Felelős társaságok

A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja

A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja segít az éghajlatváltozás kezelésében és mérséklésében.

A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja az éghajlatváltozással, a katasztrófák enyhítésével, az erdőtüzek elleni küzdelemmel és a valós idejű mezőgazdasági folyamatok javításával kapcsolatos erőfeszítéseket fogja irányítani – beleértve a 4-5. kategóriájú hurrikánokhoz, például a Maria hurrikánhoz hasonló, itt a NASA Terra műholdja által rögzített 2017-es hőképen látható hurrikánok jobb megértését. Kép: NASA

 

A NASA új, a Földre összpontosító küldetéseket tervez, amelyek kulcsfontosságú információkkal szolgálnak az éghajlatváltozással, a katasztrófák enyhítésével, az erdőtüzek elleni küzdelemmel és a valós idejű mezőgazdasági folyamatok javításával kapcsolatos erőfeszítések irányításához. A Földrendszer-megfigyelőközpontban minden egyes műholdat egyedileg úgy terveznek meg, hogy kiegészítse a többit, és együtt dolgozva a Föld 3D-s, holisztikus képét adják az alapkőzettől a légkörig.

„Első kézből láttam az éghajlatváltozás által intenzívebbé és pusztítóbbá tett hurrikánok hatását, mint például a Maria és az Irma. A Biden-Harris-kormányzat válasza az éghajlatváltozásra megfelel a fenyegetés nagyságának: az egész kormányzatnak, minden kéznél lévő emberre kiterjedő megközelítésre van szüksége, hogy megfeleljen ennek a pillanatnak” – mondta Bill Nelson szenátor, a NASA igazgatója. „Az elmúlt három évtizedben a NASA műholdas megfigyeléseire és kutatásaira épült mindaz, amit a Föld változó éghajlatáról megtudtunk. A NASA új Földrendszer-megfigyelőközpontja ezt a munkát fogja kibővíteni, és a világ számára a Föld éghajlati rendszerének eddig soha nem látott megértését fogja biztosítani, új generációs adatokkal felvértezve bennünket, amelyek kritikusak az éghajlatváltozás mérsékléséhez és közösségeink védelméhez a természeti katasztrófák esetén.”

Az obszervatórium a Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák 2017-es földtudományi évtizedes felmérésének ajánlásait követi, amely ambiciózus, de kritikusan szükséges kutatási és megfigyelési iránymutatásokat fogalmaz meg.

Az obszervatórium fókuszterületei a következők:

  • Aeroszolok: Annak a kritikus kérdésnek a megválaszolása, hogy az aeroszolok hogyan befolyásolják a globális energiaegyensúlyt, amely az éghajlatváltozás előrejelzésének egyik fő bizonytalansági forrása.
  • Felhő, konvekció és csapadék: Az éghajlatváltozás jövőbeli előrejelzéseinek, a levegőminőség-előrejelzésnek és a súlyos időjárás előrejelzésének legnagyobb bizonytalansági forrásainak kezelése.
  • Tömegváltozás: A szárazság felmérése és előrejelzése, a mezőgazdasági vízhasználat kapcsolódó tervezése, valamint a természeti veszélyekre való reagálás támogatása.
  • Felszíni biológia és geológia: Az élelmiszerekre és a mezőgazdaságra, a lakhelyekre és a természeti erőforrásokra hatást gyakorló éghajlati változások megértése a szén, a víz, a tápanyagok és az energia áramlásával kapcsolatos nyitott kérdések megválaszolásával az ökoszisztémákon belül és az ökoszisztémák, valamint a légkör, az óceán és a Föld között.
  • Felszíni deformáció és változás: Az éghajlatváltozás által vezérelt tengerszint- és tájváltozások számszerűsítő modelljei, veszélyelőrejelzések és katasztrófák hatásvizsgálatai, beleértve a földrengések, vulkánok, földcsuszamlások, gleccserek, talajvíz és a Föld belsejének dinamikáját.

A NASA jelenleg az obszervatórium kialakítási szakaszát kezdeményezi. Az első integrált részek között szerepel a NASA és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) közötti partnerség, amely két különböző típusú radarrendszert egyesít, amelyek képesek a Föld felszínének fél hüvelyknél kisebb mértékű változásait mérni. Ezt a képességet az obszervatórium egyik első, úttörőnek szánt küldetése, a NISAR (NASA-ISRO szintetikus apertúrájú radar) fogja hasznosítani. Ez a küldetés a bolygó néhány legösszetettebb folyamatát, például a jégtakaró összeomlását és az olyan természeti veszélyeket fogja mérni, mint a földrengések, vulkánok és földcsuszamlások. A NISAR a jövőben segítséget nyújthat a tervezőknek és a döntéshozóknak mind a veszélyek, mind a természeti erőforrások kezelésében.

Rampasek, László A.
Forrás: NASA NEWS

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago