Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra

A március 15-re meghirdetett globális akciója előtt egy nappal jelölték Nobel-békedíjra a 16 éves svéd lányt!

.

Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra | ClimeNews

Greta Thunberg pár héttel ezelőtt március 15-ére hirdetett globális demonstrációt a környezetvédelemért diáktársaival. Mai hír, hogy

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás visszafordításért harcoló tinilányt.

A svéd aktivistát három norvég parlamenti képviselő jelölte erre a hatalmas kitüntetésre.

A Nobel-bizottság közlése a február 1-ig leadott jelölések alapján 2019-ben 301 jelölt van, 223 személy és 78 szervezet. A díjakat decemberben adják át.

Greta Thunberg – a Youth Strike 4 Climate movement alapítója – az elmúlt hetekben több tüntetésen is felszólalt Nyugat-Európában. Február végén például egy brüsszeli konferencián arra szólította fel az Európai Uniót, hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és duplázza meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

A 16 éves lány holnapra pedig egy világszintű demonstrációt hirdetett.

Thunberg még tavaly augusztusban kezdett szóló demonstrációba Svédországban, azóta azonban világszerte csatlakoztak környezetvédelmi mozgalmához a diákok.

A március 15-i globális fellépésre világszerte már mintegy 500 rendezvényt regisztráltak 112 ország 1769 városában.

Magyarországon 3 helyszínen a Nemzeti Ünnepünkkel párhuzamosan szólalnak fel a jövőjük védelmében, a világ pedig nagyon sok városban ezen a napon diákok ezrei nem mennek iskolába.

Tetszik vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserben hagytak minket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk

– írták a a diákok felhívásukban.

Azért Gretát jelöltük, mert amennyiben nem teszünk semmi a klímaváltozás megállításáért, úgy a klímaváltozás háborúkhoz, konfliktusokhoz és menekülthullámhoz vezethet. Greta Thunberg egy olyan mozgalmat indított el, amely hozzájárulhat a békéhez.

– mondta el Freddy André Øvstegård norvég képviselő a jelölés kapcsán.

Thunberg a Twitteren azt írta, hogy nagyon megtisztelőnek tartja, hogy jelölték a díjra. Ugyanakkor nagyon hálás is érte.

A holnapi demonstrációt a jövőnk érdekében tesszük

– írta a közösségi oldalán.

Hozzátette: addig folytatjuk ezt a munkát, ameddig csak lehet.

R.L

 


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.