Egyre nagyobb éhezés a felmelegedő világban

Az Oxfam szerint a szélsőséges éhezés a világ éghajlati gócpontjaiban egyre nagyobb méreteket ölt.

A jótékonysági szervezet szerint 19 millió embernek kell éheznie a szélsőséges időjárással való összefüggést hangsúlyozó jelentés szerint.

Egyre nagyobb éhezés a felmelegedő világbanEgy szomáliai anya tartja alultáplált kislányát egy Mogadishu melletti táborban, ahol az ország rekord szárazsága miatt kitelepített emberek élnek. Fénykép: Farah Abdi Warsameh/AP

A szélsőséges éhezés szorosan összefügg az éghajlati válsággal, és a világ számos, szélsőséges időjárás által leginkább sújtott területén súlyos élelmiszerhiányt tapasztalnak – derült ki egy kutatásból.

Az Oxfam fejlesztési jótékonysági szervezet megvizsgálta a világ 10 legsúlyosabb éghajlati gócpontját, amelyeket aszály, áradások, súlyos viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek sújtanak, és megállapította, hogy az elmúlt hat évben több mint kétszeresére nőtt a szélsőséges éhezés aránya.

A vizsgált országokban jelenleg 48 millió ember szenved akut éhezéstől, szemben a 2016-os mintegy 21 millióval. Közülük mintegy 18 millió ember az éhhalál szélén áll az Oxfam 2022. szeptember 5-én közzétett jelentése szerint. (ENG Climate Hunger BRIEF_16 Sept 22.pdf)

A jelentésben vizsgált 10 ország – Szomália, Haiti, Dzsibuti, Kenya, Niger, Afganisztán, Guatemala, Madagaszkár, Burkina Faso és Zimbabwe – volt az, ahol a legtöbb ENSZ-fellebbezést a szélsőséges időjárási jelenségek miatt nyújtották be.

Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója elmondta: “Az éghajlatváltozás már nem ketyegő időzített bomba, hanem a szemünk előtt robban fel. Az olyan szélsőséges időjárási jelenségeket, mint az aszályok, a ciklonok és az árvizek – amelyek az elmúlt 50 évben ötszörösére nőttek – gyakoribbá és halálosabbá teszi.”

Miközben a globális felmelegedés egyre gyorsabban halad, a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatok az ukrajnai orosz inváziót követően a gáz árának ugrásszerű emelkedéséből busás hasznot húztak.

Az Oxfam jelentése szerint a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok 18 nap alatt elért profitja elegendő lenne az ENSZ idei 49 milliárd dolláros humanitárius segélyfelhívásának teljesítésére.

A kormányok novemberben Egyiptomban találkoznak az ENSZ COP27-es klímatárgyalásán, ahol arra fogják sürgetni őket, hogy tervezzenek sokkal szigorúbb csökkentéseket az üvegházhatású gázok kibocsátásában, a gazdag országokat pedig arra kérik majd, hogy biztosítsanak finanszírozást a szegény országok számára az éghajlati válság hatásaihoz való alkalmazkodáshoz.

Számos vezető személyiség azonban borúlátóan nyilatkozik a tárgyalások halvány kilátásairól. Az ukrajnai háború miatti geopolitikai zavarok veszélybe sodorták a tavaly novemberben Glasgow-ban a COP26-on létrejött törékeny koalíciót, ahol minden ország megállapodott abban, hogy a globális felmelegedésnek az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra történő korlátozására összpontosítanak.

Bucher elmondta: “A gazdag szennyező országok vezetőinek be kell tartaniuk a kibocsátás csökkentésére tett ígéreteiket. Fizetniük kell az alkalmazkodási intézkedésekért és az alacsony jövedelmű országokban keletkezett veszteségekért és károkért, valamint azonnal életmentő pénzeszközöket kell juttatniuk, hogy eleget tegyenek az ENSZ felhívásának, és reagáljanak a leginkább érintett országoknak.” – tette hozzá.

Bucher korábban az energia- és élelmiszeripari vállalatokra váratlan adó kivetésére szólított fel, amelyek szintén profitáltak az élelmiszerárak világméretű emelkedéséből. Emellett a legszegényebb országok adósságainak elengedését is követelte.

Az Oxfam jelentésében kiemelt országok közül a legtöbbet súlyosan sújtja az aszály, sok közülük Afrikában található. Szomáliában az eddigi legsúlyosabb aszály van, és 1 millió ember kényszerült menekülni, míg Kenyában 2,5 millió állat pusztult el, és 2,4 millió ember éhezik.

Nigerben a szélsőséges időjárás miatt 40%-kal csökkent a gabonatermelés, így 2,6 millió ember éhezik, míg Burkina Fasóban a termőföldek és legelők elsivatagosodása miatt több mint 3,4 millió ember éhezik.

Forrás: The Guardian – Fiona Harvey környezetvédelmi tudósító


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.