Mekkora az önkéntes szén-dioxid-piac mérete?

Az éghajlatváltozás megfékezése érdekében az olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft, a Google és a Starbucks ambiciózus célokat tűznek ki a karbonsemlegesség elérésére, és ebben az önkéntes szén-dioxid-piac (VCM) segíti őket.

Mekkora az önkéntes szén-dioxid-piac mérete?

A VCM lehetőséget biztosít vállalatoknak, nonprofit szervezeteknek, kormányoknak és magánszemélyeknek, hogy szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő krediteket vásároljanak és adjanak el. A szén-dioxid-kompenzáció egy olyan eszköz, amely egy tonna szén-dioxid vagy üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentését jelenti.

Hogy ezt perspektívába helyezzük, egy tonna CO2-kibocsátás megkötését körülbelül 50 fa tudja produkálni egy év alatt!

Azok a vállalatok, amelyek nem tudják elérni az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátási céljaikat, karbonkrediteket vásárolhatnak olyan környezetvédelmi projektek utófinanszírozásával, amelyek elkerülték, csökkentették vagy megszüntették a szén-dioxid-kibocsátás.

Például egy szállítmányozó, amelyik karbonsemlegességet akar állítani magáról, kiszámíthatja, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátástól nem tud megszabadulni. Ezután a VCM segítségével egy brazíliai Social Carbon projekt támogatásával a kibocsátásával egyenértékű mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentő kreditet vásárolhatnak. Ezáltal a szállítmányozó karbonsemlegességet igazoló tanúsítványt igényelhet.

2022-től a valódi önkéntes szén-dioxid-piac értéke mintegy 2 milliárd dollár körül mozog.

Fontos megjegyezni, hogy előfordul értéktelen “fantom” karbonkredit a piacon! Ezek mögött nincsen valódi, dokumentált éghajlatvédelmi projekt. És amikor a szén-dioxid ára Európában már 100€/tonna körül mozog, akkor az olcsó portékával vigyázni kell. Minden gyerek tudja, hogyha a Nike cipőt 2000 Ft-ért árulják, az hamis, a hamisítót és az ilyen termék forgalmazóját pedig büntetik! Továbbá fontos szempont, ha valaki nem fizeti meg a karbonsemlegesítése kapcsán az általa kibocsátott CO2 társadalmi károkozás mértékét, akkor az greewashing, zöldrefestés! Nagyon egyszerű: olcsón megúszta azt a kárt, amit okozott. Agyrém a karbonkredit árán alkudozni, amikor tanulmány bizonyítja a most kibocsátott CO2 társadalmi károkozás mértékét. Összefoglalva: az önkéntes karbonpiac (VCM) lényege, hogy a karbonkredit bevételből az ilyen jellegű projektek hamarabb térüljenek meg, és egyre több új éghajlatvédelmi projekt finanszírozására nyíljon lehetőség.

Az önkéntes karbonpiac fejlődése az elmúlt években egyre dinamikusabbá vált. Több platform is elérhető a projektek finanszírozására és a karbonkreditek vásárlására, Magyarországon az OurOffset Nonprofit LLC-n és a BOCS Civilizációfejlesztés Alapítványon keresztül.

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.