Fenntartható a flottája? És tudja miért nem?

A jelenlegi gazdasági környezetben minden fillér számít a cégek számára, mégis a legtöbb vállalat csak a szavak szintjén ügyel arra, hogy céges autóflottáját fenntartható módon kezelje. Pedig az így elérhető megtakarítás akár a teljes üzemanyagköltség tíz százalékát is elérheti.

Forráshiány – ez a leggyakoribb panasz, ami a cégvezetők szájából elhangzik, a jelenlegi unortodox gazdasági környezetben, amikor a cégeknek mindinkább meg kell becsülniük minden egyes fillért. A költségek csökkentésénél mégis mintha a háttérbe szorulnának a fenntarthatósági szempontok, pedig így jelentősen költségcsökkentés érhető el befektetés nélkül is.

Legalábbis erre utal a World Wildlife Found (WWF) Magyarország és Toyota Motor Hungary 2011-ben és 2012-ben elvégzett felmérései, amelyekből világosan kiderül, hogy még azok a vállalatok is, amelyek ügyelnek üzemanyag- vagy energiafogyasztásukra, leginkább költségcsökkentési szempontokkal magyarázzák lépéseiket. A vizsgált száz, autóval rendelkező kis- és közepes vállalat – saját bevallása szerint – 91 százaléka tesz környezete megóvásáért lépéseket ugyanakkor konkrétumként leginkább az amúgy is kötelező intézkedéseket említették.

Fenntartható a flottája? És tudja miért nem? | ClimeNews - Hírportál

Mint a Piac&Profit korábban közölte, a belső kibocsátás és energiahasználat-csökkentési célokat a kis- és közepes vállalatok 54%-a kifejezetten az autóhasználathoz köti, mely azonban nagyban összefügg a költségmegtakarítási intézkedésekkel, nem a környezeti teljesítmény javítása a fő motiváció. Az autók környezettudatos használatának elősegítésére 15%-uk alkalmaz belső pénzügyi vagy egyéb ösztönzőket, 11%-uk pedig oktatással (eco-driving) segíti elő a takarékos magatartást.

Gyakorlati tanácsok
Beszerzés
Ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott gépjármű lehetőleg részben újrahasznosított anyagokból készüljön és újrahasznosítható is legyen!
Figyeljünk a fogyasztás mellett a kombinált szén-dioxid kibocsátásra: az elfogadható érték 130g/km alatt van!
Vegyük figyelembe a fogyasztás megtervezésénél egyedi igényeinket, a jármű színét és a kért extra felszereléseket!
Használat
A rendszeres karbantartás, és ellenőrzés elengedhetetlen!
Mind a karbantartás, mind a fenntartás során igénybe vett szolgáltatók (pl autómosók) fenntartható módszerekkel működjenek!
Monitoring rendszer a vezetői szokások ellenőrzésére, illetve megfelelő visszajelzési mechanizmus a gépjármű használói felé!

„A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalatok számára nem egyértelmű az üzemanyag-fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása közti összefüggés. További tanulság, hogy még az üzemanyag-fogyasztást kiemelten fontosnak tartó vállalatok között sem nagyon találtunk belső ösztönző rendszert, vagy bármilyen szabályozást, belső útmutatást az autóhasználatra vonatkozóan” – mondta Ahsbahs Krisztina a WWF Magyarország éghajlatváltozás projektvezetője.

De hogyan tehető egyáltalán költséghatékonnyá és környezeti szempontból is fenntarthatóvá egy céges autóflotta?

„Nem elég csak a fogyasztást csökkenteni” – mondta Benkő Dániel a WWF Magyarország szakmapolitikai  projektvezetője a Piac&Profit kérdésére. „Már a kiválasztásnál a jármű teljes életciklusát figyelembe kell vennünk” – emelte ki. „Fontos például, hogy a milyen arányban újrahasznosítható, mennyi a kombinált szén-dioxid kibocsátása, vagy az olyan apróság is, mint a színe. A fehér színű céges autók fogyasztása például nyáron több százalékkal alacsonyabb, mint például egy fekete, vagy sötétebb tónusú járműé, egyszerűen csak azért, mert kevesebbet kell használnunk benne a légkondicionálót” – tette hozzá.

A metálfény a menő
Nem a tempomat, vagy a ködlámpák azok az extrák, amelyek egy céges autóvásárlásnál dominálnak. A LeasePlan Hungária Zrt., elemzéséből világosan látszik, hogy a vásárlók a legtöbb esetben nem a biztonságot nyújtó, vagy környezetkímélő extrákat keresik, hanem az olyan, még kényelmi szempontból sem sokat nyújtó extrát, mint a metálfény. Igaz ugyan, hogy ez a pluszköltség az autó futamidő végén történő értékesítése során is értéknövelő tényező marad, ugyanakkor a festékgyártás során keletkező, a légkörbe, vagy a folyóvizeinkbe jutó méreganyagok növelik a gépjármű környezetre gyakorolt hatását. Mind fogyasztási, mind előállítási szempontból a „legolcsóbb” az egyszerű, fehér szín, amelynek előállítása során a legkevesebb szennyező anyag keletkezik, és amely hő visszaverő tulajdonságai miatt a nyári szezonban jelentősen csökkenti a légkondicionáló használatát is.

A szakértő szerint az észszerű használat is kardinális kérdés: nem elég csak a megfelelő autó. Fontos, hogy a cég monitorozza a megtett távolságot és fogyasztást és valamilyen formában honorálja azt, ha az előirányzottnál kevesebb üzemanyagot fogyaszt a használó. De a vezetés mellett még a rendszeres karbantartásra is ügyelnünk kell, – az optimális guminyomás ismét százalékokkal csökkentheti a fogyasztást – valamint az sem mindegy, hogy a mosást végző cég mennyi vizet használ, vagy hogyan kezeli a szennyvizet. A környezetkímélő vezetés nem születik minden sofőrrel: képezni kell rá az alkalmazottakat. „Nem ördöngösségről van szó, időben kell váltani, lehetőleg optimális fordulatszámon járatni a motort, használni a tempomatot.” – emelte ki lapunknak Benkő Dániel, aki szerint fontos, hogy a cégvezetők jó példával járjanak elöl a fenntarthatósági szempontok érvényesítésénél.

A kibocsátott szén-dioxiddal sem árt kezdenie valamit a cégnek. „Most még mindenki annyit pöföghet, amennyit akar, de előbb-utóbb, főleg az EU-ban mindenkivel meg fogják fizettetni a CO2 kibocsátását. Ezért jobb már most tenni ez ellen” – mondta a WWF szakértője. „Különböző módokon lehet megváltani a kibocsátott széndioxidot. Nálunk még nem igazán elterjedt, de nyugatabbra bevett szokás olyan beruházások támogatása, amelyek elősegítik a szén-dioxid csökkentést. Vagy mindenki maradhat a jól bevált módszernél és ültethet fákat. Egy hektár erdő mintegy 400 tonna szén-dioxidot köt meg, ami  egy átlagos autó esetén mintegy háromszázezer megtett kilométernek felel meg, amivel hétszer lehet teljesen megkerülni a Földet.”

Nem a földutak miatt választanak legtöbben céges terepjárót
Cégautók között is gyakran találkozunk terepjárókkal, valamint a terepjárók és személyautók előnyeit ötvöző úgynevezett szabadidő autókkal (SUV). A LeasePlan Hungária Zrt., felméréséből kiderült, hogy az ezeket a modelleket céges autónak választó munkatársak nem elsősorban azért kedvelik a négy kerék-hajtású járműveket, mert kiválóan navigálnak a göröngyös utakon. Népszerűségük fő oka presztízsükben és abban rejlik, hogy méretüknél fogva biztonságérzetet adnak a vezetőnek. Többet is fogyasztanak persze, népszerűségük mégis töretlen a magyar piacon. Az idei év első felében hazánkban újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik 16%-a terepautó, illetve SUV volt, melynek 70%-át vállalatok vásárolták meg.

Forrás: Piac&Profit