A fém lesz a bombaüzlet világszerte

A fém lesz a bombaüzlet: akár 500 százalékos keresletnövekedés várható!

A fém lesz a bombaüzlet világszerte | ClimeNewsENAMI (National Mining Company) rézkatódgyár Tierra Amarilla, Chile, Santiagótól északra, 2015. 12. 15-én.
REUTERS / Ivan Alvarado

A fémek és az ásványi nyersanyagokra koncentráló befektetők jó lóra tettek, mivel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló verseny épp a malmukra hajtja a vizet. Brutális keresletnövedési hullám várható.

Amint a világ gazdasága halad a villamosítás felé és a fosszilis tüzelőanyagoktól kezd elfordulni, úgy lehet számítani minden, akkumulátorgyártás szempontjából hasznos fém iránti keresletnövekedésre: rézbányászat, fémek, például a kobalt és a nikkel – jelezték a vállalatvezetők és előadó politikusok az energetikai konferencián, a CERAWeek-en.

A Világbank becslése szerint az energiaátálláshoz több mint 3 milliárd tonna ásványi anyagra és fémre lesz szükség. A csoportszintű tavalyi jelentés szerint az ásványi anyagok, köztük a grafit, a lítium és a kobalt iránti kereslet 2050-re közel 500 százalékkal növekedhet 2050-ig, hogy kielégítse a szél-, nap- és geotermikus energia, valamint az energiatárolás telepítésének növekvő igényét.

Az élen az olyan fémek állnak, mint a nikkel és a kobalt, létfontosságúak az akkumulátor szektorban.

A réz iránti kereslet is jelentősen megnő a villamosításhoz szükséges csövek és vezetékek gyártói részéről.

„Úgy látjuk, hogy az elektromos járművek, a szélerőművek és a napenergia használata akár ötszörös rézmennyiséget igényel” – mondta Jeremy Weir, a Trafigura vezérigazgatója a csütörtöki konferencián. „Nem lehet egyszerűen csak bekapcsolni egy kapcsolót, és azonnal több rezet előállítani” – mondta. A rézbányák fejlesztésének átfutási ideje ugyanis akár öt és tíz év is lehet, ami nyomást gyakorol a rendelkezésre álló rézkészletekre. Ennek eredményeként a réz és más fémek „jelentős ellátási hiányt fognak tapasztalni – tette hozzá a vezető.

Februárban a három hónapos rézárak a londoni fémtőzsdén 2011 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedtek.

Az óriás mennyiségű réz-szükséglet a geopolitikai tájat is átrendezheti – mondta a Goldman Sachs áru- és globális befektetési kutatásainak vezetője, Jeff Currie.

A rézgyártó nagyágyúk, mint Chile, hasonló nagy szerepre törhetnek, mint Szaúd-Arábia az olajiparban. Más nemzetek, mint például a Kongói Demokratikus Köztársaság, még instabil, magas kockázatú kormányok mellett is kulcsfontosságú szállítókká válhatnak, hasonlóan a venezuelai olajtermelőhöz.

A bányászat az Egyesült Államokban, a világ egyik legnagyobb rézgyártójában saját kihívásokat is támaszt. A Reuters korábban arról számolt be, hogy a Biden-adminisztráció azt tervezi, hogy az elektromos járművekben felhasználandó fémeket előállító bányákat a meglévő környezetvédelmi előírások szerint kívánják fejleszteni.

„Technológia vezérelt világban élünk – mondta Roberto Castello Branco, a Petrobras vezérigazgatója a CERAWeek beszédében. „A múltban az olajipar szereplőire versenytársként gondoltunk. Most sokan közülük már a partnereink, és más iparágak lettek a versenytársak.”

Forrás: NRGreport | reuters

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.