A bolygó életjelenségeinek frissített értékelése 2023

A Tudósok figyelmeztetése mozgalom résztvevőjeként közzéteszem a most megjelent A klíma állapotáról szóló 2023-as jelentést (.PDF): ‘Ismeretlen területre lépve’, amely a bolygó életjelenségeinek frissített értékelését tartalmazza, valamint átfogó politikai ajánlásokat is tartalmaz. (Lásd a 15 484 aláíró teljes listáját (.PDF)).

A dokumentumot azzal kezdjük, hogy “A Föld bolygó élete ostrom alatt áll”. Tehát nagyon aggódunk az éghajlat állapota miatt.

A bolygó életjelenségeinek frissített értékelése 2023

A Tudósok figyelmeztetése mozgalom részeként, mint csoport, folytattuk a Tudósok figyelmeztetése cikkek közzétételét. Az újonnan megjelent cikkek a következők:

Néhány idézet a jelentésből:
Az éghajlat állapotáról szóló új jelentés elemzi a közelmúlt hőmérsékleti, jég- és egyéb rekordjait, bemutatva, hogy “most egy eddig ismeretlen területen vagyunk.” “Ismeretlen területre lépünk az éghajlati válsággal kapcsolatban, olyan helyzetbe, amelynek még soha senki nem volt első kézből tanúja az emberiség történetében.” “Az éghajlati vészhelyzetet nem csupán elszigetelt környezeti problémaként, hanem rendszerszintű, egzisztenciális fenyegetésként kell szemlélnünk.” (Az éghajlat helyzetéről szóló 2023. évi jelentés: doi.org/10.1093/biosci/biad080.)

“A Föld bolygó élete ostrom alatt áll. Most egy feltérképezetlen területen vagyunk. A tudósok már több évtizede folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy a jövőben szélsőséges éghajlati viszonyok fognak uralkodni, mivel a globális hőmérséklet emelkedik, amit a káros üvegházhatású gázokat a légkörbe kibocsátó emberi tevékenység okoz. Sajnos az idő lejárt. Most látjuk, hogy ezek a jóslatok beigazolódnak, mivel az éghajlati rekordok riasztó és példátlan sorozata megdől, ami a szenvedés mélységesen elszomorító jeleneteit okozza. Az éghajlati válsággal kapcsolatban ismeretlen területre lépünk, olyan helyzetbe, amelynek az emberiség történetében még soha senki nem volt első kézből szemtanúja.

A jelen jelentésben a bolygó életjeleinek és az éghajlatváltozás lehetséges mozgatórugóinak sokszínűségét, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos válaszlépéseket mutatjuk be, amelyeket először Ripple, Wolf és munkatársai (2020) mutattak be, akik éghajlati vészhelyzetet hirdettek, és amelyeket most már több mint 15 000 tudós írt alá. A tendenciák új, minden idők éghajlattal kapcsolatos rekordjait és az éghajlattal kapcsolatos katasztrófák mélyen aggasztó mintáit tárják fel. Ugyanakkor arról számolunk be, hogy az emberiség minimális előrelépést tett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Tekintettel ezekre az elszomorító fejleményekre, célunk, hogy az éghajlattal kapcsolatos tényeket és politikai ajánlásokat közöljük a tudósokkal, a politikai döntéshozókkal és a nyilvánossággal. Nekünk, tudósoknak és intézményeinknek erkölcsi kötelességünk, hogy világosan figyelmeztessük az emberiséget minden lehetséges egzisztenciális fenyegetésre, és vezető szerepet vállaljunk a cselekvésben. Ez a jelentés az éghajlati válság helyzetéről szóló, tömör és könnyen hozzáférhető éves frissítések sorozatunk része.”

Rampasek László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.