A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átstrukturálná a gazdaságot!

A karbonkredit költségének egyre szélesebb körű beépítése a termékek és szolgáltatások árába a leghatékonyabb és a leggyorsabb klímavédelmi tett, amit a legszélesebb körben végre lehet hajtani, hiszen mindennek van karbonlábnyoma (cégek, termékek, szolgáltatások, stb.).[1]

A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átsrukturálná a gazdaságot! | ClimeNews - Hírportál

Létrejönne a karbonsemleges megkülönböztetés és mindenki tudná, hogy mi az, amivel romba dönti, és mi az amivel megmenti ezt a civilizációt.

A karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme. Vele az árak megmutatják a gazdasági szereplők valós terheit, a fogyasztók pedig a legrövidebb időn belül tapasztalni fogják, hogy mit engedhetnek meg maguknak. Persze sokan nem csinálják, mert a magyarokat kevéssé aggasztja a klímaváltozás, és akiket mégis, nem tudják, hogy a karbonsemlegesítés egy hatékony és elérhető klímavédelmi módszer. Pedig ez idézné elő a legtöbb pozitív változást, a leggyorsabban.

Másrészről átstrukturálná a gazdaságot egy fenntarthatóbb irányba, ahogy azt Joseph Stiglitz és Lord Nicholas Stern több esetben is nyilatkozta.[2]

A technológiák rendelkezésre állnak a változáshoz. Meg tudnánk csinálni. Amellett, hogy beindulna és kiszélesedne egy új iparág, amely a karbonkiegyenlítéseket (carbon offset) végezné, illetve a karbonsemlegességet hitelesítené, az embereket is felelős gondolkodásra sarkallná. Sok szennyezésre és nem fenntartható működésre derülne fény. A karbonkredit ára várhatóan legalább 50-70€-ra emelkedne, ami már elég volna a strukturális változások beindulásához a gazdaságban. A már piacon lévő karbonegységek elfogynának, ami a befektetőket újabb és újabb “karbonfarmok” létrehozására ösztönözné, melyek további szén-dioxidot kötnének meg, vagy kerülnének el auditált módon.

Az egyik probléma a politika, ami eddigi megnyilvánulásai alapján összeegyeztethetetlen a környezetvédelemmel.[3] A politika csak helyezkedik, tárgyal, egyeztet, és nem csinálja meg, amit tennie kellene. A kormányok egyik fontos feladata az állampolgárai védelme. Márpedig ma több milliárd ember szenved a hőségtől, vízhiánytól, és nagyságrendileg 700 millió ember van közvetlen életveszélyben a klímaváltozás miatt. Az egyre szélsőségesebbé váló csapadékeloszlásból fakadó mezőgazdasági problémákról nem is beszélve.

Elképzelhető, hogy az ipari forradalom, és az informatikai forradalom után a karbonsemleges minősítések elterjedése lesz a következő elkerülhetetlen gazdasági változás. Ez az emberektől függ, akik keresik a karbonsemlegességet, ami nem egy elérhetetlen álom. Az ÜHG kibocsátásból minden magyar lakosra kicsivel kevesebb mint 5 tonna CO2e jut.[4]

Mai áron számolva 180 €-ról  van szó egyénileg (323,42 árfolyamon számolva 58 216 Ft kerekítve). Ez ma Magyarországon az egyhavi átlag bruttókereset 16%-a! Összesen 9,798 millió embernek 1 763 640 000 €. A kormány költségvetésének 0,03%-át sem éri el! Ezt minden évben meg kell csinálni, ami azzal is jár, hogy a jövőben az egyéni karbonlábnyom és a pénzügyi teher is csökkenni fog.

Elgondolkodott valaki azon, hogyha ez tényleg ilyen egyszerű, miért nem csináljuk nagyobb ütemben? A választ abban is látom, hogy egyenlőre nagyon kevés a hiteles, példamutató ember, akik már megcsinálták, mert utánanéztek, és bebizonyosodott számukra, hogy elérhető és egyszerű!

Rampasek László

Források:
[1] https://unfccc.int/climate-action/climate-neutral-now
[2] https://www.carbonpricingleadership.org/report-of-the-highlevel-commission-on-carbon-prices
[3] https://dkp.hu/hirek/4097/kover-laszlo-szerint-a-klimavaltozas-csak-az-agymosottakat-erdekli—-a-hazelnok-megint-nem-tudja–mirol-beszel
[4] https://ourworldindata.org/grapher/co-emissions-per-capita?tab=chart&time=1800..2016&country=HUN

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.