Önkéntes piac (VER)

Mekkora az önkéntes szén-dioxid-piac mérete?

Az éghajlatváltozás megfékezése érdekében az olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft, a Google és a Starbucks ambiciózus célokat tűznek ki a karbonsemlegesség elérésére, és ebben az önkéntes szén-dioxid-piac (VCM) segíti őket.

A VCM lehetőséget biztosít vállalatoknak, nonprofit szervezeteknek, kormányoknak és magánszemélyeknek, hogy szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő krediteket vásároljanak és adjanak el. A szén-dioxid-kompenzáció egy olyan eszköz, amely egy tonna szén-dioxid vagy üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentését jelenti.

Hogy ezt perspektívába helyezzük, egy tonna CO2-kibocsátás megkötését körülbelül 50 fa tudja produkálni egy év alatt!

Azok a vállalatok, amelyek nem tudják elérni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátási céljaikat, karbonkrediteket vásárolhatnak olyan környezetvédelmi projektek utófinanszírozásával, amelyek elkerülték, csökkentették vagy megszüntették a szén-dioxid-kibocsátás.

Például egy szállítmányozó, amelyik karbonsemlegességet akar állítani magáról, kiszámíthatja, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátástól nem tud megszabadulni. Ezután a VCM segítségével egy brazíliai Social Carbon projekt támogatásával a kibocsátásával egyenértékű mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő kreditet vásárolhatnak. Ezáltal a szállítmányozó karbonsemlegességet igazoló tanúsítványt igényelhet.

2022-től a valódi önkéntes szén-dioxid-piac értéke mintegy 2 milliárd dollár körül mozog.

Fontos megjegyezni, hogy előfordul értéktelen “fantom” karbonkredit a piacon! Ezek mögött nincsen valódi, dokumentált éghajlatvédelmi projekt. És amikor a szén-dioxid ára Európában már 100€/tonna körül mozog, akkor az olcsó portékával vigyázni kell. Minden gyerek tudja, hogyha a Nike cipőt 2000 Ft-ért árulják, az hamis, a hamisítót és az ilyen termék forgalmazóját pedig büntetik! Továbbá fontos szempont, ha valaki nem fizeti meg a karbonsemlegesítése kapcsán az általa kibocsátott CO2 társadalmi károkozás mértékét, akkor az greewashing, zöldrefestés! Nagyon egyszerű: olcsón megúszta azt a kárt, amit okozott. Agyrém a karbonkredit árán alkudozni, amikor tanulmány bizonyítja a most kibocsátott CO2 társadalmi károkozás mértékét. Összefoglalva: az önkéntes karbonpiac (VCM) lényege, hogy a karbonkredit bevételből az ilyen jellegű projektek hamarabb térüljenek meg, és egyre több új éghajlatvédelmi projekt finanszírozására nyíljon lehetőség.

Az önkéntes karbonpiac fejlődése az elmúlt években egyre dinamikusabbá vált. Több platform is elérhető a projektek finanszírozására és a karbonkreditek vásárlására, Magyarországon az OurOffset Nonprofit LLC-n és a BOCS Civilizációfejlesztés Alapítványon keresztül.

Rampasek, László A.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago