Ha nem értjük kínai villamosenergia-fogyasztás növekedését

Már-már közhelyesnek mondható, hogy paradoxonnak vagy ellentmondásnak nevezzük, hogy Kína elképesztő mennyiségű új, tiszta energiatermelést és új szénerőműveket egyaránt épít.

Ez csak egy dolog, ha nem sikerül felfogni a kínai villamosenergia-fogyasztás növekedésének mértékét, ahogyan azt a legtöbb ember elkerülhetetlenül teszi.

Ha nem értjük kínai villamosenergia-fogyasztás növekedését

Kína ma annyi energiát termel tiszta forrásokból, hogy az egy évtizeddel ezelőtti kétszereséhez képest Németország hatszorosát is el tudná látni energiával. Néhány éven belül Kína tiszta áramtermelése eléri az USA teljes villamosenergia-fogyasztását. Csak a szél- és napenergiából származó kínai energiatermelés jövőre eléri Németország teljes villamosenergia-fogyasztásának háromszorosát.

Ha Kína áramigénye a 2009-es szinten maradt volna, a CO2-mentes energiatermelés hatalmas növekedése a jelenlegi 33% helyett 80%-os tisztaságot eredményezett volna a hálózatban. A villamosenergia-ágazat CO2-kibocsátása 75%-kal csökkent volna.

Ehelyett az történt, hogy a villamosenergia-kereslet megduplázódott, és a tiszta energiatermelés nem tudott lépést tartani vele, miközben sikerült 20%-ról 33%-ra növelni az arányát. A különbséget előreláthatóan a szén szállította, és a CO2-kibocsátás 90%-kal nőtt.

Kína most kétszer annyi áramot használ, mint az USA, miután csak 2010-ben előzte meg az országot. Másképp fogalmazva, Kína 2010 óta mutatkozó többlet energiaigénye megegyezik az USA teljes fogyasztásával.

A villamosenergia-igény növekedésének 60%-át az ipar, főként az alapvető feldolgozóipar, például az acél és más fémek, a cement, az üveg és a vegyi anyagok gyártása tette ki, tehát ez valójában Kína rendkívül beruházás- és építésintenzív növekedési modelljének a függvénye.

És nem, nem csak a kínai népesség méretéről van szó: az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás Kínában 2022-ben megelőzte Németországot.

A jó hír az, hogy Kína tiszta energiaforrásokkal kapcsolatos növekedése végre eléri azt a mértéket, amely képes fedezni az áramszükséglet teljes növekedését. Ez még akkor is így történik, amikor a gazdasági lassulással valószínűleg lassul az energiaigény növekedése.

Ezeket a tendenciákat az elmúlt évben elfedte a vízenergia-termelés összeomlása, ami jól látható a grafikonon, de valószínűleg egy-két éven belül nyilvánvalóvá válik.

Forrás: A poszthoz és a grafikonhoz felhasznált adatok nagy része a következő csodálatos adathalmazokból származik @EmberClimate | Lauri Myllyvirta


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.