Felelős társaságok

Határokat áttörve a Környezetvédelmi Világnapon

A Környezetvédelmi Világnap, amelyet minden évben június 5-én tartanak, a környezet megünneplésének és a bolygó védelmére irányuló globális erőfeszítések fokozásának globális mérföldköve.

Az idei Környezetvédelmi Világnapot a világ minden táján az értékes ökoszisztémák védelmének és újjáélesztésének szentelik, és az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítási évtizedének kezdetét jelzi.

A ClimeNews is csatlakozik az ENSZ meggyőződéséhez, miszerint itt az ideje, hogy mindannyian tegyünk lépéseket a tisztább, egészségesebb és békésebb világ megteremtése érdekében.

Ezt szem előtt tartva mindenkit arra biztatunk, hogy nézze meg a Netflix új filmjét, a Breaking Boundaries (Határokat áttörve), melynek címe: A bolygónk jövőjének tudománya. A dokumentumfilm a világhírű tudós Johan Rockström professzor (korábban itt írtunk róla), és Sir David Attenborough tudományos útját követi nyomon.

A Breaking Boundaries korunk legfontosabb tudományos felfedezésének történetét meséli el – azt, hogy az emberiség a Földet számos olyan határon túlra tolta, amelyek 10 000 éve, a civilizáció hajnala óta stabilan tartják a bolygót.

A 75 perces film a bolygónkra vonatkozó küszöbértékek felfedezésére kalauzolja el a nézőket, amelyeket nem szabad átlépnünk, nemcsak a bolygó stabilitása, hanem az emberiség jövője érdekében sem. A film felajánlja azokat a megoldásokat, amelyeket már most bevezethetünk és be is kell vezetnünk, ha meg akarjuk védeni a Föld létfenntartó rendszerét.

2009-ben Johan egy 28 látnok tudósból álló csoporttal együtt megalkotta a bolygói határkeretet, amely kilenc kritikus és egymással összefüggő földi rendszerfolyamat “biztonságos működési terét” mutatja be. E határok átlépése növeli a nagyméretű, hirtelen és visszafordíthatatlan környezeti változások kockázatát, és ezek közül már most is több határt átléptünk.

A tudományos bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy elfogadhatatlan kockázatokkal nézünk szembe, de azt is, hogy a megoldások is megvannak. Johan szerint: “A film legfontosabb üzenete, hogy még van időnk. Végtelenül innovatív faj vagyunk. Az együttműködés a mi szupererőnk. És kezdjük látni a jeleit annak, hogy jelentős változások jönnek”.

A tudomány világosan megmondja, hogy mit kell tennie az emberiségnek. Három prioritás van: nullára kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, meg kell védeni a vizes élőhelyeket, a talajokat, az erdőket és az óceánokat, amelyek elnyelik a hatásainkat, és meg kell változtatni az étrendünket és az élelmiszertermelés módját. Ez a küldetés. És mindenki jól jár. Egy tisztább, egészségesebb és békésebb világban fogunk élni.

Viszont tudomásul kell venni, hogy mindez hiábavalóság, ha szemet hunyunk afelett, hogy mennyi embert képes eltartani a Föld?! Ezt Attenborough – máig Magyarországon TV csatornákon nem vetített – korábbi filmje (Hány embert bír el a Föld?) taglalja! Maga David is megmondja, hogy a gyökér ok a túl sok ember, a túlnépesedés és ami ezzel jár látható a bolygó állapotán, mely egyre kevésbé kedvez fajunk fennmaradásának. Ennek humánus megoldása és azt támogatni 100 közül is a leghatékonyabb klímavédelem!

Határokat átlépve: The Science of Our Planet június 4-től már megtekinthető a Netflixen.

Rampasek, László A.

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

4 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago