A Föld klímavészhelyzettel néz szembe

Több, mint 11 000 tudós közösen adott ki egy új figyelmeztetést: A Föld klímavészhelyzettel néz szembe.

Egy új cikk hat kulcsfontosságú területet jelöl meg, ahol fordulatoknak kell bekövetkeznie, beleértve a bolygó növekvő emberi népességét.

A Föld klímavészhelyzettel néz szembe | ClimeNews - HírportálAsh Whithey farmer egy kiszáradt tó közepén áll a szárazság sújtotta területén Gunnedah-tól nyugatra, az ausztráliai New South Wales tartományban (2018 Június 3, David Gray / Reuters)

Egy több, mint 11 000 tudósból álló nemzetközi konzorcium sorakozott föl a súlyos figyelmeztetést tartalmazó cikk mögé, melynek lényege, hogy a Föld egy klíma-vészhelyzettel néz szembe.

Az új cikk, ami arról szól, hogyan voltak hatással a bolygóra az emberek az elmúlt négy évtized alatt, kijelenti, hogy a kártékony üvegházhatású gázok koncentrációja gyorsan emelkedik, hogy a kormányok elégtelen lépéseket tesznek a klímaválság kapcsán, és hogy a tudósoknak

erkölcsi kötelességük egyértelműen figyelmeztetni az embereket minden katasztrofális fenyegetéssel kapcsolatban.

A megállapításokat november 5.-én publikálták a BioScience nevű tudományos folyóiratban. A kutatást Christopher Wolf és William Ripple ökológus vezették az Oregon State Egyetemről, és hat kulcsfontosságú területet jelöl meg a kormányok, üzleti vezetők és a közvélemény számára, melyek terén beállt változások jelentősek lehetnek. Beleértve a bolygó hatalmasra duzzadt, és tovább növekvő népességét, ami egy sokat vitatott téma a klímavita kapcsán.
A szerzők rámutatnak, hogy célszerű a családtervezési szolgáltatásokat és a teljes nemi egyenlőséget szolgáló egyenlőtlenséget csökkentő törekvéseket gyakorlatba ültetni, hogy segítsenek stabilizálni a világ növekvő népességét, ami évente nagyjából 80 millióval nő. (Mindezt úgy, hogy igazából senki sem akarja, csak a rászorulók nem jutnak hozzá a fogamzásgátláshoz szükséges eszközökhöz, tudáshoz és jogokhoz – a szerk.).

Sok tudós hallgat a népesedésről, mert vitákat kavar a téma,

mondta Steve Easterbrook, a Torontói Egyetemről, aki a cikk egyik aláírója volt.

A tanulmányban leírt szakpolitikai javaslatok, amik a nemi egyenlőségről és a családtervezési lehetőségek elérhetővé tételéről szólnak, alkalmasak a születésszám csökkentésére – ezek teljesen egybevágnak azokkal a tanulmányokkal, amik arról szólnak, hogy mit kell tennünk a klímaváltozással kapcsolatban. Örülök, hogy több hangsúlyt kap, mint általában.

(Megjegyzés: az alacsony születésszám önmagában semmi rosszat nem jelent – a fejlett társadalmakra jellemző elöregedés szükséges a fenntarthatóság eléréséhez, átmeneti jellegű, és nem azért alakult ki, mert „túl kevesen születnek”, hanem azért, mert a múltban volt néhány túl nagy generáció -a szerk.)

A Föld klímavészhelyzettel néz szembe | ClimeNews - HírportálA Dave Johnson szénerőmű sziluettje a felkelő nap fényében (Glenrock, Wyoming, 2018 Július 27.)

A tanulmány amellett érvel, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat le kellene váltanunk megújuló energiaforrásokra, miközben be kell ruháznunk olyan technológiákba, amik kivonják a szén-dioxidot a légkörből. Emellett a kormányoknak abba kellene hagyniuk a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek támogatását, a gazdagabb országoknak pedig támogatniuk kellene a szegényebbeket a tisztább energiaforrásokra való átállásban.
(Megjegyzés: az alternatív energiaforrások alacsonyabb nettó energiával rendelkeznek, ami csak egy egyszerűbb civilizációt tesz lehetővé, vagyis a globalizáció helyett a lokalizáció felé haladnánk, a szén-dioxid légkörből való kivonása pedig lényegében egy energiavámpír, ami a további energiákat emésztene föl – a szerk.)
A tanulmány továbbá megállapította, hogy a nemzeteknek élesen csökkenteniük kellene az olyan szennyezőanyagok kibocsátását, mint a metán, a korom, vagy a fluorozott szénhidrogének, melyek emberalkotta vegyületek, amiket a légkondicionálókban, hűtőkben és spray-kben használnak. A kutatók azt állítják, hogy ezen rövidéletű szennyezőanyagok kibocsátásának csökkenése akár 50 százalékkal is csökkenthetné a bolygó felmelegedését az elkövetkezendő néhány évtizeden belül.

A Föld klímavészhelyzettel néz szembe | ClimeNews - HírportálAz olvadó jég egy tavat képez a tengeren úszó jégtáblán, ami beszorult az Ilulissat fjordba Grönlandon, Ilulissat településéhez közel, a szokatlanul meleg időjárás miatt. Sean Gallup/Getty Images

Hozzátették, hogy a klímaváltozás enyhítésére irányuló törekvéseknek az ökoszisztémák védelmére és helyreállítására kellene fókuszálnia, mint pl. az erdők, korallzátonyok, szavannák és lápvidékek védelme, amik természetes módon megkötik és elraktározzák a szén-dioxidot a levegőből.

(Megjegyzés: a regeneratív, vagy talajjavító mezőgazdaság, ill. az irányított legeltető állattartás is alkalmas a légköri szén-dioxid megkötésére -a szerk.)

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az embereknek főleg növényalapú étrenden kellene élniük, ami akár az egészséget is javíthatja, és csökkentheti a karbonkibocsátást, a gazdaságoknak pedig előnyben kell részesíteniük a karbonsemleges kezdeményezéseket és az ökoszisztémák megőrzését, ahelyett, hogy a GDP-növelésre és az anyagi jólét növelésére koncentráljanak. (Megjegyzés: a gazdaság jelenleg növekedéskényszerben van, mivel a hitelkamatokat visszafizetése érdekében bővíteni kell a gazdaságot, ami alapvetően újabb természeti erőforrások bevonásával történik, emellett a vállalatok maguk is motiváltak a növekedésre, mert ha csak versenytársaik növekednek, akkor előbb utóbb a fejükre nőnének -a szerk.)

A tanulmány 40 évnyi adaton alapul, ami azt mutatja, hogy az emberi tevékenység hogyan volt hatással a bolygóra, beleértve a fosszilis tüzelőanyag fogyasztást, szén-dioxid-kibocsátást, az erdőpusztítás fokozódását, és a globális felszíni hőmérséklet növekedését. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás gyorsabban erősödik, mint amire a legtöbb tudós számított, és

veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat és az emberiség túlélését.

Sürgős tettekre van szükség, figyelmeztetnek a tudósok, „hogy elkerüljük a klímaválság okozta elmondhatatlan szenvedést.”

A jelentés aláírói között szerepelnek 153 ország tudósai, akik együtt úgy ismertek, mint a Világ Tudósainak Szövetsége.

Aggódtam amiatt, hogy újabban a környezetet politizálják, mert a természetet nem szabadna politikailag megosztó témaként kezelni,

mondta Leslie Duram földrajz- és természeti erőforrások professzora a Southern Illinois Egyetemről Carbondale-ből, annak kapcsán, hogy mi motiválta a tanulmány eredményeinek népszerűsítésében.

Azt akarom, hogy mindannyian felismerjük, hogy emberi lényként és ennek a bolygónak a lakóiként egyként kell cselekednünk hogy megőrizzük a környezetet.

A tanulmány rávilágít némi haladásra, mint például a nap-, és szélenergiafogyasztásban bekövetkezett évtizedenkénti 373 százalékos növekedésre 2000 óta. Ám a szerzők rámutatnak arra is, hogy 2018-ban a szélenergia-használta még mindig 28-szor kisebb volt, mint a fosszilis tüzelőanyagoké.

Az új tanulmány újraveszi az ENSZ Klímaváltozással foglalkozó Kormányközi panel (IPCC) legalapvetőbb eredményeit, de hangsúlyozza, hogy foglalkoznunk kell a bolygó növekvő népességével, ami egy sokat vitatott téma a klímavitában.

Easterbrook azt mondta, hogy a tanulmány aláírására a motivációja részben abból fakadt, hogy támogassa a nemrég indult fiatalok vezette klímamozgalmakat.

Sok ember kritizálná ezeket a gyerekeket, hogy talán nem értik a tudományt, de egyre világosabb, hogy a tüntetéseket vezető fiatalok közül sokan jobban értik a tudományt, mint az átlagember,

mondta.

Fontos volt, hogy mi tudósok kimondjuk: igen, a helyzet ilyen súlyos.

Forrás: BOCS Alapítvány – BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.