Szélfarmok a változó szelek korában

Tavaly Európa egyes részein a szokottnál sokkal gyengébb szelek fújtak, másutt sokkal erősebbek – hogyan alkalamazkodhatnak a szélerőművek az egyre nagyobb kilengésekhez?

Erre a kérdésre keresi a választ az Euronews Climate Now című havi klímamagzinja.

 

A széljárás minden időtávon – percek, napok, évek, évszakok – egyre nagyobb kilengéseket mutat.

Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat adatai azt mutatják, hogy áprilisban globálisan a hőmérséklet 0,3 Celsius fokkal volt magasabb az 1991-2020. időszak átlagánál, ezzel az idei április a valaha mért hatodik legmelegebb volt.

A hőmérséklet Európa-szerte az átlaghoz közeli volt, de globálisan voltak kirívó eltérések. Észak-Afrikától a Közel-Keleten Pakisztánig és Indiáig. India észak-keleti részén és Pakisztánban ez volt a valaha mért legmelegebb április, voltak napok, amikor 49 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. Erős hőhullámok voltak Egyiptomban és Szudánban is.

Ha a csapadékot nézzük, azt látjuk, hogy Európában egy kirívóan száraz telet átlagon felüli vízhozamú esőzések követtek Spanyolország keleti részén. Az Egyesült Királyságban és Olaszországban ugyanakkor az átlagnál kevesebb esett az elmúlt hónapban.

Most pedig térjünk rá a széljárás terén tapasztalható kilengésekről, illetve arról, hogyan kezelik ezt a szélerőművek.A kérdés akkor merült fel, amikor megláttuk a Kopernikusz által közreadott 2021-es adatokat:

Szélfarmok a változó szelek korábanSzélerősség-anomáliák – Euronews

Európa északkeleti részén, melyet a térképen sötétkékkel jelöltünk, 1979. óta nem látott mértékben csökkent a szelek átlagos erőssége, miközben a Földközi tenger keleti medencéjében az átlagos szélerősség messze meghaladta a korábbi átlagot.

Vajon a szélenergiatermelésben hogyan lehet kezelni ezeket a kilengéseket? A kérdésre a spanyolországi Andalúziában kerestük a választ.

Szélenergia: ugrásra készen

A szélenergia szakértői évekig tanulmányozzák a potenciális helyszíneket, mielőtt elkezdenének turbinákat építeni. Ez történt a Parque Eólico Martín de la Jara esetlében is, ami egy épülő szélfarm Sevilla közelében. Egy domboldalon, egy hosszú völgy végében helyezkedik el. A turbinák beindításától kezdve a rendszer percről percre alkalmazkodik a széljárási viszonyokhoz.

– A turbinák mindig az uralkodó széliránnyal szembe fordulnak, és a lapátok mindig olyan szögben állnak, hogy maximalizálják az energiatermelést – magyarázta az Euronewsnak Ivan Yuste, az Iberdrola nevű, szélfarmokat üzemeltető cég energetikai vezetője.

Ezeket a turbinákat húsz évre tervezték, ez idő alatt a tudósok szerint a széljárás egyre változékonyabb lesz Európában a klímaváltozás miatt, különös tekintettel a szélerősségre. Ez a növekvő iparág abszolút tisztában van az ebből fakadó kihívásokkal.

– A széljárás valóban változékonyabb lett az elmúlt években, lehetséges, hogy a klímaváltozás miatt – mondta Ivan Yuste. – Mi annyit tehetünk, a szélfarmokat és a turbinákat a lehetõ legjobb állapotban tartjuk arra készen, amikor megindul a szél egy adott helyszínen.

Egymást támogató megújulók

A toledói Iberdrola világszerte 284 szélfarm működtetésében vesz részt, az időjárási és klímaadatok segítségével biztosítják, hogy mindig azok a telepek működjenek, ahol a szélviszonyok az energiatermelés szempontjából éppen a legjobbak. Ahol épp nem fúj a szél, ott karbantartást irányoznak elő. A tervek szerint más megújuló energiatermelési módokat is bevonnak, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni a változó körülményekhez

Óriás szélfarm épül Belgiumban

– Mostanában a napenergia lépett be kiegészítő energiatermekési módként arra az időre, amikor nincsen szél – magyarázz az Iberdrola megújuló energiatermelés központjának vezetője, Gustavo Moreno. –  Általában véve a nyári időszak naposabb, a fotovoltaikus energia ilyenkor az igények nagy részét lefedi. Fontos, hogyha az egyik típusú energia kevésbé teljesít, be tudjon lépni egy másik.

Minimális szélből is maximális energia

A probléma kezelésének másik eszköze a hatékonyság. A Parque Eólico El Puntal 5 megawattos turbinái jelenleg a legnagyobbak és a legerősebbek egész Spanyolországban. Gyenge szélben is működtethetők, és az elkészült hátrom darab három annyi energiát állít elő, mint tizennégy régebbi típusú szélturbina.

– Ezek a turbinák jobban kihasználják a szelet – magyarázta a szélfarm projektmenedzsere, Alejandro Arranz. – Magasabban vannak, így az átfogott terület is nagyobb. Tizenhatezer négyzetméterről beszélünk, így ezek a turbinák erősebbek, kevesebb turbinával ugyanannyi vagy több energiát állítunk elő.

A témáról még többet tudhatnak meg a szélenergia technológiai és politikai oldalait is boncolgotó panelbeszélgetésünkből, amelyet (angolul) az euronews.com/climatenow weboldalon nézhetnek meg.

Climate Now | Copernicus

Forrás: Euronews | CLIMATE NOW | Jeremy Wilks


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.