Túl régóta megúszták, hogy nem tettek semmit a klímaválság elleni küzdelemben

A politikusok és a hatalmon lévők túl régóta megúszták, hogy nem tettek semmit a klímaválság elleni küzdelemben.

Túl régóta megúszták, hogy nem tettek semmit a klímaválság elleni küzdelemben | ClimeNews

De mi el fogjuk érni, hogy ezután ne úszhassák meg. És azért sztrájkolunk, mert mi megcsináltuk a házifeladatunkat, ők viszont nem.

Páran azt mondják, hogy a jövőnkért harcolunk, de igazából nem a saját jövőnként harcolunk, hanem mindenki jövőjéért, és nem fogunk leállni, amíg nem végeztünk.

Minden erőnkkel a klímaváltozásra kell fókuszálnunk, mert ha elbukunk, akkor minden eredményünk és haladásunk hiábavaló lenne.

És ha netán még mindig azt mondanád, hogy “értékes időt vesztegetünk tanulás helyett”, akkor hadd emlékeztesselek arra, hogy a politikai vezetőink évtizedeket vesztegettek el a tagadással és a tétlenséggel.

Ha én lennék a vezető, elmondanám az igazat a szituáció vészhelyzet jellegéről, és azt, hogy mit kell tennünk azért, hogy megmentsük, amit még lehet. Mert a legtöbb embernek, akivel beszélek, nincs is meg az alaptudása a klímaválsággal kapcsolatban. Nem tudják pl. hogy mi az a Keeling-görbe,[1] (a CO2-koncentráció történeti változása) nem tudják, mi az az Albedo-hatás,[2] (a felületek sötétségéből fakadó hőelnyelés) és egészen abszurd, hogy manapság az emberek nem ismerik ezeket.

 

[1] A Keeling-görbe

A Keeling-görbe - ClimeNews - Hírportál
…egy grafikon, mely a légkör szén-dioxid-koncentrációjának (CO2) változását ábrázolja 1958-tól kezdve napjainkig, ezzel mutatja az üvegházhatás és a globális felmelegedés alakulását.

A Keeling-görbe - ClimeNews - Hírportál
Nevét Charles David Keelingről kapta, aki a Scripps Institution of Oceanography tagjaként elsőnek kezdett méréseket folytatni Hawaii Mauna Loa hegyén 1958-tól.

A Keeling-görbe - ClimeNews - Hírportál
A mérések tisztán megmutatják a CO2 növekedését az atmoszférában. 1958-ban 315 ppmv (milliomod térfogatrész) a szén-dioxid-koncentráció, ez az adat 2006-ra 380 ppmv-re emelkedett. A sarkokon lévő jégmagban lévő buborékokból kiderült, hogy a levegő CO2-koncentrációja a 280 ppmv értéket soha nem haladta meg az elmúlt 450 000 év során. Az üvegházhatású gázok közé tartozik a CO2, mely növeli a globális felmelegedést. Jól megfigyelhető a képen az évszakok váltakozásából adódó fűrészfog-effektus.

[2] Az Albedó és az Üvegházhatás

Bolygónk éghajlatának egyik legjelentősebb, manapság leggyakrabban emlegetett tényezője az üvegházhatás. Ebből azt gondolhatnánk, hogy az üvegházhatás valami igen kellemetlen dolog, pedig ez a jelenség az, ami megteremti az élethez szükséges optimális hőmérsékletet a bolygón. Ha bolygónknak nem lenne légköre, az átlaghőmérséklet -18 Celsius fok körül lenne. A Földnek azonban van légköre, és az abban található szén-dioxid és vízgőz abszorpciós hatása révén átlagosan 15 fokra melegíti azt.

Az Albedó | ClimeNews - Hírportál

A levegő felmelegedése “alulról történik”, ami azt jelenti, hogy a Napból érkező sugárzás a látható fény tartományban áthalad a légkörön, és felmelegíti a földfelszínt. Nem csak a látható fény tartományában melegít, de rövidhullámú infravörösben is, a CO2 és a vízgőz a hosszúhullámot veri vissza.

Túl régóta megúszták, hogy nem tettek semmit a klímaválság elleni küzdelemben | ClimeNews

A felszín az elnyelt többletenergiát az infravörös tartományban visszasugározza. Ennek a sugárzásnak egy részét a légköri üvegházgázok (vízgőz, szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid, halogénezett szénhidrogének, ózon) visszasugározzák a felszín irányába. Az energiának ez a része tehát nem tud eltávozni a légkörből, csapdába esik. Ez okozza azt, hogy a Földön az átlaghőmérséklet 33 fokkal magasabb, mint ahogy az a Naprendszeren belüli helyzetéből adódna. Ez a folyamat hasonló a kertekben található üvegházakban lezajló melegedési folyamatokhoz.

A hőmérséklet alakulásában nem csak a légkör hővisszatartó képessége játszik szerepet. A Földet elérő sugárzás nem tud teljes egészében elnyelődni, egy része visszaverődik. Ez a visszaverődés nem egyenletes a teljes felszínen. A visszaverődési mutatót albedonak hívjuk. Az albedo adja meg, hogy a visszavert sugárzás hány százaléka a beesőnek. Minél kisebb egy táj albedoja, a talaj annál kevesebb napsugarat ver vissza a levegőbe, így az adott területen nagyobb melegedésre számíthatunk.

A különféle felszínek különbözőképpen verik vissza a napsugárzást. Szántóföld fölött például nagyobb a melegedés mértéke, mert viszonylag keveset ver vissza a napsugárzásból, alig 15%-ot. Az erdős és vízzel borított felszínek fölött a mérsékelt 30%-os albedo a jellemző. A hó-, illetve jégfelszín a ráeső sugárzás nagy részét, közel 60-90%-át visszaveri. Ezért e tájak fölött a felmelegedés csekély. Ha a Föld különböző felszíneit átlagoljuk, megkapjuk a planetáris albedot, ez jelenleg 30%.

Mivel a jégsapkák kiterjedtsége az eddigi melegedés hatására visszahúzódóban van a jég-albedó mechanizmus is fontos szerepet kapott a kilátásainkat illetően. A jég albedója nagy. A hőmérséklet emelkedésével elolvad a jég, az alatta lévő felszín (pl. talaj, vagy vízfelszín) albedója pedig lényegesen kisebb. A sötétebb felszínek több energiát nyelnek el, jobban felmelegednek, ami a hőmérséklet további növekedéséhez vezet. A jég albedó csökkenésében jelentős szerepet játszik a kibocsátott korom, amely dízel autókból, ipari forrásokból, de legfőképp biomassza égetésből jut a jégfelszínre, de már a levegőben aeroszol formájában is elnyeli a Nap hőjét, így a légkört is melegíti.

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.