Zöld programot követel a Greenpeace

Zöld programot követel a Greenpeace a miniszterelnöktől és minden miniszterelnök-jelölttől.

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kéri a jövő évi választásokon induló miniszterelnök-jelölteket – a jelenleg kormányon lévő Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt –, hogy hozzák nyilvánosságra 2022-től érvényes zöld programjukat. A környezetvédő szervezet idén augusztus 31-ig várja a jelöltek konkrét vállalásait, melyeket értékelés után nyilvánosságra hoz.

Zöld programot követel a Greenpeace | ClimeNewsFotó: Járdány Bence / Greenpeace

Az éghajlat és az élővilág válsága már most is érinti a magyarok mindennapjait. Elég az idei nyáron hetekig tomboló hőhullámra és aszályra, vagy a súlyos zivatarokra és a településeket elöntő árvizekre gondolni. Az élővilág rombolásával egyre szaporodnak a vadállatokról emberre terjedő betegségekkel pusztító járványok is, míg Magyarországon rendre jelennek meg az újabb és újabb, az élelmiszertermelést megnehezítő és a biodiverzitást csökkentő invazív fajok, valamint a súlyos betegségeket hordozó kullancs- és szúnyogfajok.

„A XXI. században nincs hiteles politikus erős zöld program nélkül. Napjaink legnagyobb politikai feladata, hogy segítse a lakosság és a vállalatok minél zökkenőmentesebb átállását a tiszta közlekedésre, tiszta energiákra, és egy olyan gazdasági és társadalmi rendszert építsen ki, amely ahelyett, hogy felelőtlenül feléli az erőforrásokat, a természettel harmóniában működik. A jövő generációknak is szüksége lesz tiszta vízre, termőföldre, levegőre, kiszámítható éghajlatra, és mindazokra az erdőkre, mezőkre és vizekre, ahol a minket is fenntartó élőlények élnek. Mi most a minimumot kérjük a miniszterelnök-jelöltektől: hozzák nyilvánosságra a választási kampányukban a zöld programjukat. Így a választópolgárok ennek ismeretében szavazhatnak majd, amikor a jövőjükről döntenek a következő választásokon.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország azt várja minden, 2022-ben lehetségesen kormányra kerülő miniszterelnök-jelölttől, hogy

  • konkrét vállalásokkal tegye egyértelművé, hogy a környezeti válságok elleni harc élére állva megvédi Magyarország lakosságát és élővilágát;
  • zöld programjában kifejti, milyen érdemi intézkedéseket hoz a tiszta levegőért, tiszta vízért, a tiszta talajért, valamint a tiszta közlekedésre, a tiszta gazdaságra, a tiszta mezőgazdálkodásra való átállásért, és a gyermekeink számára is megóvandó természeti értékeink megőrzéséért.

A környezetvédő szervezet a miniszterelnök-jelölteket arra kéri, hogy 2022-es kormányra kerülésük esetén érvényes zöld programjukat legkésőbb augusztus 31-ig hozzák nyilvánosságra és juttassák el azt a Greenpeace-hez.

A jelöltek válaszait a Greenpeace Magyarország összesíti, értékeli, és ennek eredményét nyilvánosságra hozza.

Az elküldött nyílt levelek:

Dobrev KláraFekete-Győr AndrásJakab PéterKarácsony GergelyMárki-Zay PéterOrbán ViktorPálinkás József 

Forrás: Greenpeace | 2021. július 28.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.