BIZONYÍTSD BE, HOGY NINCS IGAZAM

Greta Thunberg, a fiatal aktivista, aki egy nemzedék hangjává vált, történelmi és úttörő beszédei.

Mindennek meg kell változnia. És ennek ma kell kezdődnie.

 

BIZONYÍTSD BE, HOGY NINCS IGAZAM | ClimeNews - Hírportál2018 augusztusában egy tizenöt éves svéd lány, Greta Thunberg úgy döntött, hogy egyik nap nem jár iskolába. Akciói az éghajlati válság elleni globális fellépési mozgalom felvirágzására ösztönözték a tanulók millióit, hogy sztrájkoljanak a bolygónkért. Arra kényszerítsék a kormányokat, hogy hallgassanak rá, és jelöljék Nobel-békedíjra.

Ez a május 30-án angol nyelven megjelent könyv először mondja el hamisítatlanul Greta szavait. Összegyűjtve beszédeit, amelyek Európa-szerte történelemé váltak, az ENSZ-től a tömegek utcai tiltakozásáig. Senki sem túl kicsi a változtatáshoz.

A III. Globális klímasztrájkig van még időnk arra, hogy megjelenjen egy-egy beszéde időrendi sorrendben, magyar nyelven, természetesen az Ő jóváhagyásával.

 

GRETA THUNBERG: BIZONYÍTSD BE, HOGY NINCS IGAZAM
(World Economic Forum, Davos, 22 January, 2019)

Néhányan azt mondják, nem teszünk eleget a klímaváltozás elleni harc érdekében.
De ez nem igaz. Mert az, hogy „nem teszünk eleget” feltételezi, hogy teszünk egyáltalán valamit.
És az igazság az, hogy alapvetően nem teszünk semmit.
Igen, néhány ember többet tesz, mint amennyire képes, de ők túl kevesen vannak és túl messze a hatalomtól, hogy igazi változásokat tudjanak elérni. Néhányan azt mondják, hogy a klímakrízis olyasmi, amit mindannyian okoztunk. De ez csak egy másik kényelmes hazugság. Mert ha mindenki bűnös, akkor senki sem hibáztatható. Pedig valaki hibás. Néhány ember, vállalat, és különösen némely döntéshozó pontosan tudja, milyen megfizethetetlen értéket áldoz fel azért, hogy továbbra is elképzelhetetlen mennyiségű pénzt termeljen.
Be akarom vonni ezeket a vállalatokat és döntéshozókat a valódi és bátor klímapolitikai fellépésbe.
Felvázolni gazdasági céljaikat, mellette pedig megmenteni az emberiség jövőbeli életkörülményeit.
Egy pillanatig sem hiszem, hogy mellém állnak majd. De azt kérem, mindannyian tegyék ezt meg.
Azt kérem, bizonyítsák be, hogy tévedek.
A gyermekeik kedvéért, az unokáik kedvéért.
Az élet és e gyönyörű bolygó kedvéért.
Azt kérem, álljanak a történelem helyes oldalára.
Arra kérem Önöket, hogy fogadják meg: megtesznek mindent, ami csak hatalmukban áll, hogy mindezt keresztülvigyék vállalatuknál vagy kormányuknál, összhangban a 1.5 Celsius fokos világgal.
Megfogadják, hogy megteszik?
Megfogadják, hogy csatlakoznak hozzám és az emberekhez a világ minden táján, és megtesznek bármit, amit kell?

Magyar nyelvre fordította: Rutkai Zsuzsanna

Korábban:
GRETA THUNBERG: NÉPSZERŰTLEN
MAJDNEM MINDEN FEKETE-FEHÉR
AZ ÉLETÜNK AZ ÖNÖK KEZÉBEN VAN


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.