A civilizációnak már vakvágány a faültetés!

Egyszerűen nincs elég hely a Földön ahhoz, hogy elég fát ültessünk annak érdekében, hogy megelőzzük a klíma 2°C-os melegedését.

A civilizációnak már vakvágány a faültetés! | ClimeNews - Hírportál

Az emberek kb. 30-40 milliárd tonna szén-dioxidot (CO2) bocsátanak ki évente. Ha így folytatjuk, a Föld tovább melegszik, és végül ellehetetleníti életmódunkat.

A legtöbb tudós egyetért, hogy szükség van arra, hogy valamennyi CO2-t megkössünk a légkörből. Erre egy ötlet a tömeges faültetés. A fák CO2-t használnak a növekedésükhöz. Emellett oxigént termelnek, szóval ez több szempontból jó.

Ám a tanulmányok azt mutatják, hogy egyszerűen nem tudunk elég fát ültetni, hogy elég CO2-t kössünk meg ahhoz, hogy elérjük a Párizsi Klímaegyezmény által kitűzött célokat.

Valójában, ha például az egész USA-t beültetnék fákkal, akkor is csak 10%-át tudnánk megkötni annak, amit minden évben kibocsátunk. Ha egy tízszer akkora területet teleültetnénk fákkal, akkor épp csak annyit kötnénk meg, amennyit kibocsátunk, de az eddig levegőbe került extra mennyiséggel nem kezdtünk semmit!

Egyszerűen nincs elég hely a bolygón ahhoz, hogy elég termőterület is maradjon a hatalmasra duzzadt emberiség etetéséhez, és még ahhoz is, hogy elég fát ültessünk a légköri szén-dioxid-szint csökkentéséhez.

Más szóval, tömegek halnának éhen, ha a fákra akarnánk hagyatkozni a szén-dioxid-emisszió problémájának megoldásában.

Egy példán keresztül hagy mutassam be a fa hatékonyságát CO2 megkötés szempontjából. Egy körülbelül 10 éves fa képes már átlag 25 kg szén-dioxid megkötésére egy év alatt! Magyarország lakossága kicsivel kevesebb mint 5000 kilogramm karbonlábnyommal rendelkezik fejenként. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy ez a karbonlábnyom ki legyen egyenlítve, akkor 200db fát (értem ezalatt valamelyik őshonos fát, nem gyümölcsfát) kell elültetni és gondoskodni a kis fák megerősödéséről, pótlásáról, ha a nyuszi megrágja a kérgét. Így 10 év múlva már biztosított egyvalaki karbonlábnyomának a nullázása, tehát karbonsemleges lehet. A teljes magyar lakosság esetén ez 2 milliárd facsemete elültetését követelné meg…

Mi ezzel a probléma?

A 2018-as IPCC jelentés két nyugtalanító dologra mutatott rá. Az egyik, hogy ha a globális átlaghőmérséklet növekedése átlépi az 1,5°C-ot, annak katasztrofális és visszavonhatatlan következményei lesznek. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi civilizáció nem fog tudni tovább működni. A másik, hogy a klímakatasztrófa megakadályozásához radikális változásokat kellene eszközölni egy-két éven belül, amiknek be kell érnie 2030-ig. Annyira radikálisat, ami az ellentéte annak, ami jelenleg zajlik, sőt, ellentétes a jelenlegi gazdasági célokkal is, vagyis ebben az esetben is egy gyökeresen megváltozott civilizációban találnánk magunkat.

Ami a gyors és radikális változásokat illeti: el kell érni, hogy minden nő számára biztosítva legyen a fogamzásgátlás emberi joga (ENSZ 1968), valamint az, hogy a világ országainak túlnyomó többsége föladja a gazdasági növekedést, mint célt. Az első legalább benne van a Fenntartható Fejlődési Célokban (3.7 és 5.6), ám a 8. pont épp a gazdasági növekedést sürgeti (ami nyilvánvalóan ellentétben áll az összes többi céllal).

Azt hiszem, a világot inkább a reálfolyamatok mozgatják, nem az emberi mohóság. Ma vagy agyondolgozza magát valaki, vagy nem kap állást. Az emberiség annyira túlnépesedett, hogy csak iszonyú sok robottal és egymással kegyetlenül versenyezve tudja kipréselni a Földből a megélhetését, s ezzel szét is barmolja az egyetlen éltető otthonát. /Simonyi Gyula/

Már évek óta az a helyzet van globálisan, hogy minden lépést mérlegelni kellene a döntéshozóknak a fenntarthatóság legszigorúbb szempontjai alapján. Ehelyett még mindig egy őrült gazdasági növekedés, és fogyasztáskényszer megszállottsága van a tudatlan, a végveszélyt nem képes felfogni emberi agyakban.

Rampasek László


Forrás: Business Insider / TZM / BOCS