Egy furcsa világban élünk

Egy furcsa világban élünk | ClimeNews - Hrportál

A ma esti beszédem a Goldene Kamera-ban, Berlinben. Egyelőre a német szinkronoson kívül nincs egyéb felvétel…

Magyar nyelvű átirata:

Ezt a díjat azoknak az embereknek ajánlom, akik a Hambach Erdő megmentéséért küzdenek. És az aktivistáknak szerte a világban, akik azért küzdenek, hogy a fosszilis üzemanyagok a földben maradjanak.

Egy furcsa világban élünk.

- Ahol a tudomány azt mondja, hogy mindössze 11 évünk van hátra addig, hogy egy visszafordíthatatlan láncreakciót indítsunk el, amit az ember már nem tudna irányítani, és ami valószínűleg a civilizációnk végét jelentené.
- Egy furcsa világban élünk, ahol a gyerekeknek fel kell áldozniuk saját oktatásukat, hogy megvédjék a jövőjüket.
- Ahol azok az emberek fognak a legtöbbet szenvedni a válság miatt, akik a legkevésbé járulnak hozzá.
- Ahol a politikusok azt mondják, hogy túl drága volna megmenteni a világot, miközben Euró billiókat költenek a fosszilis üzemanyagok állami támogatására.
- Egy furcsa világban élünk, ahol senki se mer tovább tekinteni a jelenlegi politikai rendszereken, noha világos, hogy a keresett válaszokat nem fogjuk megtalálni a mai politikán belül.
- Ahol úgy tűnik, egyeseket jobban érdekli a gyerekek iskolai jelenléte, mint az emberiség jövője.
- Ahol mindenki kedvére kiválaszthatja a maga valóságát, és megvásárolhatja az igazát.
- Ahol a túlélés egy kis, gyorsan fogyatkozó karbonbüdzsén (karbonkrediteken a szerk.) múlik. És erről alig tudják néhányan, hogy egyáltalán létezik.
- Egy furcsa világban élünk, ahol azt hisszük, ki tudjuk vásárolni, vagy ki tudjuk építkezni magunkat egy válságból, ami eleve a sok vásárlás és építkezés miatt jött létre.
- Ahol egy futballjáték vagy filmgála több médiafigyelmet kap, mint a legnagyobb válság, amivel az emberiség valaha szembenézett.
- Ahol a celebek, filmsztárok és popsztárok, akik mindenféle igazságtalanság ellen kiálltak, nem hajlandóak a környezet, vagy a klímaváltozásból fakadó igazságtalanságok ellen föllépni, mert az korlátozná a jogukat arra, hogy röpködjenek a világban a kedvenc éttermeik, tengerpartjaik, vagy jógahelyük meglátogatása céljából.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez a látszólag lehetetlen megcselekedésére van szükség. És ez az, amit meg kell tennünk.

De az az igazság, hogy nem tudjuk megtenni Önök nélkül, akik ma este itt vannak a hallgatóságban.

Rátok, celebekre az emberek Istenként tekintenek. Embermilliárdokat befolyásoltok. Szükségünk van rátok.

Arra is használhatjátok a hangotokat, hogy fölhívjátok a figyelmet a globális krízisre. Segíthettek az egyéneket mozgalmakká szervezni. Segíthettek fölébreszteni a vezetőinket – és megmondhatjátok nekik, hogy „ég a ház”.

Egy furcsa világban élünk.

De ez az a világ, amit kapott a generációm. Ez az egyetlen világ, ami van. A történelem nagy keresztútja előtt állunk. Vesztésre állunk, de még nem veszítettünk. Még mindig helyrehozhatjuk.

Rajtunk áll, vagy bukik. /Gréta Thunberg/

Fordította: Kántor Sztella Nóra


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.