A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átstrukturálná a gazdaságot!

A karbonkredit költségének egyre szélesebb körű beépítése a termékek és szolgáltatások árába a leghatékonyabb és a leggyorsabb klímavédelmi tett, amit a legszélesebb körben végre lehet hajtani, hiszen mindennek van karbonlábnyoma (cégek, termékek, szolgáltatások, stb.).[1]

A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átsrukturálná a gazdaságot! | ClimeNews - Hírportál

Létrejönne a karbonsemleges megkülönböztetés és mindenki tudná, hogy mi az, amivel romba dönti, és mi az amivel megmenti ezt a civilizációt.

A karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme. Vele az árak megmutatják a gazdasági szereplők valós terheit, a fogyasztók pedig a legrövidebb időn belül tapasztalni fogják, hogy mit engedhetnek meg maguknak. Persze sokan nem csinálják, mert a magyarokat kevéssé aggasztja a klímaváltozás, és akiket mégis, nem tudják, hogy a karbonsemlegesítés egy hatékony és elérhető klímavédelmi módszer. Pedig ez idézné elő a legtöbb pozitív változást, a leggyorsabban.

Másrészről átstrukturálná a gazdaságot egy fenntarthatóbb irányba, ahogy azt Joseph Stiglitz és Lord Nicholas Stern több esetben is nyilatkozta.[2]

A technológiák rendelkezésre állnak a változáshoz. Meg tudnánk csinálni. Amellett, hogy beindulna és kiszélesedne egy új iparág, amely a karbonkiegyenlítéseket (carbon offset) végezné, illetve a karbonsemlegességet hitelesítené, az embereket is felelős gondolkodásra sarkallná. Sok szennyezésre és nem fenntartható működésre derülne fény. A karbonkredit ára várhatóan legalább 50-70€-ra emelkedne, ami már elég volna a strukturális változások beindulásához a gazdaságban. A már piacon lévő karbonegységek elfogynának, ami a befektetőket újabb és újabb “karbonfarmok” létrehozására ösztönözné, melyek további szén-dioxidot kötnének meg, vagy kerülnének el auditált módon.

Az egyik probléma a politika, ami eddigi megnyilvánulásai alapján összeegyeztethetetlen a környezetvédelemmel.[3] A politika csak helyezkedik, tárgyal, egyeztet, és nem csinálja meg, amit tennie kellene. A kormányok egyik fontos feladata az állampolgárai védelme. Márpedig ma több milliárd ember szenved a hőségtől, vízhiánytól, és nagyságrendileg 700 millió ember van közvetlen életveszélyben a klímaváltozás miatt. Az egyre szélsőségesebbé váló csapadékeloszlásból fakadó mezőgazdasági problémákról nem is beszélve.

Elképzelhető, hogy az ipari forradalom, és az informatikai forradalom után a karbonsemleges minősítések elterjedése lesz a következő elkerülhetetlen gazdasági változás. Ez az emberektől függ, akik keresik a karbonsemlegességet, ami nem egy elérhetetlen álom. Az ÜHG kibocsátásból minden magyar lakosra kicsivel kevesebb mint 5 tonna CO2e jut.[4]

Mai áron számolva 180 €-ról  van szó egyénileg (323,42 árfolyamon számolva 58 216 Ft kerekítve). Ez ma Magyarországon az egyhavi átlag bruttókereset 16%-a! Összesen 9,798 millió embernek 1 763 640 000 €. A kormány költségvetésének 0,03%-át sem éri el! Ezt minden évben meg kell csinálni, ami azzal is jár, hogy a jövőben az egyéni karbonlábnyom és a pénzügyi teher is csökkenni fog.

Elgondolkodott valaki azon, hogyha ez tényleg ilyen egyszerű, miért nem csináljuk nagyobb ütemben? A választ abban is látom, hogy egyenlőre nagyon kevés a hiteles, példamutató ember, akik már megcsinálták, mert utánanéztek, és bebizonyosodott számukra, hogy elérhető és egyszerű!

Rampasek László

Források:
[1] https://unfccc.int/climate-action/climate-neutral-now
[2] https://www.carbonpricingleadership.org/report-of-the-highlevel-commission-on-carbon-prices
[3] https://dkp.hu/hirek/4097/kover-laszlo-szerint-a-klimavaltozas-csak-az-agymosottakat-erdekli—-a-hazelnok-megint-nem-tudja–mirol-beszel
[4] https://ourworldindata.org/grapher/co-emissions-per-capita?tab=chart&time=1800..2016&country=HUN