Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra

A március 15-re meghirdetett globális akciója előtt egy nappal jelölték Nobel-békedíjra a 16 éves svéd lányt!

.

Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra | ClimeNews

Greta Thunberg pár héttel ezelőtt március 15-ére hirdetett globális demonstrációt a környezetvédelemért diáktársaival. Mai hír, hogy

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás visszafordításért harcoló tinilányt.

A svéd aktivistát három norvég parlamenti képviselő jelölte erre a hatalmas kitüntetésre.

A Nobel-bizottság közlése a február 1-ig leadott jelölések alapján 2019-ben 301 jelölt van, 223 személy és 78 szervezet. A díjakat decemberben adják át.

Greta Thunberg – a Youth Strike 4 Climate movement alapítója – az elmúlt hetekben több tüntetésen is felszólalt Nyugat-Európában. Február végén például egy brüsszeli konferencián arra szólította fel az Európai Uniót, hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és duplázza meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

A 16 éves lány holnapra pedig egy világszintű demonstrációt hirdetett.

Thunberg még tavaly augusztusban kezdett szóló demonstrációba Svédországban, azóta azonban világszerte csatlakoztak környezetvédelmi mozgalmához a diákok.

A március 15-i globális fellépésre világszerte már mintegy 500 rendezvényt regisztráltak 112 ország 1769 városában.

Magyarországon 3 helyszínen a Nemzeti Ünnepünkkel párhuzamosan szólalnak fel a jövőjük védelmében, a világ pedig nagyon sok városban ezen a napon diákok ezrei nem mennek iskolába.

Tetszik vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserben hagytak minket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk

– írták a a diákok felhívásukban.

Azért Gretát jelöltük, mert amennyiben nem teszünk semmi a klímaváltozás megállításáért, úgy a klímaváltozás háborúkhoz, konfliktusokhoz és menekülthullámhoz vezethet. Greta Thunberg egy olyan mozgalmat indított el, amely hozzájárulhat a békéhez.

– mondta el Freddy André Øvstegård norvég képviselő a jelölés kapcsán.

Thunberg a Twitteren azt írta, hogy nagyon megtisztelőnek tartja, hogy jelölték a díjra. Ugyanakkor nagyon hálás is érte.

A holnapi demonstrációt a jövőnk érdekében tesszük

– írta a közösségi oldalán.

Hozzátette: addig folytatjuk ezt a munkát, ameddig csak lehet.

R.L