Lelepleződött az ExxonMobil lobbiháborúja

Lelepleződés: ExxonMobil lobbiháborúja a klímaváltozási törvényhozás ellen.

Lelepleződött az ExxonMobil lobbiháborúja | ClimeNews

Az ExxonMobil egyik vezető lobbistáját kamera rögzítette, amint elárulja, hogy az olajipari óriáscég hogyan használja fel hatalmát és befolyását az amerikai éghajlatvédelmi törvények felhígítására.

A robbanásveszélyes felvételeket az Unearthed, a Greenpeace UK oknyomozó platformja szerezte meg, akik fejvadásznak adták ki magukat, hogy megszerezzék az információkat az ExxonMobil egyik legmagasabb rangú washingtoni lobbistájától.

A felvételek a jelek szerint egy olyan vállalat lobbistájának színfalak mögötti, titokzatos tevékenységét tárják fel, amely vállalat nyilvánosan azt állítja, hogy támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést, ugyanakkor küzd az éghajlatváltozás elleni jogalkotási kísérletek ellen.

Az ExxonMobil azt állítja, hogy “évtizedek óta támogatja az éghajlati tudományt”, és azzal vádolja a Greenpeace-t, hogy “több évtizedes kampányt folytat” a vállalat és az iparág ellen.

Ragaszkodnak ahhoz, hogy “lobbitevékenységük teljes mértékben megfelel minden törvénynek, és negyedévente nyilvánosságra hozzák”.

Árnyékcsoportok

Keith McCoy az ExxonMobil egyik vezető lobbistája a Capitol Hillen, és az elmúlt nyolc évben ő képviselte a vállalatot az amerikai kongresszussal való kapcsolattartásban.

A Greenpeace UK Unearthed platformja fejvadásznak adta ki magát, aki washingtoni lobbistát keresett egy nagy ügyfél számára. Megkeresték McCoy urat, aki beleegyezett, hogy a Zoomon keresztül beszéljen.

A titkos felvételek során, amelyeket a Channel 4 Newsnak adtak át, McCoy úr azt állítja:

  • a vállalat titokban, harmadik fél szervezetek segítségével harcolt az éghajlatváltozással kapcsolatos törvényhozási intézkedések ellen,
  • lobbizott a kulcsfontosságú szenátoroknál, hogy a Biden elnök által benyújtott, 2 billió dolláros infrastrukturális és munkahelyteremtő törvényjavaslatból vegyék ki és/vagy csökkentsék az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedéseket, miközben az a jogalkotási folyamaton keresztülhalad,
  • az American Petroleum Institute-hoz hasonló kereskedelmi szervezeteket “ostorozó fiúknak” tekinti, hogy elkerülje a nyilvános ellenőrzést a Capitol Hillen.

A május 7-én tartott virtuális találkozó során a nyomozók kérdéseket tettek fel McCoy úrnak az ExxonMobil jelenlegi és korábbi lobbitevékenységéről környezetvédelmi kérdésekben.

A Channel 4 News csatornán június 30-án este sugárzott felvételek kivonataiban McCoy úr azt állítja, hogy az ExxonMobil agresszívan küzdött a tudomány ellen, hogy tagadja az éghajlatváltozást a profit és a részvényesi nyereség maximalizálása érdekében. Azt állítja, hogy az ExxonMobil “árnyékcsoportokhoz” csatlakozott az éghajlatváltozás tagadása érdekében.

McCoy úr azt mondta: “Agresszívan harcoltunk-e a tudomány egy része ellen? Igen. Elrejtettük a tudományunkat? Egyáltalán nem. Csatlakoztunk-e ezekhez az árnyékcsoportokhoz, hogy a korai erőfeszítések ellen dolgozzunk? Igen, ez igaz. De semmi, de semmi illegális nincs ebben.”

“Vigyáztunk a befektetéseinkre. Vigyáztunk a részvényeseinkre.”

Az ExxonMobil a Channel 4 Newsnak azt mondta, hogy “évtizedek óta támogatják az éghajlati tudományt”.

Olyan, mint a halászat

McCoy úr a kongresszusi képviselők lobbizását ahhoz hasonlítja, ahogyan a halászok a halakat célozzák, azt állítva, hogy az ExxonMobil “csalit” vet ki, majd “behúzza” a kongresszusi képviselőket olyan témákban, mint a szén-dioxid-adó, az elektromos járművek, a vegyi anyagok, az adózás és az infrastruktúra.

McCoy úr azt mondta: “Amikor lehetőségünk van beszélni egy kongresszusi képviselővel, én a halászathoz hasonlítom, nem igaz? Tudod, hogy van csalid, és aztán kidobod a csalit. Erre ők azt mondják: Ó, az infrastruktúráról akarsz beszélni, igen”.

“Aztán elkezdjük őket behúzni, és elkezdünk beszélgetni a szövetségi lízingprogramokról, elkezdünk beszélgetni a szén-dioxid-adóról. Tudja, ezek mind olyan lehetőségek, amiket ki lehet használni, és hogy megint a halászat hasonlatát használjam, csak hogy behúzzuk őket a csőbe.”

Hozzátette: “Gondoskodom róla, hogy megkapják a megfelelő információkat, amelyekre szükségük van, hogy jól nézzenek ki. Aztán ők segítenek nekem. Ők egy foglyul ejtett közönség. Tudják, hogy szükségük van rád. Nekem pedig szükségem van rájuk.”

Azt mondja, a lobbisták célja, hogy közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki a kongresszusi tagokkal: “Azt akarod, hogy odamehess a főnökhöz… és azt mondd, hogy szükségünk van arra a képviselőre, hogy be tudja vezetni ezt a törvényjavaslatot, szükségünk van rá, hogy nyilatkozzon, szükségünk van rá, hogy küldjön egy levelet. Mindent kértünk, amit csak akarsz.”

‘A királycsináló’

McCoy úr 11 szenátort nevez meg, akik szerinte “kulcsfontosságúak” az ExxonMobil számára: Shelley Moore Capito szenátor, Joe Manchin szenátor, Kyrsten Sinema szenátor, Jon Tester szenátor, Maggie Hassan szenátor, John Barrasso szenátor, John Cornyn szenátor, Steve Daines szenátor, Chris Coons szenátor, Mark Kelly szenátor és Marco Rubio szenátor.

Mindegyik szenátornak lehetőséget adtunk a válaszadásra. Valamennyi szenátor elutasította a kommentálást. Nincs szó törvénytelenségre utaló jelről.

A Channel 4 News a Szövetségi Választási Bizottság (FEC) adatai alapján megállapította, hogy két szenátor kivételével (Maggie Hassan és Mark Kelly szenátorok) mindegyik szenátor kapott pénzügyi hozzájárulást az ExxonMobiltól.

Az ExxonMobil kitart amellett, hogy “lobbitevékenységünk teljes mértékben megfelel minden törvénynek, és negyedévente nyilvánosságra hozzuk”.

McCoy úr Joe Manchin szenátort a szenátus “királycsinálójának” nevezte, és elmondása szerint hetente beszélt az irodájával.

Az FEC adatai szerint Manchin szenátor a 2011-12-es választási ciklus kezdete óta legalább 12 500 dollárt kapott az ExxonMobil politikai akcióbizottságától bejelentett kifizetések formájában.

McCoy úr leírta, hogy “munkájának nagy része az oktatás és az érdekérvényesítés”, és azt mondja, hogy az ExxonMobil nevében végzett munkája során azzal érvel, hogy az elektromos járművek bevezetésére irányuló amerikai kormányzati programok irreálisak.

Elmondta: “A kutatásról és fejlesztésről szóló beszélgetés az éghajlatváltozás miatt hosszú utat tett meg. És küzdünk azért, hogy megoldásokat találjunk, és elérjük a kívánt csökkentéseket. És nem fogunk tudni csak úgy áttérni az akkumulátoros járművekre vagy a szélerőművekre az áramtermelésben. És az, hogy megbeszéljük, hogy ez miért nem lehetséges a következő 10 évben, rendkívül fontos a munkánk szempontjából.”

‘Ostorozó fiú’

McCoy úr ismertette azt a lobbistratégiát, amelynek keretében az ExxonMobil állítása szerint harmadik feleket használ arra, hogy érdekeit elrejtse a nyilvánosság és az elszámoltathatóság elől.

Azt mondta: “Nem akarjuk, hogy mi legyünk azok, akik ezeket a beszélgetéseket folytatják, különösen nem egy meghallgatáson. Azt akarjuk, hogy a szövetségeink lépjenek be, és folytassák le ezeket a beszélgetéseket, és válaszoljanak ezekre a kemény kérdésekre, és jobb kifejezés híján a kongresszus néhány tagjának ostorozófiúja legyenek.”

Hozzátette: “Volt valami, amin a hét elején dolgoztunk, ahol a vezérigazgatónkat meghívták egy olyan kongresszusi képviselő meghallgatására, akiről tudjuk, hogy amikor odamegy, darabokra fogja tépni. Szóval, ránéztünk a dologra, és azt mondtuk: miért pont mi?”.

McCoy úr azt állítja, hogy az ExxonMobil lobbizott a Kongresszusban, hogy felhígítsák Biden elnök infrastrukturális törvénytervezetének éghajlatvédelmi rendelkezéseit.

Azt mondta: “Ez egy teljesen más beszélgetés, ha az utakra és hidakra térünk ki. És a 2 billió dolláros törvényjavaslat helyett ez egy 800 milliárd dolláros törvényjavaslat. Ha csökkentjük ezt a küszöböt, és csak az autópályákra és hidakra szorítkozunk, akkor sok negatív dolog kezd kiderülni.”

“Miért tennél bele valamit az éghajlatváltozással kapcsolatos kibocsátáscsökkentésről az olajfinomítókra egy autópálya-törvénybe? Az emberek azt mondják, hogy igen, ennek semmi értelme, így aztán eljutunk ahhoz a csírához, hogy azt mondjuk, hogy ennek nem kellene benne lennie ebben a törvényjavaslatban.”

Az ExxonMobil azt mondta: “A törvényjavaslattal kapcsolatos vitánkat nem pontosan ábrázolják. Lobbitevékenységeink olyan adóterhekkel kapcsolatosak, amelyek hátrányos helyzetbe hozhatnak minket, vállalkozásokat.”

Szén-dioxid-adó

McCoy úr úgy tűnik, azt sugallja, hogy az ExxonMobil nyilvános támogatását a szén-dioxid-adó mellett az a meggyőződés támasztja alá, hogy az soha nem fog megvalósulni, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy “támogassa” azt, hogy zöldnek tűnjön.

Azt mondta: “Elmondom, hogy nincs étvágy a szén-dioxid-adóra. Ez egy nem létező dolog. Senki sem fog adó kivetését javasolni minden amerikaira. És a cinikus oldalam azt mondja, hogy igen, ezt tudjuk. De ez egy beszédtémát ad nekünk. Mondhatjuk, hogy miért van az ExxonMobil? Nos, mi a szén-dioxid adó mellett vagyunk.”

“A szén-dioxid adó nem fog megtörténni. Mindig is azt mondtam, és húsz éve foglalkozom klímaváltozási kérdésekkel. Sok szó esik erről, és a lényeg az, hogy politikai bátorságra és politikai akaratra lesz szükség ahhoz, hogy valami történjen. Ez pedig nem létezik a politikában. Egyszerűen nem létezik.”

McCoy úr az ExxonMobil nevében beszélve azt a vállalati nézetet is kifejtette, hogy a tudomány ellenére a földgáz tiszta energiaforrás.

Azt mondta: “A tiszta villamos energia szabványról úgy gondoljuk, hogy a földgáz kulcsszerepet fog játszani mindenben. És nem csak hídüzemanyagként. Úgy gondoljuk, hogy alacsony kibocsátású energiaforrás, és a tiszta villamos energia szabvány részét kell képeznie”.

Az ExxonMobil nyilatkozata

Az ExxonMobil szóvivője a Channel 4 Newsnak nyilatkozott: “A Greenpeace több évtizedes kampányt folytatott vállalatunk és az iparág ellen, amely hamis állításokat és jogellenes intézkedéseket tartalmazott a mi és más vállalatok létesítményeiben világszerte.”

“Lobbitevékenységünk az amerikai vállalkozásokat hátrányosan érintő adóterhekkel kapcsolatos, és ezt az álláspontunkat nyilvánosan is ismertettük. Az ExxonMobil kitart azon álláspontunk mellett, hogy az amerikai vállalkozásokat terhelő magasabb adók az Egyesült Államokat kevésbé versenyképessé teszik.”

“Egyértelműen kiálltunk egy hatékony, az egész gazdaságra kiterjedő szén-dioxid-ár támogatása mellett, amely a legjobb módja a párizsi megállapodás céljainak elérésének. Bár az adónak nincs széles körű támogatottsága, aktívan és nyilvánosan tárgyalunk más lehetőségekről, beleértve az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokat és más ágazati alapú megközelítéseket, amelyek egységes, kiszámítható költséget vetnének ki a szén-dioxidra.”

“Évtizedek óta támogatjuk az éghajlati tudományt. A Greenpeace és mások elferdítették az éghajlati tudományokkal kapcsolatos álláspontunkat és a hatékony politikai megoldások támogatását.”

“Az ExxonMobil átláthatóan együttműködik különböző szakmai szövetségekkel, agytrösztökkel és koalíciókkal, hogy elősegítse a tájékozott párbeszédet és a józan közpolitikát a vállalat érdekeit érintő területeken.”

“Az ExxonMobil él a lobbizáshoz való jogával az Egyesült Államokban mind szövetségi, mind állami szinten, hogy képviselje álláspontját a vállalatunkat és az energiaipart érintő kérdésekben.”

“Felelősséggel tartozunk ügyfeleink, munkavállalóink, közösségeink és részvényeseink felé, hogy képviseljük érdekeiket az üzletmenetünket befolyásoló közpolitikai vitákban.”

“Lobbitevékenységeink teljes mértékben megfelelnek minden törvénynek, és negyedévente nyilvánosságra hozzuk őket, beleértve az általunk megvitatott kérdéseket is.”

Forrás: Channel 4 News

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.