Csányi Vilmos: Vajon időben felébred-e az emberiség a katasztrófa megállításához?

Az ország legismertebb élő tudósa. A nemzet etológusa. A kutyák gyerekként való elfogadásának hirdetője.

Ő Csányi Vilmos, akadémikus, egyetemi tanár, újabban köz- és szépíró, akinek legutóbbi könyve A globális elme – Elmélkedések a világról címmel jelent meg idén. A beszélgetésre természetesen kutyájával, Jankával együtt érkezett, aki hol a stúdióban, hol a szerkesztőség egyéb helyiségeiben töltötte a felvétel idejét.

 

Azt gondoltuk, hogy Csányi Vilmos főként kutyákról, illetve az állatok viselkedéséről fog beszélni, de végül ezek a témák másodlagos szerepet játszottak. A professzor sokkal fontosabbnak tartja jelenleg, hogy az emberi társadalomról, az ember és környezet kapcsolatáról, illetve legfőképpen a két jelenség emberi természetben gyökerező okairól beszéljen. Mert csak úgy terelhetjük a folyamatokat a mindenkinek megfelelő – vagy inkább a senkit sem végletes bántó – irányba, ha megértjük, hogy a látszólag irracionális társadalmi jelenségek milyen jól felismerhető, és évezredek viselkedésevolúciójában gyökerező alapokon nyugszanak.

A beszélgetésben előkerül

  • a klímaváltozás,
  • az egyszerűnek tűnő, azonban emberek millióinak komplex és egyöntetű viselkedését kívánó megoldási ötletek (borítékolható kudarca),
  • a migráció,
  • a kormány és az MTA konfliktusa,
  • a demokrácia előnyei és hátrányai,
  • és a mesterséges intelligencia veszélyei és jótéteményei is.

Csányi Vilmos válaszai garantáltan nem illenek bele teljesen a szekértáborok által egyedüliként elfogadható véleménysémákba, így a csalódás/felháborodás szinte garantált. Vagy akár el is lehet gondolkodni az érvein. Azért ne tessenek aggódni, lesz szó kutyákról is.

Forrás: Index | Címlapkép: Csányi Vilmos és kutyája Janka | Fotó: Németh Sz. Péter

 

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.