Évmilliók óta nem volt ilyen sok szén-dioxid a levegőben

A Southamptoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mennyi szén-dioxid volt a levegőben a pliocén időszakban, nagyjából 3,3 millió évvel ezelőtt – írja az IFL Science.

Évmilliók óta nem volt ilyen sok szén-dioxid a levegőben | ClimeNews

Ekkor az átlaghőmérséklet nagyjából 3 Celsius-fokkal volt magasabb, mint most, a sarki jégsapkák jóval kisebbek voltak, és a tengerszint is magasabban állt, mint manapság. A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmánynak azonban ennél egy sokkal fontosabb megállapítása is született: 2025-re a 3,3 millió évvel ezelőtti szén-dioxid mennyiségénél is több lesz a légkörben.

Évmilliók óta nem volt ilyen sok szén-dioxid a levegőben | ClimeNewsA kutatócsapat pliocéni körülményeket az óceánfenékről összegyűjtött megkövesedett zooplankton-mintákból nyerte ki. A zooplanktonok héjszerkezete a víz pH-értékétől függ, amit a légkörben található szén-dioxid mennyisége befolyásol. A kutatás segítségével a szakértők meg tudták állapítani, hogy 3-6 ezer évente hogyan változott a szén-dioxid a légkörben.

A periódus legmelegebb időszakában a szén-dioxid mennyisége 380 és 420 ppm között volt a légkörben, idén májusban pedig átlépte a 417 ppm-et, ami már közel van a pliocén időszak maximumához.

Bár az éppen aktuális szám mindig változik a kibocsátástól függően, az emelkedési tendencia egyértelmű. Az elmúlt évtizedben átlagosan évente 2,4 ppm-mel növekedett a levegőben található szén-dioxid mennyisége. Még ha igazán pesszimista becslésekkel élünk is, egyértelmű, hogy 5 éven belül átlépi azt a mennyiséget, amit a szakértők 3,3 millió évvel ezelőttre számoltak. Ha ez megtörténik, akkor az utolsó ilyen érték valamikor 15 millió évvel ezelőtt lehetett, a miocén korban, amikor még nagyobb hőmérséklet-emelkedés volt a mostanihoz képest.

Forrás: 24.HU/zöldövezet – Nagy Nikoletta | Nature

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.