Egy furcsa világban élünk

Egy furcsa világban élünk | ClimeNews - Hrportál

A ma esti beszédem a Goldene Kamera-ban, Berlinben. Egyelőre a német szinkronoson kívül nincs egyéb felvétel…

Magyar nyelvű átirata:

Ezt a díjat azoknak az embereknek ajánlom, akik a Hambach Erdő megmentéséért küzdenek. És az aktivistáknak szerte a világban, akik azért küzdenek, hogy a fosszilis üzemanyagok a földben maradjanak.

Egy furcsa világban élünk.

– Ahol a tudomány azt mondja, hogy mindössze 11 évünk van hátra addig, hogy egy visszafordíthatatlan láncreakciót indítsunk el, amit az ember már nem tudna irányítani, és ami valószínűleg a civilizációnk végét jelentené.
– Egy furcsa világban élünk, ahol a gyerekeknek fel kell áldozniuk saját oktatásukat, hogy megvédjék a jövőjüket.
– Ahol azok az emberek fognak a legtöbbet szenvedni a válság miatt, akik a legkevésbé járulnak hozzá.
– Ahol a politikusok azt mondják, hogy túl drága volna megmenteni a világot, miközben Euró billiókat költenek a fosszilis üzemanyagok állami támogatására.
– Egy furcsa világban élünk, ahol senki se mer tovább tekinteni a jelenlegi politikai rendszereken, noha világos, hogy a keresett válaszokat nem fogjuk megtalálni a mai politikán belül.
– Ahol úgy tűnik, egyeseket jobban érdekli a gyerekek iskolai jelenléte, mint az emberiség jövője.
– Ahol mindenki kedvére kiválaszthatja a maga valóságát, és megvásárolhatja az igazát.
– Ahol a túlélés egy kis, gyorsan fogyatkozó karbonbüdzsén (karbonkrediteken a szerk.) múlik. És erről alig tudják néhányan, hogy egyáltalán létezik.
– Egy furcsa világban élünk, ahol azt hisszük, ki tudjuk vásárolni, vagy ki tudjuk építkezni magunkat egy válságból, ami eleve a sok vásárlás és építkezés miatt jött létre.
– Ahol egy futballjáték vagy filmgála több médiafigyelmet kap, mint a legnagyobb válság, amivel az emberiség valaha szembenézett.
– Ahol a celebek, filmsztárok és popsztárok, akik mindenféle igazságtalanság ellen kiálltak, nem hajlandóak a környezet, vagy a klímaváltozásból fakadó igazságtalanságok ellen föllépni, mert az korlátozná a jogukat arra, hogy röpködjenek a világban a kedvenc éttermeik, tengerpartjaik, vagy jógahelyük meglátogatása céljából.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez a látszólag lehetetlen megcselekedésére van szükség. És ez az, amit meg kell tennünk.

De az az igazság, hogy nem tudjuk megtenni Önök nélkül, akik ma este itt vannak a hallgatóságban.

Rátok, celebekre az emberek Istenként tekintenek. Embermilliárdokat befolyásoltok. Szükségünk van rátok.

Arra is használhatjátok a hangotokat, hogy fölhívjátok a figyelmet a globális krízisre. Segíthettek az egyéneket mozgalmakká szervezni. Segíthettek fölébreszteni a vezetőinket – és megmondhatjátok nekik, hogy „ég a ház”.

Egy furcsa világban élünk.

De ez az a világ, amit kapott a generációm. Ez az egyetlen világ, ami van. A történelem nagy keresztútja előtt állunk. Vesztésre állunk, de még nem veszítettünk. Még mindig helyrehozhatjuk.

Rajtunk áll, vagy bukik. /Gréta Thunberg/

Fordította: Kántor Sztella Nóra

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.