Levél a klímarendszer nevében a COP28 elnökének

Levél a klímarendszer nevében a COP28 elnökének, Sultan Al Jaber-nek írt levelünk.

A COP28-ra vonatkozó végső vörös vonalaim.

Az éghajlati rendszer nyílt levele Sultan Al Jaberhez, a COP28 elnökéhez
2023. december 3.

Levél a klímarendszer nevében a COP28 elnökének

Kedves Sultan Al Jaber!

Klímatudósként üdvözöljük az Ön elkötelezettségét, hogy a COP28-on valódi tervet dolgoz ki a Párizsi Megállapodás céljainak elérésére. Tudjuk, hogy Ön az elmúlt évben a Párizsi Megállapodás számos különböző részes féllével találkozott, akiket gyakran kemény tárgyalópartnerek képviselnek.

Sajnálattal kell tájékoztatnunk Önöket, hogy a legnehezebb fél képviselői állnak Önök előtt. Ez egy olyan Fél, amely csak vörös vonalakkal rendelkezik, és egyáltalán nem rugalmas.

Ezt a felet éghajlati rendszernek hívják, és csak a természet (fizika, kémia és biológia) törvényeinek engedelmeskedik.

Ezt a rövid üzenetet az éghajlatváltozás mérséklésére összpontosítjuk.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlen a hatások súlyosságának csökkentéséhez. Ennek meg kell történnie, és megfelelő finanszírozást kell kapnia. Az alkalmazkodásnak azonban vannak kemény és puha korlátai, és 1,5°C-os felmelegedés felett rendkívül nehézzé és költségessé válna, amint azt az IPCC 1,5°C-os felmelegedésről szóló különjelentése is mutatja.

Már ma is növekvő veszteségeket és károkat tapasztalunk, még 1,2°C-os felmelegedés esetén is. A veszteségekről és károkról szóló vita nem vált volna ilyen nehézzé, ha a felmelegedést korábban megállították volna.

Az 1,5°C-os cél életben tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az alkalmazkodás egyszerűen lehetséges maradjon.

Az éghajlati rendszer viselkedésének lényegét ezek az animált CO2– és hőmérsékleti spirálok foglalják össze (lásd: https://openclimatedata.net/climate-spirals/concentration-temperature/). Ahogy a CO2-koncentráció nő, úgy nő a globális hőmérséklet is. A CO2-koncentráció a bolygót körülvevő, egyre vastagodó hőszigetelő réteg szerepét tölti be.

A CO2-koncentráció 50%-kal nőtt azóta, hogy a szén, az olaj és a gáz tömeges felhasználása megkezdődött, és ehhez az erdőirtás is hozzájárult. Ennek hatására a globális hőmérséklet közel 1,2°C-kal emelkedett, és tovább fog emelkedni, amíg a CO2-koncentráció növekszik. Önök nagyon jól tudják, hogy milyen hatások kísérik ezt a felmelegedést, és hogy miért fogadták el az 1,5°C-os célt: nem azért fogadták el, mert könnyű elérni, hanem azért, mert milyen súlyos károkat tudunk elkerülni, ha nem lépjük át ezt a felmelegedési szintet.

Ha az emberiség meg akarja akadályozni az 1,5°C-os cél túllépését, akkor gondoskodnia kell arról, hogy a CO2-koncentráció növekedése legkésőbb 2050-ig megálljon. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2050-ig el kell érni a globális nettó CO2-kibocsátás nulláját, más üvegházhatású gázok (metán stb.) kibocsátásának jelentős csökkentésével együtt.

A globális nettó nulla kibocsátás 2050-ig azt jelenti, hogy az EU-nak, az USA-nak és más fejlett országoknak méltányossági okokból 2050-nél jóval korábban kell elérniük a nettó nulla szintet.

Az éghajlati rendszer nem politizál. Nem játszik a szavakkal. Csak az üvegházhatású gázmolekulák valós kibocsátását vagy elnyelését érti. A nettó nulla pontosan azt jelenti, amit ezek a szavak jelentenek: egyetlen tonna CO2-t sem lehet kibocsátani, amely nem nyelődik el 100%-ban, biztonságosan és tartósan.

Ragaszkodunk hozzá: a szén-dioxid-tárolás állandó tárolást jelent, nem pedig tárolást egy kimerült olajkútban, hogy még több olajat nyerjünk ki belőle, sem tárolást egy erdőben vagy egy természetalapú megoldásban, amely a következő alkalommal elég vagy az éghajlatváltozás hatása alá kerül. Mivel az állandó és biztonságos tárolási kapacitás korlátozott, amint azt már 2005-ben az IPCC különjelentése a CO2 leválasztásáról és tárolásáról kimutatta, a nettó nulla nem sokban különbözik a nullától.

Ami azt jelenti, hogy az éghajlati rendszernek az 1,5°C-os cél életben tartásához nemcsak sokkal több megújuló energiaforrásra van szüksége, hanem a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére is, az összesre, szénre, olajra és gázra, valamint a nettó erdőirtás megállítására 2050-ig. A ma használt fosszilis tüzelőanyagok nagyon kis hányadát addigra még használhatnánk, azzal a feltétellel, hogy a kibocsátásukat 100%-ban megkötnénk és biztonságosan és tartósan tárolnánk.

Az éghajlati rendszer nevében szólva, ez a mi vörös vonalunk: az emberiségnek meg kell állapodnia a fosszilis tüzelőanyagok 2050-ig történő fokozatos kivezetéséről, és ezzel egyidejűleg a nettó erdőirtás leállításáról.

Köszönöm figyelmüket, megértésüket és a bátorságot, amelyre szükségük lesz ahhoz, hogy a COP28-on segítsék a nemzetközi közösséget e vörös vonal, a mi végső vörös vonalunk tiszteletben tartásában, ha azt akarják, hogy bolygónk lakható maradjon, és senki se maradjon hátra.

Az éghajlati rendszer nevében, aláírva: Prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain, az IPCC korábbi alelnöke) és Prof. Michael E. Mann, a Pennsylvaniai Egyetem Föld- és Környezettudományok Elnöki Kiváló Professzora.

Forrás: MICHAEL E. MANN


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.