Csányi Vilmos: Vajon időben felébred-e az emberiség a katasztrófa megállításához?

Az ország legismertebb élő tudósa. A nemzet etológusa. A kutyák gyerekként való elfogadásának hirdetője.

Ő Csányi Vilmos, akadémikus, egyetemi tanár, újabban köz- és szépíró, akinek legutóbbi könyve A globális elme – Elmélkedések a világról címmel jelent meg idén. A beszélgetésre természetesen kutyájával, Jankával együtt érkezett, aki hol a stúdióban, hol a szerkesztőség egyéb helyiségeiben töltötte a felvétel idejét.

 

Azt gondoltuk, hogy Csányi Vilmos főként kutyákról, illetve az állatok viselkedéséről fog beszélni, de végül ezek a témák másodlagos szerepet játszottak. A professzor sokkal fontosabbnak tartja jelenleg, hogy az emberi társadalomról, az ember és környezet kapcsolatáról, illetve legfőképpen a két jelenség emberi természetben gyökerező okairól beszéljen. Mert csak úgy terelhetjük a folyamatokat a mindenkinek megfelelő – vagy inkább a senkit sem végletes bántó – irányba, ha megértjük, hogy a látszólag irracionális társadalmi jelenségek milyen jól felismerhető, és évezredek viselkedésevolúciójában gyökerező alapokon nyugszanak.

A beszélgetésben előkerül

  • a klímaváltozás,
  • az egyszerűnek tűnő, azonban emberek millióinak komplex és egyöntetű viselkedését kívánó megoldási ötletek (borítékolható kudarca),
  • a migráció,
  • a kormány és az MTA konfliktusa,
  • a demokrácia előnyei és hátrányai,
  • és a mesterséges intelligencia veszélyei és jótéteményei is.

Csányi Vilmos válaszai garantáltan nem illenek bele teljesen a szekértáborok által egyedüliként elfogadható véleménysémákba, így a csalódás/felháborodás szinte garantált. Vagy akár el is lehet gondolkodni az érvein. Azért ne tessenek aggódni, lesz szó kutyákról is.

Forrás: Index | Címlapkép: Csányi Vilmos és kutyája Janka | Fotó: Németh Sz. Péter

 

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.