Interjú William Rees-szel, az ökolábnyom egyik megalkotójával

Dr. William Rees, az #EcologicalFootprint (ökológiai lábnyom) kifejezés megalkotója beszél nekünk arról a tarthatatlan helyzetről, amelyben az emberiség van.

Dr. Rees nem szégyenlős azzal az érzésével kapcsolatban, hogy a Föld nem megújuló erőforrásainak fenntarthatatlan felhasználása és a végtelen exponenciális növekedést célzó ipari/fogyasztói gazdasági modellünk hulladékának egy korlátozott bolygón történő lerakása miatt a civilizáció már teljesen túllőtt a célon.

A beszélgetés legfontosabb tanulságai:

1) Az emberi tevékenység az ökoszisztéma alrendszere. Az emberiség minden nyersanyagot és energiát a környezetéből nyer, és minden hulladékát abba ereszti.Interjú William Rees-szel, az ökolábnyom egyik megalkotójával

2) Az ökoszisztéma, mint rendszer nem növekszik, és korlátozott a regenerálódó-képessége. Emiatt az emberi gazdaságok sem tudnak örökké növekedni.

3) Az emberi tevékenység volumene már évtizedek óta nagyobb, mint az ökoszisztéma természetes regenerálódó-képessége, vagyis hosszú távú eltartóképessége.

Más szóval, nemhogy a további növekedés, de már a gazdaságok jelenlegi méretének fenntartása is lehetetlen hosszútávon. A világgazdaság, és benne az egyes országok gazdaságának drámai mértékű zsugorodása tehát elkerülhetetlen. Minthogy a gazdasági és politikai vezetők a további növekedést erőltetik, így a zsugorodás a gyakorlatban összeomlást fog jelenteni. A növekedés határainak ismeretében ez globális értelemben 10-20 éven belül bekövetkezik.[1] Az egyes országok szintjén az összeomlás később, vagy hamarabb is bekövetkezhet (lásd: Szíria, Venezuela, stb.).

4) A folyamatosan növekvő emberi alrendszer parazitikus viszonyban van az ökológiai rendszerrel. Az úgynevezett „környezeti problémák” valójában az emberi tevékenység problémái, melyek alapvetően abból fakadnak, hogy túl nagyra nőtt az emberi alrendszer.

Interjú William Rees-szel, az ökolábnyom egyik megalkotójával

5) Az ökológiai rendszer túlterhelése csökkenti annak eltartóképességét. Vagyis minél tovább és minél nagyobb mértékben terheljük túl, annál kisebbre kell zsugorodnia a gazdaságoknak a fenntarthatóság eléréséhez.

Egy, az interjúalany által gyakran idézett 2010-es tanulmány alapján akkor a Föld szigorúan megújuló erőforrásokra alapozva (vagyis hosszú távon) mindössze 2 milliárd embert lett volna képes eltartani, viszonylagos jólétben.[2] Minthogy az elmúlt évtizedben egyre növekvő mértékben túlterheltük az ökoszisztémát, így ez a szám azóta valószínűleg tovább csökkent.

Interjú William Rees-szel, az ökolábnyom egyik megalkotójávalA városok az állattartó telepek emberi megfelelői.

6) Csupán 150 éve minden elfogyasztott kalória napenergiából származott, manapság viszont 10 kalóriából 9-et több millió év alatt felhalmozott fosszilis energia ad. (Műtrágya és a mezőgazdasági gépeket hajtó üzemanyag révén).

7) Ha a klímaváltozásra való tekintettel abbahagynánk a fosszilis tüzelőanyagok használatát, akkor az élelmiszertermelő rendszerünk finoman szólva nagyon nehéz helyzetbe kerülne.

8) A jó minőségű szénhidrogének kitermelése 2005-ben tetőzött, a rosszabb minőségűeké pedig valószínűleg 2018-ban (pl. palaolaj, olajhomok).

9) A megújuló energiaforrások a nagy hype ellenére egyszerűen képtelenek helyettesíteni a fosszilis energiát

[1] https://sustainable.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0005/2763500/MSSI-ResearchPaper-4_Turner_2014.pdf (14.o)
[2] https://www.researchgate.net/publication/225689329_Will_Limited_Land_Water_and_Energy_Control_Human_Population_Numbers_in_the_Future

Kántor Sztella Nóra
Rampasek, László A.

Forrás: Facing Future

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.