Sürgős fellépésre szólít fel több mint 200 orvosi szaklap

Sürgős fellépésre szólít fel több mint 200 orvosi szaklap az éghajlatváltozással kapcsolatban.

A szerzők szerint a jobb levegőminőség önmagában olyan mértékű egészségügyi előnyökkel járna, amelyek könnyen ellensúlyoznák a kibocsátáscsökkentés globális költségeit. © Arun Sankar, AFP/File

A globális felmelegedés már most is olyan mértékben befolyásolja az emberek egészségét, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos sürgősségi intézkedéseket nem lehet elhalasztani, miközben a világ a Covid-19 járvánnyal foglalkozik – figyelmeztettek hétfőn a világ orvosi szaklapjai.

Az egészséget már most is károsítja a globális hőmérséklet-emelkedés és a természet pusztulása

– olvasható a több mint 220 vezető folyóiratban a novemberi koppenhágai klímacsúcsot megelőzően közzétett vezércikkben.

Az iparosodás előtti korszak óta a hőmérséklet mintegy 1,1 Celsius-fokkal (34 Fahrenheit-fok) emelkedett.

A több mint egy tucat folyóirat, köztük a Lancet, a Kelet-afrikai Orvosi Lap, a brazil Revista de Saude Publica és az International Nursing Review főszerkesztői által írt vezércikk szerint ez egészségügyi problémák sokaságát okozta.

“Az elmúlt 20 évben több mint 50 százalékkal nőtt a hőség okozta halálozás a 65 évnél idősebbek körében” – olvasható a közleményben.

“A magasabb hőmérséklet fokozott kiszáradást és vesefunkció-csökkenést, bőrgyógyászati rosszindulatú daganatos megbetegedéseket, trópusi fertőzéseket, kedvezőtlen mentális egészségügyi kimeneteleket, terhességi komplikációkat, allergiákat, valamint szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek okozta megbetegedéseket és halálozást eredményezett.”

A jelentés rámutatott a mezőgazdasági termelés csökkenésére is, ami “akadályozza az alultápláltság csökkentésére irányuló erőfeszítéseket”.

Ezek a hatások, amelyek a legkiszolgáltatottabbakat, például a kisebbségeket, a gyermekeket és a szegényebb közösségeket sújtják a legsúlyosabban, még csak a kezdet, figyelmeztetett a jelentés.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint a jelenlegi állás az, hogy a globális felmelegedés 2030 körül elérheti a +1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

Ez pedig a biológiai sokféleség folyamatos csökkenésével együtt “olyan katasztrofális egészségkárosodást kockáztat, amelyet lehetetlen lesz visszafordítani” – figyelmeztetett a szerkesztőségi cikk.

“Annak ellenére, hogy a világot szükségszerűen foglalkoztatja a Covid-19, nem várhatjuk meg a világjárvány elmúlását a kibocsátások gyors csökkentésével kapcsolatban”.

A szerkesztőségi cikk megjelenése előtt Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője egy nyilatkozatban azt mondta: “Az éghajlatváltozás jelentette kockázatok eltörpülhetnek bármelyik betegség kockázatai mellett”.

A Covid-19 világjárványnak vége lesz, de az éghajlati válság ellen nincs vakcina.

“Minden, a kibocsátások és a felmelegedés korlátozására tett intézkedés közelebb visz minket egy egészségesebb és biztonságosabb jövőhöz”.

A szerkesztőségi cikk rámutatott, hogy számos kormány “példátlan finanszírozással” válaszolt a Covid-19 fenyegetésére, és “hasonló vészhelyzeti választ” sürgetett a környezeti válságra, kiemelve annak előnyeit.

“A jobb levegőminőség önmagában olyan egészségügyi előnyöket valósítana meg, amelyek könnyen ellensúlyoznák a kibocsátáscsökkentés globális költségeit” – olvasható a közleményben.

A szerzők szerint “a kormányoknak alapvető változásokat kell végrehajtaniuk társadalmaink és gazdaságaink szervezésében és életmódunkban”.

(AFP)

Ezt a felhívást egyszerre több folyóiratban is közzéteszik (függelék). A folyóiratok teljes listája, valamint a támogató folyóiratok további listája a BMJ honlapján is megtalálható.  Kiegészítő anyagként letölthető!

Forrás: Call for emergency action to limit global temperature increases, restore biodiversity, and protect health

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.