Kérem, inkább a politikusokat kérdezzék

Több mint 25 000 iskolai sztrájkoló ma Berlinben a rendezők szerint. És több mint 40 000 Németországban! És több tízezer iskolás sztrájkolt szerte a világon. Köszönök mindent! Greta Thunberg

Kérem, inkább a politikusokat kérdezzék | ClimeNews - Hírportál

Ismét több tízezer diák tüntetett az éghajlatváltozás feltartóztatásáért Németországban. A megmozdulásokat a világhírűvé vált stockholmi diák, Greta Thunberg vezette, aki a Brandenburgi kapunál mondott beszédet:

Az idősebb generációknak nem sikerült a valaha az emberiséget fenyegető legnagyobb válságot elhárítaniuk. Amikor azt mondjuk nekik, hogy aggódunk a civilizációnk jövőjéért, csak megsimogatják a fejünket, és azt hajtogatják: “Minden rendben lesz, ne aggódjatok”.

A tüntetésen sokan transzparensekkel jelentek meg. “Nagypapa, hogy néz ki egy hóember?” – állt az egyiken. “Havat akarok karácsonyra!” – állt egy másik diák tábláján.

Berlinnel együtt húsz német városban demonstráltak a klímaváltozás ellen iskolások tanítási időben.

A klímaváltozás nem vár arra, hogy befejezzük az iskolát, csak megérkezik. A politikusoknak tenniük kell valamit. Emiatt vagyunk itt

- mondta egy lány.

A fiatalok, akik itt állnak most, és demonstrálnak Németország-szerte, valódi változást érhetnek el, és a politikusok látják őket

- vélte egy fiatalember.

A Fridays for Future, vagyis a Péntekenként a jövőért mozgalom egyik főszervezője azt kérte, ne őket kérdezzék, meddig folytatják még:

Kérem, inkább a politikusokat kérdezzék, hogy mikor terveznek tenni valamit. Mert akkor mi is csinálhatunk mást péntekenként.

Greta Thunberg tavaly augusztusban kezdte demonstrációsorozatát, ami azóta globális tömegmozgalommá szerveződött.

Forrás: Greta Thunberg / Euronews