Híd a fenntarthatóságba

A globális összeomlás elkerülése érdekében az emberiség ökolábnyomát a biokapacitás alá kell szorítani. Az egy főre jutó ökolábnyom csökkentése nem valami népszerű, mivel az jellemzően az életminőség rovására történik. Ez alól talán az egyetlen kivétel a karbonlábnyom csökkentése, mivel a karbonlábnyom jellemzően az energiafelhasználásból fakad, amit többnyire pazarlóan használunk.

Híd a fenntarthatóságba | ClimeNews - Hírforrás | Kép: TZM

A karbonlábnyom az emberiség ökolábnyomának legnagyobb, és leggyorsabban növekvő része. Az egy főre jutó karbonlábnyom az elmúlt évtizedekben több, mint másfélszeresére nőtt, amit vissza lehetne csökkenteni. Ugyanakkor az emberiség teljes karbonlábnyomának növekedése túlnyomó részt a népességnövekedésből fakadt amit igazából senki se akart igazán.

A népességfogyás leghatékonyabb, legemberségesebb, és legtartósabb módja az oktatás és a fogamzásgátlás jogának biztosítása minden lány és nő számára a világon (a fejlett országokban már magától csökken a népesség). Óriási a kielégítetlen igény a fogamzásgátlásra (a nemzések közel fele nem kívánt), és az oktatásra (háromnegyed milliárd ember írástudatlan). A fogamzásgátlás még mindig a gazdagok kiváltsága. Tekintve, hogy a fogamzásgátló a szexuális nevelés, és úgy általában az oktatás pénzbe kerül, így ez minden vállalat, kormány és jómódú felelőssége!

Bár a nukleáris energia alkalmazhatósága hosszútávon kérdéses, mivel nem megújuló energiaforrás (bár Tórium bőségesen rendelkezésre áll a Földön, Urán pedig a tengervízben), egyre több ország ismeri föl, hogy nélküle képtelen teljesíteni az emissziócsökkentési vállalásait. A megújuló energia teljesítménye ugyanis nem igazodik a fogyasztáshoz, ráadásul kiszámíthatatlan, a tárolókapacitások pedig egyelőre rendkívül drágák. Emiatt a megújuló energiára alapozott áramtermelési stratégiát választó államokban és országokban jóval drágább az áram, és lassabban csökken a karbonkibocsátás, mint egy atomenergiára alapozott stratégia esetén. Jelenleg összességében az atomenergia a legtisztább és legbiztonságosabb (még Japán is újraindította atomerőműveit).

Kántor Sztella Nóra