Valóság a hő és a páratartalom potenciálisan halálos kimenetelű növekedése

A tudósok ezer szélsőséges eseményt azonosítottak, és arra utalnak, hogy a globális felmelegedésre vonatkozó szigorú figyelmeztetések már bekövetkeztek!

Valóság a hő és a páratartalom potenciálisan halálos kimenetelű növekedése

A szélsőséges páratartalom és hő elviselhetetlen részei, amelyek veszélyeztethetik az emberi túlélést, világszerte egyre növekszenek, és arra utalnak, hogy a globális felmelegedés következményeivel kapcsolatos legrosszabb forgatókönyvekre figyelmeztetések már bekövetkeztek – jelentett egy új tanulmány.

A tudósok több ezer korábban nem észlelt halálos időjárási kombináció kitörését detektálták Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában, Dél-Amerikában és Észak-Amerikában, többek között a Mexikói öböl partja mentén fekvő több csatlakozási pontján.

A páratartalom veszélyesebb, mint önmagában a száraz hő, mert akadályozza az izzadás hatékonyságát – a test életmentő természetes hűtési rendszerét.

A Science Advances-en 2020. május 8-án közzétett tanulmány szerint az 1979 és 2017 között vizsgált időszakban megkétszereződött a potenciálisan halálos páratartalom és hő események száma, és mind gyakoriságuk, mind pedig intenzitásuk növekszik.

A legszélsőségesebb események a Perzsa-öböl mentén fordultak elő, ahol a hő- és páratartalom kombinációja 14 alkalommal meghaladta az emberi túlélés elméleti határértéket. Doha, Katari fővárosa, ahol 2022-ben kerül sor a világkupára, volt a szenvedés egyik helye ezeknek a potenciálisan halálos időjárási eseményeknek.

A baljós eredmények a tudósok számára meglepetést jelentenek, mivel a korábbi tanulmányok szerint a szélsőséges időjárási események a század későbbi szakaszában való előfordulását jósolták korábban, főleg a trópusok és a szubtrópusok olyan részein, ahol a páratartalom már problémát jelent.

A korábbi tanulmányok azt jelezték előre, hogy csak több évtized múlva történhet meg, ami most történik.

– mondta Colin Raymond, a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Föld Megfigyelőközpontjának vezető szerzője.

A korábbi tanulmányok a nagy területeken több órán keresztül regisztrált átlagos hőre és páratartalomra támaszkodtak, míg a Columbia csapata 7877 különböző meteorológiai állomás óránkénti adatait elemezte, lehetővé téve számukra a rövid, lokalizált események pontos meghatározását.

Kissé kevésbé szélsőséges, de gyakoribb kitöréseket észleltek Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, Ausztrália északnyugati részén, valamint a Vörös-tenger partján, és a Mexikói-, Kaliforniai-öböl partvidékén.

Lehet, hogy közelebb állunk egy valódi fordulóponthoz, mint gondolnánk

– mondta Radley Horton társszerző.

Habár a tanulmány 1979 és 2017 között vizsgált időszakot adatait dolgozta fel, hogy ez mennyire így van bizonyítja,  tavaly egyáltalán nem voltak rendben, sokat szenvedtek – a hőhullám miatt – az emberek  Indiában.

Félünk az életünkért és a megélhetésünkért – indiai gazda | ClimeNews

Az alábbi film (70 tudományos hivatkozással a végén) bemutatja “Miért fog minden összeomlani?”

“Ettől a videótól nem fogod jobban érezni magad. Azoknak készült, akik szeretnék tudni, mire lehet számítani. Nem pusztán kijelentem, hogy bajban vagyunk. Ehelyett összefoglalom, amit most tudunk a klímaváltozásról, és hogy ez hogyan fog hatni mindannyiunkra. De főleg azt fogom elmagyarázni, miért elkerülhetetlen.”

Ezekkel a súlyos mondatokkal kezdődik ez a rövid film és remélem, hogy megérti belőle egyre több ember a karbonsemlegesítés sürgősségének üzenetét ami rákényszerít mindenkit az észhez térésre. Mert nagyon nem mindegy, hogy a civilizáció – repülős hasonlattal élve – becsapódása vagy kényszerleszállása fog történni hamarosan.

Rampasek, László A.
Forrás: The Guardian cikk alapján


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.