A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átstrukturálná a gazdaságot!

A karbonkredit költségének egyre szélesebb körű beépítése a termékek és szolgáltatások árába a leghatékonyabb és a leggyorsabb klímavédelmi tett, amit a legszélesebb körben végre lehet hajtani, hiszen mindennek van karbonlábnyoma (cégek, termékek, szolgáltatások, stb.).[1]

A karbonsemlegesség elterjedése gyorsan átsrukturálná a gazdaságot! | ClimeNews - Hírportál

Létrejönne a karbonsemleges megkülönböztetés és mindenki tudná, hogy mi az, amivel romba dönti, és mi az amivel megmenti ezt a civilizációt.

A karbonsemlegesség a fenntarthatóság megkerülhetetlen eleme. Vele az árak megmutatják a gazdasági szereplők valós terheit, a fogyasztók pedig a legrövidebb időn belül tapasztalni fogják, hogy mit engedhetnek meg maguknak. Persze sokan nem csinálják, mert a magyarokat kevéssé aggasztja a klímaváltozás, és akiket mégis, nem tudják, hogy a karbonsemlegesítés egy hatékony és elérhető klímavédelmi módszer. Pedig ez idézné elő a legtöbb pozitív változást, a leggyorsabban.

Másrészről átstrukturálná a gazdaságot egy fenntarthatóbb irányba, ahogy azt Joseph Stiglitz és Lord Nicholas Stern több esetben is nyilatkozta.[2]

A technológiák rendelkezésre állnak a változáshoz. Meg tudnánk csinálni. Amellett, hogy beindulna és kiszélesedne egy új iparág, amely a karbonkiegyenlítéseket (carbon offset) végezné, illetve a karbonsemlegességet hitelesítené, az embereket is felelős gondolkodásra sarkallná. Sok szennyezésre és nem fenntartható működésre derülne fény. A karbonkredit ára várhatóan legalább 50-70€-ra emelkedne, ami már elég volna a strukturális változások beindulásához a gazdaságban. A már piacon lévő karbonegységek elfogynának, ami a befektetőket újabb és újabb “karbonfarmok” létrehozására ösztönözné, melyek további szén-dioxidot kötnének meg, vagy kerülnének el auditált módon.

Az egyik probléma a politika, ami eddigi megnyilvánulásai alapján összeegyeztethetetlen a környezetvédelemmel.[3] A politika csak helyezkedik, tárgyal, egyeztet, és nem csinálja meg, amit tennie kellene. A kormányok egyik fontos feladata az állampolgárai védelme. Márpedig ma több milliárd ember szenved a hőségtől, vízhiánytól, és nagyságrendileg 700 millió ember van közvetlen életveszélyben a klímaváltozás miatt. Az egyre szélsőségesebbé váló csapadékeloszlásból fakadó mezőgazdasági problémákról nem is beszélve.

Elképzelhető, hogy az ipari forradalom, és az informatikai forradalom után a karbonsemleges minősítések elterjedése lesz a következő elkerülhetetlen gazdasági változás. Ez az emberektől függ, akik keresik a karbonsemlegességet, ami nem egy elérhetetlen álom. Az ÜHG kibocsátásból minden magyar lakosra kicsivel kevesebb mint 5 tonna CO2e jut.[4]

Mai áron számolva 180 €-ról  van szó egyénileg (323,42 árfolyamon számolva 58 216 Ft kerekítve). Ez ma Magyarországon az egyhavi átlag bruttókereset 16%-a! Összesen 9,798 millió embernek 1 763 640 000 €. A kormány költségvetésének 0,03%-át sem éri el! Ezt minden évben meg kell csinálni, ami azzal is jár, hogy a jövőben az egyéni karbonlábnyom és a pénzügyi teher is csökkenni fog.

Elgondolkodott valaki azon, hogyha ez tényleg ilyen egyszerű, miért nem csináljuk nagyobb ütemben? A választ abban is látom, hogy egyenlőre nagyon kevés a hiteles, példamutató ember, akik már megcsinálták, mert utánanéztek, és bebizonyosodott számukra, hogy elérhető és egyszerű!

Rampasek, László A.

Források:
[1] https://unfccc.int/climate-action/climate-neutral-now
[2] https://www.carbonpricingleadership.org/report-of-the-highlevel-commission-on-carbon-prices
[3] https://dkp.hu/hirek/4097/kover-laszlo-szerint-a-klimavaltozas-csak-az-agymosottakat-erdekli—-a-hazelnok-megint-nem-tudja–mirol-beszel
[4] https://ourworldindata.org/grapher/co-emissions-per-capita?tab=chart&time=1800..2016&country=HUN

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.