22 évvel ezelőtt a Lothar és a Martin viharok pusztítottak Karácsonykor

1999. december 26-án és 27-én a Lothar és  a Martin névre keresztelt szélviharok több millió hektáron kettőszáz millió köbméternyi fát döntött ki.

22 évvel ezelőtt a Lothar és a Martin viharok pusztítottak Karácsonykor

Az ipari forradalom ipari-, bánya- és tüzifa, valamint faszén igényei miatt tarra vágták Európa őserdeit, s a faültetvények (mert az ültetett, egyfajú erdők nem igazán erdők) sokkal sérülékenyebbek.

Karácsony 22 évvel ezelőtt: Lothar és Martin viharok óriási pusztítást végeztek Európa-szerte. A 20. század végét két kolosszális vihar jellemezte. 1999. december 26-án a Lothar vihar az Atlanti-óceán felől érte el a szárazföldet, és néhány órán belül több mint 190 km/órás sebességgel haladt át Franciaországon, Svájcon és Délnyugat-Németországon, pusztítást hagyva maga után. A Martin vihar sem maradt le sokkal, és csak egy nappal a Lothar vihar után érkezett. A Martin Franciaországtól délre, Spanyolország, Korzika és Észak-Olaszország felé vonult, a csúcssebessége szintén elérte a 190 km/órás sebességet.

A pusztítás nyoma

A két vihar és az azt követő takarítás során 140 ember vesztette életét, különösen a franciaországi, németországi és svájci erdőkben. Tombolásuk során Lothar és Martin 200 millió köbméternyi erdőt tört össze.

A Lothar több mint 15 milliárd eurós gazdasági kárt okozott, amelyből 8,6 milliárd eurót – a teljes összeg több mint felét – a biztosítók fizettek ki. A Martin által okozott kár összesen 6 milliárd eurót tett ki, amelyből 3,4 milliárd eurót a biztosítók fedeztek.

Franciaországot mindkét vihar sújtotta

Mindkét vihar a francia Atlanti-óceán partjaitól indult, és Franciaország nyugati részén csapott le a szárazföldre. Az Európában bekövetkezett 140 halálos áldozat közül 88-an csak Franciaországban vesztették életüket.

Az ország infrastruktúrájában is aránytalanul nagy károk keletkeztek: A viharok Párizs térségében a háztetők mintegy 60 százalékát, a környező városokban pedig az épületek több mint 80 százalékát rongálták meg. 140 millió köbméter erdő pusztult el.

Több mint 200 villanyoszlop kidőlt, így több mint hárommillió háztartás napokig áram nélkül maradt. Összesen több mint hárommillió kárigényt nyújtottak be a franciaországi biztosítótársaságokhoz. Néhány biztosítónak nem volt kapacitása a károk rendezésére.

Lothar és Martin útja Európában

22 évvel ezelőtt a Lothar és a Martin viharok pusztítottak KarácsonykorFelszíni időjárási térkép, 1999. december 27.

A térkép azt mutatja, ahogy Lothar veszít lendületéből Kelet-Európa felett, míg Martin az Atlanti-óceán felől közeledik. Forrás: Swiss Re, Vihar Európa felett. Alulbecsült kockázat.

Miért volt ez az évszázad vihara?

Mielőtt Lothar és Martin végigsöpört Európán, az 1990-es Daria hurrikán volt az eddigi legdrágább vihar. A Lothar nemcsak a világ egyik legdrágább vihara az elmúlt 50 évben, hanem 1876 óta a legsúlyosabb viharnak minősül Európában, és a Közép-Európában valaha feljegyzett legnagyobb erdőkárokat is okozta.

A következő nagy vihar biztosan jön

Az 1999-es viharklaszter több vállalatot vagy egész piacokat juttatott pénzügyi teljesítőképességük határára. Ez aláhúzza, hogy mennyire fontos felkészülni az ilyen csúcseseményekre. Már most fel kell készülnünk ezekre a nagy súlyosságú eseményekre.

Forrás: BOCS Magazin

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.