Városi emberek tömegeinek esélye sincs

A globális felmelegedés valós. Nem tudósok vitatkoznak arról, hogy történik-e, hanem tudósok ülnek depressziósan jelezve, hogy jön a katasztrófa szemben a profitorientált cégekkel és lobbijukkal, akik szeretnének még egy kis pénzt szerezni, mielőtt beüt. Eszük ágában sincs visszafogni a termelést, figyelni a szén-dioxid kibocsátásra, mert az nem termeli, hanem viszi a profitot.

Városi emberek tömegeinek esélye sincs | ClimeNews - Hírportál

Ez történik a “fejlett” nyugaton, de Afrikában, Latin Amerikában a Közel-Keleten és a Távol-Keleten még rosszabb a helyzet.

Azért, mert a fogyasztói igények csak éppen most érték el azt, amit mi évtizedek óta élvezünk. Ők is akarnak maguknak mindent.

Az elmúlt lassan 13 évben, amióta járom Afrikát és a Közel-Keletet, már a bőrömön érzem a változást. Nem az állatfajok tömeges kihalása zavar (persze az is), hanem látni, hogyan lesz egyre kevesebb a víz a kontinensen, hogyan sivatagosodnak el a termőterületek. Ehhez társul egy olyan népszaporulat, melyet húsz éven belül az országok már nem fognak tudni eltartani.

Egyiptomban, egy olyan országban, ahol még a fogamzásgátlás gondolata is bűn, jelenleg kampány zajlik, hogy legyen elég a családokban két gyerek. Egy olyan országban, ahol már a fáraók kora óta is 6-8 fős a család modell.

Azért, mert az ország már így is élelmiszer importra szorul, és ki tudja, hogy a Nílus el tud-e látni majd 120 millió embert, mert az előrejelzések szerint ennyien lesznek tíz éven belül.

Amit kevesen látnak, hogy milyen törékeny a helyzet valójában, mennyire kevés kell egy katasztrófához. Hogy már ott tartunk, hogy egy-egy aszályos év miatt emberek ezrei halnak meg, ha pedig nő a hőmérséklet annál kevesebb lesz a víz, ezzel egyenes arányban az élelem. A műanyagtól és a felmelegedéstől a tengerekben nem nagyon lesz hal, ami lesz is, ehetetlen lesz.

Az afrikai országok pedig most kezdték megépíteni a saját gátjaikat, jogot formálnak a Nílusra. A küszöbön áll az első háború a vízért a történelemben.

Ha arra várunk, hogy a nagyhatalmak majd rendezik a kérdést és megoldják, hogy a globális felmelegedés ne okozzon humanitárius katasztrófát Afrikában- és a Közel-Keleten, hiába várakozunk.

Oroszország érdekelt a felmelegedésben, mert hozzá akar férni Szibéria fagyott területeihez, de ugyanígy érdekelt az Egyesült Államok és Kína is.

Az elszenvedője az úton lévő krízisnek Európa lesz, persze csak az érintett országok után. Nem azért, mert éhínség fog kitörni nálunk, ha egy-két fokot ugrik a hőmérséklet, hanem mert Európába van szárazföldi átjáró.

Ha elfogy a víz, az élelem Afrikában, olyan tömegek fognak megindulni felénk, amekkorát még nem jegyeztek fel a történelemben. Milliók és milliók fognak jönni, mert nem lesz más választásuk.

Nincs az a kerítés, ami képes lesz megállítani ekkora tömeget.

Ha nem teszünk valamit, ezt még meglátjuk az életünkben. Egyiptomban, ahol ezt írom, már abba belehal pár ember, ha néhány piaszterrel (2-3 forinttal) emelik a mesterségesen lent tartott kenyér árát. A helyzet pedig csak durvább lesz.

Nem elég, hogy betiltjuk a szívószálakat, bele kell verni minden európai fejébe, hogy itt és most a bőrére megy a játék. Hogy ha nem tesznek az európai kormányok valamit hamarosan, hogy ne növekedjen tovább (sőt csökkenjen) a globális széndioxid kibocsátás, ha nem teszünk meg mindent magunkért és mások helyett is, a műsor először Európába fog jönni milliók és milliók képében, akik nem pénzt szeretnének elsősorban keresni, hanem megetetni és megitatni a családjaikat.

Sötét jövőt látok és aggódok a fiamért, aki már egy elsivatagosodó világban fog élni. Éppen ezért üdvözlök bármilyen kezdeményezést (legyen az akármilyen radikális), ami rákényszeríti a kormányokat az intézkedésre. Mert a gazdagok majd elmennek a szigeteikre, ha beüt a krach, az átlagemberek fizetik majd meg a katasztrófát, mint mindig a történelemben. Te és Én.

A tragédia ami az ökoszisztémát éri, nem az én asztalom. Rengeteg növény- és állatfaj hal ki, de én eddig is, most is a kedvencemmel foglalkozom, az emberrel. És ez fog várni az emberre. Háború és ölés egy pohár vízért.

A képen egy szaúarka beduin főzi a teát valahol Sheik Zuwayedtől 15 kilométerre a Sinai sivatagban. A férfi egész nap ragadozómadarakra vadászott csalival, mert ez valamilyen megélhetést jelent a családjának. A beduinok évezredek óta élnek a sivatagban, tudják, hogyan éljék túl, ha nincs víz. Sosem voltak sokan.

Városi emberek tömegeinek esélye sincs.

Forrás: Jászberényi Sándor / Facebook

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.