvédelmi mozgalmaiban?

Nos, hosszú ideje a klíma-vitákban, a jogászok nagy ellenérzéssel fogadták, hogy a túlnépesedés lenne a vezető probléma. Számukra a probléma a fogyasztás, a pazarló, mohó életmódok, és a Nyugat fogyasztói társadalmai. Szerintük ez volt a fő ok.
És ennek a felfogásnak volt sok értelme talán 1992-ben, amikor elfogadták az első egyezményt, mert akkoriban a fejlődő országok átlagos szén-egyenérték-kibocsátása kb. 0,5 tonna a gazdagabb országok 2,8 tonnájával szemben.

De azóta sok minden megváltozott. Egy olyan ország esetében, mint Kína a teljes kibocsátás 350 %-os növekedését tapasztaltuk. Ez jó hír!
Ez azt jelenti, hogy kevesebb ember éhes. Ilyenfajta jólétet akarunk, de ennek vannak következményei is.

A világ minden táján láthatjuk ma, hogy noha az Éghajlat-változási Egyezmény aláírásának idején a fejlődő országok domináltak , a bolygó mai kibocsátási szerkezete másképp néz ki.

Azok az országok, amelyeket fejlődő országként határoztak meg, ők azok.

India nem annyira extrém, mint Kína, de a tendenciák itt is egyértelműek. És úgy tűnik, hogy ez a történet mindenhol.

Látjuk olyan országokban, mint Anglia, Franciaország, a skandináv országokban, hogy van csökkenés a karbonlábnyomban, akár 30-40 %. Más országok, ahogy alkalmazzák az alacsony CO2-kibocsátású technológiákat, ők is ezt az utat járják. Viszont a fejlődő világ most jön fel.

Tehát el kell kezdenünk gondolkodni erről. Most, amikor a FOGYASZTÁS kontra NÉPESSÉG témájáról gondolkodok.

Szeretnék visszatérni a hasonlathoz, amelyet Paul Ehrlich javasolt. Ő azt mondta: “Látod? Ez az egész környezeti hatás a karbonlábnyom olyan, mint egy téglalap, és ma már nem teljesen egyértelmű, hogy ennek a téglalapnak melyik a hosszabb oldala:
az 1 FŐRE JUTÓ FOGYASZTÁS vagy a NÉPESSÉG, noha a téglalap mérete változatlan marad. Véleményem szerint sajnos a téglalap mérete is növekszik, mert a fejlődő országok növekednek, néhány esetben gyorsan, és az egy főre eső karbonlábnyomuk is nő.

A saját hazám, Izrael erre a példa. Ezt a grafikont jobbról balra kell nézni, mert nálunk jobbról balra olvasunk. De alapvetően a mi általános kibocsátásunk az utóbbi időben nőtt. Majdnem megduplázódott a Rio de Janeiro-i konferencia óta. És ez azért van, mert népességünk évente
kb. egymillió emberrel növekszik.

Ha vetnek egy pillantást erre a grafikonra, noha látható, hogy az egy főre eső kibocsátás csökken, de a teljes kibocsátás növekszik. Alapvetően a hasonlat, amit erre szeretek használni: Futunk egy futópadon. Olyan gyorsan, amilyen ütemben próbáljuk csökkenteni a karbonlábnyomunkat.

Ha a világ népessége tovább növekszik – ahogy fog – nem fogunk haladást elérni. A MÉRET IGENIS SZÁMÍT!!

Nos, mit várunk ettől az üléstől? Azt, hogy felhívjuk a senior játékosok figyelmét, mint az IPCC emberekét, akik betettek egy fejezetet a FOGYASZTÁSRÓL de A NÉPESSÉGET KIHAGYTÁK A NAPIRENDBŐL. Szerintünk, erről a témáról is beszélni kell! Köszönöm!

Köszönöm, Alon.

Természettudósként így éreztem magam. Nem pontosan így néztem ki, de körbe futva, és tanítottam a környezetről, és a helyzet egyáltalán semmit nem javult, ezért fel kellett tennem magamnak a kérdést. Miért?

Nos, a Földön el kell kezdeni MAGUNKAT ÚGY TEKINTENI, mint EGY FAJT, és NEM MINT EGYETLEN FAJT!

Azt is, hogy A FIZIKA TÖRVÉNYEI ELŐL NEM MENEKÜLHETÜNK.

Olyanok vagyunk, mint egy szarvas. Olyanok vagyunk, mint a nyulak. Olyanok vagyunk, mint libák. És, mivel ők képesek túlnépesíteni az élőhelyüket, így tehetünk mi is, és ez is a helyzet.
Nem különbözünk egymástól, kivéve egy dolgot, nemcsak képesek vagyunk a Földet túlnépesíteni, ahol mi az élelem-lánc tetején vagyunk.

MI CSÚCSRAGADOZÓK VAGYUNK!

Feltehetően intelligensek vagyunk de, állítólag a csúcsragadozókból van a legkevesebb, ÉS MI VAGYUNK A LEGTÖBBEN.
Ez az élelemlánc-piramis felfordítása! Ez irányít minden olyan kérdést, amelyről itt a COP-on beszélünk.

“Ügyesek” vagyunk, és minden más fajt elpusztítunk. Ezért váltam természettudóssá.

Azért, mert más fajokkal is törődöm. De nem tudok tanítani a környezetről, és a fajok megvédéséről, hacsak nem ismerem be, hogy

A SAJÁT FAJOM ROSSZ ÚTRA TÉRT! ÖSSZEOMLÁSHOZ VISSZÜK A GLOBÁLIS ÉLELEMLÁNCOT, ami ÉHEZÉSHEZ VEZET HATALMAS MÉRTÉKBEN, s ez már sok helyen megkezdődött. Szóval itt tartunk!

Ahhoz, hogy csökkentsük a felmelegedést muszáj a “lábakat is számbavenni”! AZ EMBEREK EGYÜTTESEN OKOZZÁK A KLÍMAVÁLTOZÁST!

Naponta 220 ezer emberrel vagyunk többen. Népességünk közeledik a 8 milliárd emberhez – és nagyon nehéz elképzelni ezt a számot. De ha Önök elkezdenének így csettegni az ujjaikkal, másodpercenként egyet, akkor 253 évig tartana, hogy elérjék a 8 milliárd csettegést.

A célom ma az, hogy segítsem azt tenni, amit minden akarunk, és ez az, hogy mérsékeljük a nyomorúságot, szenvedést és korai halált.
NEMCSAK A FOGYASZTÁSUNKAT KELL CSÖKKENTENÜNK, de MUSZÁJ A LÉTSZÁMUNKAT IS CSÖKKENTENI. Ez a két ügy összetartozik!

Ha továbbra is figyelmen kívül hagyjuk ezt a gyorsuló népességnövekedést, amely súlyos ökológiai helyzetbe taszít bennünket, akkor
A TERMÉSZET FOGJA LECSÖKKENTENI AZ EMBERI POPULÁCIÓT!

Ez a görbét úgy hívjuk: “népesedési hokibot-görbe”

Keressék meg a 2 MRD-OT a táblán (1928), APÁM – aki még köztünk van – EKKOR 93 éve született és a Föld lakossága 2,2 milliárd volt. Tehát az ő életében 5 és fél milliárd emberrel lettünk többen és továbbra is folytatódik ez. Ez egészen elképesztő!! Egy ember élettartama alatt! És egyre tovább élünk a bolygónkon.

Szerintem nemcsak a szén, és más gázok kibocsátása okozta elhalálozások miatt kellene aggódnunk, de “halálos lehet” a túlzott politikai óvatosság is. Ez továbbra is akadályozza az igazságot, mert arra törekszünk, hogy óvatosak próbáljunk lenni, ahelyett hogy helyesen cselekednénk.

A túlnépesedési aktivistáinkat, köztük engem is, tévesen vádolnak “sötét szándékokkal”, miközben VÉGES BOLYGÓNKON NEM TUDJUK KÉZBEN TARTANI A NÉPESEDÉST.

Szánjanak időt a Nemzetközi Népesedési Órának (International Population Clock) a megkeresésére. Megdöbbentő, hogy milyen gyorsan mozog.

Van egy meglepő paradoxon, ha nem ismernék a Jevons Paradoxot. Lényege: amikor a technológiai fejlődés, és kormányzati politika hatékonyabbá teszi az erőforrások felhasználását, találják ki, mi történik? Az erőforrás költsége csökken, és a kereslet növekszik.
Tehát AZ ELLENKEZŐJE TÖRTÉNIK annak, amit feltételeznél.

Megengednéd Karen, hogy egy példát mondjak? Ezt példaként az üzemanyag hatékonyságnál említik.

Tehát, ha növelik az üzemanyag használat hatékonyságát az autós emberek hajlamosak gyakrabban megtölteni a tartályt, és többet vezetni. Tehát általában ez történik, amikor a technológiai hatékonyság fejlesztésére összpontosítunk.

Ami történik az az, hogy a Jevons Paradoxon ural minden értekezést. Mindig ugyanaz történik velünk. Nagyobb hatékonyságot érünk el, de általában az emberek elfogadják ezeket, és igénylik, többet vezetnek, az autók esetében. Nem támaszkodhatunk mindig az önzetlenségre. Bizonyos gazdasági ösztönzőkre kell támaszkodnunk, és az olcsóbb gáz miatt feltehetően többet vezetnek.

A technikai fejlesztések nem fognak megvédeni minket! Például: ha a lítium akkumulátor technológiája javul, és a költségek csökkennek, több felhasználásra gondolunk, aztán annál több lítium kell. Ha hektáronként több élelmet lehet termelni, ami gyakori több biotechnológiai egyetemen, mint pl. az enyémen (Minnesota Egyetem), akkor olcsóbb élelmet kapunk.

A magas megélhetési költségek miatt, ha kevesebb gyermekünk van – figyeljék ezt az egy boldog gyermeket az élelmiszerkosárban – akkor magasabbak lesznek a megélhetési költségeink, ami aztán kevesebb gyermeket eredményez.

Amikor a dolgok elérhetőbbé válnak mi többet vásárolunk. Oh, Istenem, nekünk több gyermekünk van!

Természetesen az éltető erőforrásaink mennyisége nem másfele halad, mint lefelé. Mindent megtéve, amiről ezen a konferencián beszéltünk, amik miatt aggódunk, mint a hulladéklerakók, égetés és, az óceánokba szemetelés – ezek mind annak a motornak az alkotóelemei, amely ezeket mozgatja:

és EZ A TÚLNÉPESEDÉS.

Köszönöm Önöknek.

Nos, egy másik témával akartam foglalkozni, amely tökéletesen kapcsolódik a népességnövekedéshez, és a fogyasztáshoz, ez pedig a VILÁG FÖLDHASZNÁLATA.

Tudjuk, hogy a beszélgetésnek nem szabad csak az üvegházhatású gázokra irányulni. Azt is tudjuk, hogy a bolygó felszíne borzasztóan megváltozott AZ EMBERI TEVÉKENYSÉGEK MIATT.

Ebben az esetben tudjuk, hogy a mezőgazdaság és a haszonállat állományának növelése volt az egyetlen legnagyobb tényező a NEM-EMBERI FAJOK KIHALÁSÁBAN, de emellett jelentős hozzájárulói is voltak a klímaváltozás körüli vitáknak az ÜHG-gázokkal kapcsolatban, köszönhetően az erdőirtásoknak, és a természeti területek átalakításának.
Tehát amikor itt ezt a képet nézzük, azt látjuk, hogy a világ felszínének kb.27 %-a jelenleg kizárólag az állattenyésztéshez tartozik.

Ez a hús- és tejtermelés.

Nos, ez csak egy térkép, amely ötletet ad arra, hogy Észak-Dél-Amerikában – mindkettőben azonos terület van (27%) – az ember által igényelt összes állatállomány számára.

Viszont az erdők szorosan mögötte elmaradnak a világ felszínének kb. 26% -ával, és a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növénytermelési terület kb. 7 %. A beépített terület körülbelül 1 %. Tehát biztonságos előrejelzést tudunk adni: az emberi fogyasztást szolgáló állatállomány, termőföld, és egyéb szolgáltatások mennyisége továbbra is emelkedni fog, mert a népesség tovább növekedik, és így a fogyasztás is.

Az egyetlen hely, ahol ez megteremhet erdőterületre esik, s ezek a legtermékenyebb, és legjövedelmezőbb földek a bolygón. Látjuk, hogy ez történik minden nap. Ennek hatalmas ökológiai hatása van, óriási ökológiai terhet jelent a bolygónak. Láthatjuk pl. az Amazon-nál, más esőerdőknél, és a trópusi erdőknél szerte a világon. Szóval ez nem csak az üvegházhatású gázok körüli vita. Ez arról is szól, hogy a népességünk folyamatosan növekszik.

Az emberek a jövőben is akarni fogják a húskészítmények fogyasztását, amint azt a szakirodalom ismerteti.

Amikor az emberek kicsit több pénzt kapnak a zsebükbe, az egyik első dolguk az állati eredetű termékek fogyasztása. Ezért ösztönözzük a fejlett világot az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésére, de ez egy olyan vita, amelynek ki kell térni a népességre is.

Elnézést! Kissé leragadtam a témánál. Vissza tudna menni arra a diára?

Igen

Én nyugtalanítónak tartom, hogy nézem a vörös területet, és ez azt mondja nekünk, hogy ugyanakkora hányadú földterületet számol Észak- és Dél-Amerika – amelyet az állatállomány használ. Pontosan. Igen, nagyon nyugtalanítónak találom.

Ez a mi ökológiai “kiégésünk” a bolygón. Növeljük fogyasztásunkat, és az egyik dolog, ami történik az állatok és a húskészítmények fogyasztásának hatalmas hatása van a bolygóra. Földrajzi területeket von el más nem-emberi fajoktól, és ez óriási ökológiai problémákhoz vezet.

Tehát erre a témára kellene irányítani egy vitát, s hogy melyek azok az “ösvények” amelyekre összpontosítani tudunk, és buzdítani nemzeteket és kormányokat, hogy próbálják megváltoztatni a népesedéssel kapcsolatos elképzeléseiket.

És itt beszélünk a CSALÁDTERVEZÉSRŐL. A családtervezés alapvető fontosságú, és amint az a képről látható, a fejlődő régiókban világszerte TÖBB MILLIÓ reproduktív életkorú NŐ VAN, AKIK ELKERÜLNÉK A TERHESSÉGET, de nem rendelkeznek ehhez a modern fogamzásgátló eszközökkel. DÖNTŐ FONTOSSÁGÚ DOLOG EZ, mert a nők, és a párok tudatosabban hozhatják meg gyerekvállalási döntéseiket. Ennek óriási előnyei vannak a lakosság, és a nők egészsége szempontjából, és a jobb életkezdési lehetőséget jelent gyermekeik számára, mert hatékonyabban oszthatják el az erőforrásokat a gyerekek között, akik végül is vannak, valamint jobb jövőt, és jobb lehetőségeket.

Az intézet arra a következtetésre is jutott, hogy ha teljesítenék a fogamzásgátlás eddig kielégítetlen igényeit, akkor a nők ezzel megelőzhetnék, vagy elkerülhetnék az évente 23 millió nem “szándékos” szülést, a kb. 80 millióból.

Igen, minden növekedik, tehát ez nem lenne megoldás önmagában, de ez is egy része, ami nagyon etikus, és környezetvédelmi szempontból is jó.

Amit szeretnék Önöknek mutatni, az az, hogy a népesedési vita, és a klíma-vita ugyanaz.

Mindannyian ugyanannál az asztalnál ülünk. És pontosan ez az, amiért a DrawDown, egy project létrejött.

Megvizsgálták a klímaváltozás elleni küzdelem legjobb megoldásait, hogy minek lenne a legnagyobb hatása a légköri CO2 kibocsátás csökkentésében.

Amivel előrukkoltak az a CSALÁDTERVEZÉS, és ennek ikertestvére az OKTATÁS a lányok számára kombinálva azzal, amit a nők felhatalmazásának neveznek, a CO2-KIBOCSÁTÁS LEGNAGYOBB CSÖKKENÉSÉHEZ VEZETNE.

Tehát ez az amire fókuszálni kell a vitáinkat. Egyek vagyunk, és ugyanolyanok. Ez egy olyan probléma, amely megváltoztathatja a népesedési folyamat irányát.

Kevesebb ember élhet a szegénység fázisában, jobb életkezdettel. Ennek a környezetvédelemben, és a klíma-vitában nagyon sok potenciálja van.

Szóval, amit mi szeretnénk, az az, hogy a nemzetek, és a kormányok tudatában legyenek ennek. Mindannyian egy csónakban evezünk!

Nos, ha röviden mondhatnék valamit. Nagyon jó volt figyelni azokat a dolgokat, amelyekről beszéltetek, és úgy gondolom, hogy a téma igazán fontos. Remélem, hogy néhány vezető ott kint meghallja azt, amit mondunk.

Ez egy hatalmas jelentőségű ügy. Én is így gondolom.

Köszönetet szeretnék mondani e “testület” minden tagjának a szakértelmük megosztásáért, és én is egyike voltam azoknak, akik azt gondolták, hogy az újrahasznosítás és a vegánná válás sokkal nagyobb hatást gyakorol, mint ahogy valójában.

És valóban a családtervezés hihetetlen fontos ügy, amelyet mindenkinek meg kell vitatni.

Alon és Karen, mindketten említettétek, hogy ez a téma tabu, hogy senki sem beszél a túlnépesedésnek erről a dolgairól, és azon gondolkoztam, hogy milyen akadályokat láttok, és miket foglalnak bele a klíma-napirendbe?

Rendben, kezdjük a jó hírrel! A jó hír az, hogy dúskálunk a a megoldásokban. Nem kell semmit kitalálnunk e probléma megoldásához.

Amire szüksége van, az a bátorság, és túl kell jutnunk a társadalmi-politikai akadályokon, így nem halunk meg a politikai határozatlanságtól.

Le kell győznünk sok vallási “ortodoxot”, akik leragadtak a sötét középkorban, és mint természettudós:

ALKALMAZKODOK, VAGY MEGHALOK. És ez része az alkalmazkodásnak;

MUSZÁJ MEGVÁLTOZTATNUNK szabályainkat, és elképzeléseinket arról, hogy mit hozhat a jövő kulturális normáinkra alapozva.

Nagyon köszönöm, Karen.

Csak még egy kérdésem van, ha az idő engedi: Milyen speciális dolgok képesek a globális környezeti mozgalmat arról biztosítani, hogy a túlnépesedés MOST, ITT napirenden van-e ?

Ha lehetne két speciális, működésbeli célt megjelölni, az

1. : Az IPCC jövőbeni munkájában el kell kezdeni beszélni a népesedésről. Ennek a klímaváltozással kapcsolatos diskurzus részének kell lennie, mert ha nem tesszük ezt, akkor sok új technikai megoldás lesz, a népesség nagyobb, és nagyobb lesz, és amint mondtam, futópadon futunk.

A 2. : A világ elég jól teljesített, így a Klímaváltozási Alap összege a száz milliárd dollár felé halad, és nem lehetne jobb befektetés, ha valóban
az 1.számú dolog, amit megtehetünk a karbonlábnyomunk csökkentésére, mint a befektetés a nők felhatalmazásába, nők oktatásába, és a megélhetésébe, amely lehetővé tenné az embereknek, hogy legyen valami távlatuk a nagy családokon túl. Ha együtt kezelnénk ezt a két témát, és elkezdenénk lecsökkenni, szóval a Földön 9 mrd ember lenne a század végén, szemben a 11 mrd-dal úgy gondolom, hogy a klímaváltozásra óriási hatással lenne. Ha hozzátehetném: megkérhetnénk az ENSZ-t, tegyen hozzá még fenntartható fejlődési célt: a népesedést, ez nagyszerű lenne.

Jelenleg 17 ilyen célunk van, ami nagyon sok, de nincs egy sem, aminek a középpontjában a népesedés lenne.
Nem hagyhatjuk továbbra is figyelmen kívül ezeket a témákat. A NÉPESEDÉS TÉMÁJÁT VIGYÉK BE A KÖZTUDATBA, és beszéljünk róla.

Itt Önök, hallhattak erről. Talán valaki figyelembe tudja venni.

Közben szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, hogy ma itt voltak ezen a beszélgetésen.

Tehát ismét, Önök Patrick Lincoln, és az én: Regina Valdes vendégei voltak. Itt láthatják az e-mail címünket, ha szeretnének kapcsolatba lépni velünk.

Élőben jelentkeztünk Spanyolországból, a madridi COP-25-ről.

Category: UPFSI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.