A lányoknak iskolában a helyük, nem szülőágyon!

Tudod, hogy civilizációnk összeomlása múlik ezen?

 

A BOCS.eu Civilizációtervezés Alapítvány ezzel a tizenegy perces fejezettel segít, hogy föl tudd vetni a népesedés, fogamzásgátlás nehéz, de életbevágó témáit különféle helyzetekben. Az endgame2050.com-on magyar felirattal is megnézheted a teljes másfél órás filmet.

A 2050-es évhez közeledve az emberiség ökológiai végjátékba sodorja magát. Moby és kitűnő tudósok közreműködésével az ENDGAME 2050 elénk tárja a valóságot, miszerint – hacsak nem cselekszünk azonnal – a saját pusztulásunkba rohanunk.

Guadaljarában, Mexikóban születtem és itt is nőttem fel. Itt jártam egészségügyi iskolába, és közben arról álmodoztam, hogy majd orvosként fogom segíteni az embereket. Egy évtizedet áldoztam az életemből az egészségügyi tanulmányaimra, hogy ezt az álmomat valóra váltsam. De idővel megváltozott a véleményem arról, mi is most a legfontosabb.

Megértettem, hogy az emberek – magamat is beleértve – szó szerint elpusztítják a bolygót, amin élnek. Az emberiség nem csak az emberi civilizáció számára teszi lakhatatlanná a bolygót, de számtalan más fajnak is, amelyekkel osztozunk ezen a világon. Azt hiszem, hogy ez egy semmihez sem fogható bűntett, és mélységesen aggódom, legfőképpen azokért az állatokért, melyeket már megtizedelt az emberi tevékenység.

Azért készítettem az ENDGAME 2050-et, mert rá akarom ébreszteni az embereket a helyzet súlyosságára, mielőtt túl késő lenne.

Azt gondolom, hogy sok környezetvédelmi film cukormázba burkolja a valóságot és a szükséges változások mértékét. Néha elkerülik a túlzott kényelmetlenséget. De azt gondolom, hogy ez súlyos károkat okoz a nézőknek is és a bolygónak is. Azt akartam, hogy ez a film tisztán bemutassa a jelenlegi borzalmas helyzetünket, és a mindannyiunkat terhelő felelősséget a globális problémákban. Azt gondolom, hogy tartozunk annyival a bolygónak, más fajoknak és saját magunknak, hogy ne dugjuk a homokba a fejünket.

KÖZREMŰKÖDIK: Moby, Boris Worm, Paul Ehrlich, Claire Kremen, Bill Ryerson, Malcolm Potts, Alicia Graves, David M. Romps, Daniel H. Miller, James Gerber, Philip Wollen, Kim A. Williams, Josh LaJaunie, T. Colin Campbell, Bandana Chawla, Munish Chawla, Michelle McMacken and Robert Ostfeld

Videóátirat

– A gyorsan növekvő népességünk megsokszorozza azokat a globális problémákat, amikkel szembe kell néznünk.

Tény, hogy példátlanul meredeken emelkedett a népességünk az elmúlt két évszázadban.

Ez, a fogyasztási szokásainkkal párosulva óriási terhet ró a bolygónk véges természeti erőforrásaira és ökoszisztémájára.

– A bolygón élő emberek száma nem lenne fontos, ha éteri lények lennénk.

Ami igazán számít, az az emberek száma, a gazdasági aktivitásuk, vagyis a fogyasztásuk és a hulladék.

– Fajunk, a modern ember már jelen van közel 200.000 éve.

Ennyi időre volt szükségünk, hogy a népességünk elérje az egymilliárdot, ami viszonylag nem túl régen, az 1800-as évek elején következett be.

De ma, csupán 200 évvel később hétszer annyian lettünk.

Mostmár 7,5 milliárdnyian vagyunk, és meg fogjuk közelíteni a 10 milliárdot 2050-re.

– Aggódom a népesség miatt, mert ha megnézzük a teljes emberi történelmet, az 1800-as évekig tartott, hogy egymilliárdnyian legyünk a Földön.

A legutóbbi egymilliárdos növekedés amikor 6-ról 7 milliárdra szaporodtunk, csupán 12 évig tartott.

– Miért gyorsult fel ennyire a szaporodásunk éppen az utóbbi két évszázadban?

Egyszerűen szólva nagyon szerencsések voltunk, csökkentettük a gyermekhalandóságot és növeltük a várható élettartamot a mezőgazdasági forradalom eredményeként és a modern gyógyászat fejlődésével.

Így most több gyermek nő fel, tovább élnek és nekik is lesznek gyermekeik.

Ezek a tényezők együttesen drámaian növelték a világ népességét rövid idő alatt.

– Minden évben 80 millióval több ember él a bolygónkon, ez körülbelül Németország lakossága. Ha arra gondolunk, hogy otthont kell adnunk ezeknek az embereknek, élelmet kell biztosítanunk, tiszta vizet, egészségügyi ellátást és oktatást.

Ez jól megmutatja a probléma nagyságát.

– 1932-ben, amikor én születtem, kétmilliárd ember élt a Földön, most több mint 7,5 milliárd.

Az emberi populáció több mint triplájára nőtt csak az én életemben.

Az egyik legkritikusabb dolog, a készlet, amiből soha nem fogyunk ki, azok az idióták.

Idióták, akik például azt mondják, hogy csak a fogyasztás mértéke fontos, az emberek száma nem.

Mintha azt mondanánk, hogy a négyszög területe csak a szélességétől függ, a hosszától nem.

Természetesen a fogyasztás óriási probléma, ahogyan a populáció mérete is, a kettő szorzata határozza meg a terhelést, amit az ellátórendszernek jelentesz.

– Soha az emberi történelemben nem követeltük még a környezettől, az infrastruktúrától és a társadalomtól, hogy a népesség ekkora növekedéséről gondoskodjon ennyire rövid idő alatt.

Csak egy példa: a jelenlegi tempóban, ahogyan növekszik a népességünk, építenünk kellene 63.000 új osztálytermet minden egyes héten, minden héten újra és újra, ha minden gyereknek szeretnénk oktatást biztosítani.

Finanszírozni, építeni és berendezni 63.000 új osztálytermet minden egyes héten, újra és újra.

Megépítjük őket?

Felkészültünk rá, hogy ilyen tempóban építsünk minden egyes héten?

A válasz nem, sajnos nem építjük meg őket.

Életszerűtlen lenne, ha azt gondolnánk, hogy tartani tudjuk ezt a tempót.

– Az emberi lények hatása a bolygóra megduplázódik 17 évente.

Ha vesszük a jelenlegi népességnövekedést, és vesszük a gazdasági növekedést, e két tényező eredménye az, hogy 17 évente kétszereződik a hatásunk a Földre, de ezt nem lehet túl sokszor megduplázni, mielőtt tönkretennénk a bolygót.

– Sokan azt hiszik, hogy a túlnépesedés oka a túl sok indiai, vagy a túl sok afrikai és így tovább.

De igazából túl sokan vagyunk az Egyesült Államokban, kezdjük ezzel.

Te és én sokkal többet fogyasztunk, mint egy átlagos afrikai, vagy indiai. És ez a probléma része.

A ma élő emberek szükségleteihez a jelenlegi adatok szerint másfél Föld bolygóra lenne szükség.

A ma élő emberek szükségleteihez, átlagos amerikai életszínvonalon, további négy, vagy öt Föld kellene.

Nem a kamatot éljük fel, hanem a tőkénket.

Mintha mi lennénk az az idióta gyerek, aki egymillió dollárt örökölt és csak szórja a pénzt a bankszámláról minden évben, és sosem nézi az egyenleget.

Feléljük az értékes termőföldjeinket, feléljük a könnyen elérhető erőforrásainkat.

Úgy viselkedünk, mint az idióták, mert mi vagyunk az egyetlen ismert faj, amely céltudatosan kipusztítja önmagát.

5 naponta több mint egymillió emberrel növekszik a népességünk.

– Ha a Holdon lenne víz és levegő, és el tudnánk jutni oda olcsón, a mostani népességnövekedés 10 év alatt megtöltené.

Nem segítene rajtunk.

– Annak tudatában, hogy mennyire fontos a populáció számtalan egymással összefüggő környezeti problémában, azt hinnénk, hogy a környezetvédelmi szervezetek komoly párbeszédet folytatnak róla, de legtöbbjük nem beszél a túlnépesedésről olyan sokat, vagy inkább semmit.

– Ha bármilyen megosztó témára gondolsz, az emberek jól ismerik a problémás kérdéseket és ha felhozzák ezeket a kényes témákat, könnyen bajba kerülnek.

Ha elmész egy partira, és beszélni kezdesz a túlnépesedésről, és mindenki neked támad, akkor legközelebb elkerülöd a témát.

– Számos oka van, hogy az emberek félnek a népességről beszélni, azt hiszem ez onnan ered, hogy volt néhány erőszakos népességszabályozó program és szabályozás, és az emberek félnek, hogy ha összekapcsolják a népesség és a környezet kérdését, az olyan, mintha a népesség korlátozását javasolnák, ami egy külső kényszert jelent.

De a jó népességszabályozó programok tiszteletben tartják a párok szándékait, megadják a férfiaknak és a nőknek amit ők szeretnének, nem mondják meg, mit tegyenek.

– Arról a nagyon valós problémáról beszélek, hogy a népességünk fenntarthatatlan, hiszem, hogy fel kell hívnunk a figyelmet erre a problémára, támogatva a nemek egyenlőségét és a nők jogait az egész világon, támogatva a családtervezést, hogy minden nő eldönthesse, hogy mikor és mennyi gyereket szeretne, bátorítva a kis család normáját, támogatva az örökbefogadást, kiterjesztve az oktatást, felszámolva az éhezést, és eltörölve olyan borzasztó szokásokat, mint a gyerekházasság.

Ezek az emberjogi törekvések kritikusan fontosak önmagukban is, de egyben ezek a leghatékonyabb lépések, amikkel lassíthatjuk a népességnövekedés ütemét.

A kultúránkban néha vallási vagy társadalmi nyomás miatt egyesek úgy érezhetik, hogy muszáj gyereket vállalniuk, vagy muszáj egy bizonyos számú gyereket vállalniuk, még ha nem is igazán szeretnének.

Még ha képes is gyermeket vállalni és felnevelni, senkinek sem kellene úgy éreznie, hogy muszáj szülnie, ha igazából nem ezt akarja.

Személyes példám, hogy én magam is petevezeték elkötést, vagyis végleges meddőségi műtétet vállaltam évekkel ezelőtt, gyermektelen egyedülállóként.

Bár nagyon szeretem a gyereket, nem vágyom rá, hogy saját gyerekem legyen, és ez így van jól.

Egyetlen férfinak vagy nőnek sem lenne szabad gyereket vállalnia, csupán a szociális nyomás miatt, és minden ember érdekében beleértve a mai gyerekeket és az eljövendő generációkat.

Azt gondolom, hogy morális kötelességünk felhívni a figyelmet a jelenlegi népességnövekedés fenntarthatatlanságára, a növekedés lelassításának fontosságára, és a fogyasztási szokásaink megváltoztatására, hogy elkerüljük a végleges kimerítését és elpusztítását annak a környezeti rendszernek, amitől az emberek is és az összes többi fajok is függnek.

– Azt gondolom, hogy a népesedés körüli csendet meg kell törni és az embereknek fel kell szólalniuk a populáció és a környezet összefüggéséről, hogy tudunk tenni valamit a népességnövekedés lassítására, aminek óriási előnye az erőforrásokhoz való hozzáférés, a földterületek, a vízhez jutás, ételbiztonság, és tiszta levegő, stabil klíma.

Mindezekre hatással van a népesség.

Sokkal egyszerűbb lesz kezelni ezeket a kihívásokat, ha lelassítjuk és stabilizáljuk a népességnövekedést, mintha folytatnánk az eddigi gyakorlatot.

(felemelő zene)

Népességünk több mint egymillióval növekszik minden héten. A mai népesség már meghaladja a filmben hivatkozott számokat.

Mindannyian fogyasztunk erőforrásokat és termelünk hulladékot.

Pálmaolaj, víz, műanyag, energia, MINDENBŐL több kell, ahogy a népesség nő.

dalszöveg: d Most, hogy elmentél d

Minden gyermek jelentősen növeli a szülő ökológiai lábnyomát.

d Most, hogy elmentél d

A tömeges emberi tevékenység minden elképzelhető módon semmisít meg más fajokat…

…az életterük felszámolásától az orvvadászatig, műanyaggal és más hulladékokkal való végzetes találkozásig.

Néha még elefántokat is elgázolunk vonattal, amikor áthaladunk az élőhelyükön.

Más fajoknak is joguk van élni ezen a bolygón.

d Nem kel fel d

A “természetvédelem” üres szó, ha folytatjuk az irgalmatlan népességnövekedést.

A lányoknak iskolában a helyük, nem szülőágyon!


WEBOLDAL: https://www.endgame2050.com

 

 


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.