A karbonsemlegesítés mögött meghúzódó elmélet

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása globális probléma. A karbonsemlegesítések azon az elképzelésen alapulnak, hogy bármely területen bármennyi csökkentés megéri.

A karbonsemlegesítés mögött meghúzódó elmélet | ClimeNews - Hírportál

Még sokkal olcsóbb a kibocsátások csökkentése vagy lekötése a világ fejlődő vagy átmeneti régióiban. A valuták gyengébbek lehetnek ott vagy olcsóbb a biztosításuk. Logisztikai szempontból könnyebb a változtatások végrehajtása olyan területen, ahol még nincs fejlett infrastruktúra.

A karbonsemlegesítések azonban némileg luxus jellegűek. Végül is valaki fizet az igazolt ki nem bocsátásokért vagy a kibocsátás elkerüléséért. Emiatt a legtöbb semlegesítésért fizető ember a fejlett országokban él, ahol nehéz és drága a belföldi kibocsátások drasztikus csökkentése. Egy vállalkozás vagy háztartás talán gazdaságosabbnak találja az ellentételezések megvásárlását, mint az épület utólagos felszerelését vagy az autó gázkibocsátás kiküszöbölését. Mivel az egész bolygón

évente több mint 36 milliárd tonna szén-dioxidot kibocsátás történik

[forrás: Our World in Data], nem igazán számít, hogy egy ecuadori CO2 elkerülési projekt egy ecuadori bankártól, egy amerikai vagy európai gyártól kap-e finanszírozást.

A szén-dioxid-semlegesítések olyan projekteket finanszíroznak, mint az erdőmentés, megújuló energiaforrásokká történő átalakítás, az üvegházhatást okozó gázok gyűjtése és megkötése, vagy – néhány éve jelent meg a piacon – a népességrobbanás visszafordítására megoldást kínáló, a családtervezés emberi jogának biztosítását szolgáló igazolt karbonprojekt.
Az ellentételezések mind nagyszabású, mind közösségi projekteket támogatnak. Egy vállalkozás esetleg helyreállít egy erdőt Ugandában, és elkerüli a további erdő irtást, és támogathatja a hatékony kályhák építését Hondurasi falvakban, ugyanakkor segítheti a megújuló energiatermelés elterjesztését is.

De meg lehet-e vásárolni a karbonsemlegességet? A következő részben mindent megtudhatunk a kiskereskedelmi karbonsemlegesítésről és arról, hogy miért vásárolják meg az emberek.

PÉNZ A SEMMIÉRT
Az üvegházhatású gázok csapdába ejtik a hőt a Föld légkörében. Az autók, repülőgépek, erőművek és gyárak mind bocsátanak ki az üvegházhatást okozó gázokat.
A Kiotói Jegyzőkönyv, amely az üvegházhatást okozó gázokról szóló nemzetközi megállapodás hat zavaró típusú kibocsátást határoz meg:
Szén-dioxid (CO2): Amikor fosszilis tüzelőanyagok, hulladékok és növényi anyagok égnek, szén-dioxidot bocsátanak ki, amely a leggyakoribb ÜHG-kibocsátás.
Metán (CH4): A hulladéklerakók, az állattenyésztés, a mezőgazdasági tevékenységek, valamint a szén, a földgáz és az olaj előállítása mind CH4-et termelnek, amely sokkal erősebb kibocsátást jelent, mint a CO2.
Dinitrogén-oxid (N2O): A szennyvízkezelés és a fosszilis tüzelőanyagok égetése szintén N2O-t eredményez. Ennek ellenére a műtrágya és a mezőgazdasági talajkezelés engedi ennek a potenciális kibocsátásnak a nagy részét.
Kén-hexafluorid (SF6): A villamosenergia-ipar ezt az ember alkotta vegyületet használja szigeteléshez és áramszünethez.
Hidro-fluor karbonok (HFC-k): Az oldószerek, hűtőszekrények, tűzoltószerek és az aeroszolok hajtóanyagai HFC-ket használnak az ózonréteget lebontó kloro-fluor karbonok (CFC-k) pótlására.
Perfluor karbonok (PFC-k): A légkörben viszonylag alacsony mennyiségű PFC található, ám ezektől nehéz megszabadulni. Az oldószer és az alumíniumgyártás alkotóelemének becsült légköri élettartama 10 000-50 000 év! [forrás: Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ]

Fordította: Rasid Said
Forrás: HowStuffWorks

Következő >><< Előző

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.