Felelős társaságok

Ha nem értjük kínai villamosenergia-fogyasztás növekedését

Már-már közhelyesnek mondható, hogy paradoxonnak vagy ellentmondásnak nevezzük, hogy Kína elképesztő mennyiségű új, tiszta energiatermelést és új szénerőműveket egyaránt épít.

Ez csak egy dolog, ha nem sikerül felfogni a kínai villamosenergia-fogyasztás növekedésének mértékét, ahogyan azt a legtöbb ember elkerülhetetlenül teszi.

Kína ma annyi energiát termel tiszta forrásokból, hogy az egy évtizeddel ezelőtti kétszereséhez képest Németország hatszorosát is el tudná látni energiával. Néhány éven belül Kína tiszta áramtermelése eléri az USA teljes villamosenergia-fogyasztását. Csak a szél- és napenergiából származó kínai energiatermelés jövőre eléri Németország teljes villamosenergia-fogyasztásának háromszorosát.

Ha Kína áramigénye a 2009-es szinten maradt volna, a CO2-mentes energiatermelés hatalmas növekedése a jelenlegi 33% helyett 80%-os tisztaságot eredményezett volna a hálózatban. A villamosenergia-ágazat CO2-kibocsátása 75%-kal csökkent volna.

Ehelyett az történt, hogy a villamosenergia-kereslet megduplázódott, és a tiszta energiatermelés nem tudott lépést tartani vele, miközben sikerült 20%-ról 33%-ra növelni az arányát. A különbséget előreláthatóan a szén szállította, és a CO2-kibocsátás 90%-kal nőtt.

Kína most kétszer annyi áramot használ, mint az USA, miután csak 2010-ben előzte meg az országot. Másképp fogalmazva, Kína 2010 óta mutatkozó többlet energiaigénye megegyezik az USA teljes fogyasztásával.

A villamosenergia-igény növekedésének 60%-át az ipar, főként az alapvető feldolgozóipar, például az acél és más fémek, a cement, az üveg és a vegyi anyagok gyártása tette ki, tehát ez valójában Kína rendkívül beruházás- és építésintenzív növekedési modelljének a függvénye.

És nem, nem csak a kínai népesség méretéről van szó: az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás Kínában 2022-ben megelőzte Németországot.

A jó hír az, hogy Kína tiszta energiaforrásokkal kapcsolatos növekedése végre eléri azt a mértéket, amely képes fedezni az áramszükséglet teljes növekedését. Ez még akkor is így történik, amikor a gazdasági lassulással valószínűleg lassul az energiaigény növekedése.

Ezeket a tendenciákat az elmúlt évben elfedte a vízenergia-termelés összeomlása, ami jól látható a grafikonon, de valószínűleg egy-két éven belül nyilvánvalóvá válik.

Forrás: A poszthoz és a grafikonhoz felhasznált adatok nagy része a következő csodálatos adathalmazokból származik @EmberClimate | Lauri Myllyvirta


rampi

Recent Posts

Hogy ízlik az ‘ingyen ebéd’?

„Nincsen ingyen ebéd.” – így szól a közgazdaságtan klasszikus tétele: egy, a jelenben meg nem…

1 nap ago

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

5 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

1 hónap ago