A kijózanító elemzés: a világ komoly veszélyben van

ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP): A Párizsi Klímaegyezmény kudarcot vall a CO2 2030 előtti jelentős csökkentése nélkül.

A kijózanító elemzés: a világ komoly veszélyben van | ClimeNews - Hírportál

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) arra figyelmeztet, hogy ha a nemzetek nem cselekednek sürgősen, a 1.5 °C fokos globális felmelegedési határérték tarthatatlan 2030-ig.

A világ komoly veszélyben van, amennyiben kudarcot vall a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseit illetően, hacsak az elkövetkezendő évtizedben nem foganatosítanak sürgős intézkedéseket az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében legalább évi 7,6 százalékos mértékben – figyelmeztetnek az ENSZ szakértői, akik a válság kezelése érdekében egyúttal azonnali cselekvésre szólítják fel a nemzeteket.

A UNEP e heti, madridi COP25 csúcstalálkozója előtt kiadott éves elemzésében arra figyelmeztet, hogy még ha a Párizsi Klímaegyezményben foglalt jelenlegi vállalásaik szerint az összes ország csökkenti is a kibocsátásait, az átlagos hőmérséklet továbbra is emelkedni fog, ami a század végére 3.2 °C fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti szintnél, mely a bolygóra nézve katasztrofális következményekkel jár.

A megállapítás azon a tátongó szakadékon alapul, ami az országok egyéni és kollektív vállalásai között tapasztalható, mely vállalások a kibocsátások csökkentéséhez és a globális felmelegedés 1.5 °C-ra vagy akár 2 °C-ra korlátozásához szükségesek. Ezek a célértékek szintén a Párizsi Klímaegyezményben fogalmazódtak meg.

Az UNEP szerint a kibocsátások csökkentésére irányuló együttes törekvéseknek a mostani szint több mint ötszörösére kell növekedniük ahhoz, hogy megszűnjenek a jelenlegi különbségek, és a hőmérséklet emelkedés 1.5 °C-ra korlátozásához szükséges CO2-csökkentéseket elérjék a 2030-ig terjedő időszakban.

A kijózanító elemzés a globális vezetők COP25 madridi csúcstalálkozója előtt látott napvilágot. Ez további nyomást gyakorol az országokra, hogy teljesítsék vállalásaikat – amelyeket az ENSZ zsargonban Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulásnak neveznek – mind a mostani csúcstalálkozón, mint az elkövetkezendő évben.

Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a világ

kollektív mulasztása az éghajlatváltozás elleni korai és hathatós fellépésben

azt eredményezte, hogy most még komolyabb kihívás áll előttünk, és a kibocsátások nagyobb csökkentésére lesz szükség 2030 előtt.

Ez azt jelenti, hogy az országok egészen egyszerűen nem várhatnak a cselekvéssel 2020 végéig, amikor az új klímaegyezmény életbe lép

– mondta.

Minden nemzetnek, minden városnak, régiónak, üzleti vállalkozásnak és egyénnek most kell cselekedni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása az utóbbi évtizedben átlagosan 1,5 százalékot emelkedik évente, és 2018-ban rekordmagasságot ért el: 55,3 gigatonna szén-dioxidot tett ki.
Az UNEP szerint a G20 tagállamok együttesen felelősek a kibocsátások 78% százalékáért, de eddig csak öt G20 tagország kötelezte el magát a hosszú távú nulla kibocsátási cél mellett, beleértve az Egyesült Királyságot is.

Az igazságosság és méltányosság jegyében

ezért rövid távon több fejlett gazdaságnak kellene csökkentenie kibocsátását a fejlődő országokénál sokkal gyorsabb ütemben, hangsúlyozva egyúttal az üvegházhatású gázok kibocsátásában mutatkozó felelősségbeli különbségeket is.
Kiemelte azonban, hogy minden nemzetnek jelentős mértékben javítania kell nemzeti kibocsátáscsökkentési ígéretét, majd céljaik elérése érdekében a következő év vége előtt szabályozásokkal és stratégiákkal kell nyomon követniük a folyamatot.

Erős politikai kötelezettségvállalásokkal Andersen szerint az éghajlatváltozást továbbra is 1.5 °C fokra lehet korlátozni, mivel szélesebb körben is egyre jobban megértik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kiépítésének további gazdasági és egészségügyi előnyeit, és mind a megoldások, mind az azok végrehajtására tett állami nyomás „meglehetősen nagy”.

Ám figyelmeztetett:

2020-ban gyors győzelmekre van szükségünk a kibocsátások lehető legnagyobb mértékű csökkentéséhez. A gazdaságok és a társadalmak jelentős átalakulásait pedig még erősebb Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulásoknak kell elindítaniuk. Utol kell érnünk azokat az éveket, amelyekben elhalasztottuk megtenni a dolgunkat. Ha ezt nem tesszük meg, a 1.5 °C fokos cél megvalósíthatatlan lesz 2030 előtt.

Az előttünk álló kihívás mértékét tovább hangsúlyozta a BNEF (Bloomberg New Energy Finance) tegnap készített külön jelentése, amely megállapította, hogy a fejlődő nemzetek szél-, napenergia és egyéb tiszta energiával kapcsolatos projektekbe történő új beruházásai 2018-ban erősen visszaestek, a 2017. évi 169 milliárd dollárról 133 milliárd dollárra.
A visszaesést nagyrészt a Kínában tapasztalható lassulás okozta, ahol a megújuló energiaforrásokba történő beruházások 2018-ban az előző évi 122 milliárd dollárról 86 milliárd dollárra estek vissza.

A BNEF szerint az eredmények azt mutatják, hogy ugyan a fejlődő nemzetek a tisztább energiaforrások felé mozdulnak el, ezt – a globális kibocsátás korlátozása és az éghajlati válság elkerülése tekintetében – „nem elég gyorsan” teszik.

Forrás: BusinessGreen Fordítás: Rutkai Zsuzsanna

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.