Levegőminőség

Sürgős fellépésre szólít fel több mint 200 orvosi szaklap

Sürgős fellépésre szólít fel több mint 200 orvosi szaklap az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A szerzők szerint a jobb levegőminőség önmagában olyan mértékű egészségügyi előnyökkel járna, amelyek könnyen ellensúlyoznák a kibocsátáscsökkentés globális költségeit. © Arun Sankar, AFP/File

A globális felmelegedés már most is olyan mértékben befolyásolja az emberek egészségét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgősségi intézkedéseket nem lehet elhalasztani, miközben a világ a Covid-19 járvánnyal foglalkozik – figyelmeztettek hétfőn a világ orvosi szaklapjai.

Az egészséget már most is károsítja a globális hőmérséklet-emelkedés és a természet pusztulása

– olvasható a több mint 220 vezető folyóiratban a novemberi koppenhágai klímacsúcsot megelőzően közzétett vezércikkben.

Az iparosodás előtti korszak óta a hőmérséklet mintegy 1,1 Celsius-fokkal (34 Fahrenheit-fok) emelkedett.

A több mint egy tucat folyóirat, köztük a Lancet, a Kelet-afrikai Orvosi Lap, a brazil Revista de Saude Publica és az International Nursing Review főszerkesztői által írt vezércikk szerint ez egészségügyi problémák sokaságát okozta.

“Az elmúlt 20 évben több mint 50 százalékkal nőtt a hőség okozta halálozás a 65 évnél idősebbek körében” – olvasható a közleményben.

“A magasabb hőmérséklet fokozott kiszáradást és vesefunkció-csökkenést, bőrgyógyászati rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, trópusi fertőzéseket, kedvezőtlen mentális egészségügyi kimeneteleket, terhességi komplikációkat, allergiákat, valamint szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek okozta megbetegedéseket és halálozást eredményezett.”

A jelentés rámutatott a mezőgazdasági termelés csökkenésére is, ami “akadályozza az alultápláltság csökkentésére irányuló erőfeszítéseket”.

Ezek a hatások, amelyek a legkiszolgáltatottabbakat, például a kisebbségeket, a gyermekeket és a szegényebb közösségeket sújtják a legsúlyosabban, még csak a kezdet, figyelmeztetett a jelentés.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint a jelenlegi állás az, hogy a globális felmelegedés 2030 körül elérheti a +1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

Ez pedig a biológiai sokféleség folyamatos csökkenésével együtt “olyan katasztrofális egészségkárosodást kockáztat, amelyet lehetetlen lesz visszafordítani” – figyelmeztetett a szerkesztőségi cikk.

“Annak ellenére, hogy a világot szükségszerűen foglalkoztatja a Covid-19, nem várhatjuk meg a világjárvány elmúlását a kibocsátások gyors csökkentésével kapcsolatban”.

A szerkesztőségi cikk megjelenése előtt Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője egy nyilatkozatban azt mondta: “Az éghajlatváltozás jelentette kockázatok eltörpülhetnek bármelyik betegség kockázatai mellett”.

A Covid-19 világjárványnak vége lesz, de az éghajlati válság ellen nincs vakcina.

“Minden, a kibocsátások és a felmelegedés korlátozására tett intézkedés közelebb visz minket egy egészségesebb és biztonságosabb jövőhöz”.

A szerkesztőségi cikk rámutatott, hogy számos kormány “példátlan finanszírozással” válaszolt a Covid-19 fenyegetésére, és “hasonló vészhelyzeti választ” sürgetett a környezeti válságra, kiemelve annak előnyeit.

“A jobb levegőminőség önmagában olyan egészségügyi előnyöket valósítana meg, amelyek könnyen ellensúlyoznák a kibocsátáscsökkentés globális költségeit” – olvasható a közleményben.

A szerzők szerint “a kormányoknak alapvető változásokat kell végrehajtaniuk társadalmaink és gazdaságaink szervezésében és életmódunkban”.

(AFP)

Ezt a felhívást egyszerre több folyóiratban is közzéteszik (függelék). A folyóiratok teljes listája, valamint a támogató folyóiratok további listája a BMJ honlapján is megtalálható.  Kiegészítő anyagként letölthető!

Forrás: Call for emergency action to limit global temperature increases, restore biodiversity, and protect health

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

5 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

1 hónap ago