Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra

A március 15-re meghirdetett globális akciója előtt egy nappal jelölték Nobel-békedíjra a 16 éves svéd lányt!

.

Greta Thunberg 16 éves környezetvédőt jelöltek Nobel-békedíjra | ClimeNews

Greta Thunberg pár héttel ezelőtt március 15-ére hirdetett globális demonstrációt a környezetvédelemért diáktársaival. Mai hír, hogy

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás visszafordításért harcoló tinilányt.

A svéd aktivistát három norvég parlamenti képviselő jelölte erre a hatalmas kitüntetésre.

A Nobel-bizottság közlése a február 1-ig leadott jelölések alapján 2019-ben 301 jelölt van, 223 személy és 78 szervezet. A díjakat decemberben adják át.

Greta Thunberg – a Youth Strike 4 Climate movement alapítója – az elmúlt hetekben több tüntetésen is felszólalt Nyugat-Európában. Február végén például egy brüsszeli konferencián arra szólította fel az Európai Uniót, hogy tegyen többet az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséért, és duplázza meg a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat.

A 16 éves lány holnapra pedig egy világszintű demonstrációt hirdetett.

Thunberg még tavaly augusztusban kezdett szóló demonstrációba Svédországban, azóta azonban világszerte csatlakoztak környezetvédelmi mozgalmához a diákok.

 

A március 15-i globális fellépésre világszerte már mintegy 500 rendezvényt regisztráltak 112 ország 1769 városában.

Magyarországon 3 helyszínen a Nemzeti Ünnepünkkel párhuzamosan szólalnak fel a jövőjük védelmében, a világ pedig nagyon sok városban ezen a napon diákok ezrei nem mennek iskolába.

Tetszik vagy sem, megváltoztatjuk az emberiség sorsát. Együtt fogunk fellépni március 15-én és még sokszor mindaddig, amíg nem jut érvényre a klímaváltozás elleni fellépés. Követeljük a világ döntéshozóitól, hogy vállalják a felelősséget és oldják meg a válságot. A múltban önök cserben hagytak minket. De a világ fiataljai elkezdtek mozgolódni, és nem nyugszunk

– írták a a diákok felhívásukban.

Azért Gretát jelöltük, mert amennyiben nem teszünk semmi a klímaváltozás megállításáért, úgy a klímaváltozás háborúkhoz, konfliktusokhoz és menekülthullámhoz vezethet. Greta Thunberg egy olyan mozgalmat indított el, amely hozzájárulhat a békéhez.

– mondta el Freddy André Øvstegård norvég képviselő a jelölés kapcsán.

Thunberg a Twitteren azt írta, hogy nagyon megtisztelőnek tartja, hogy jelölték a díjra. Ugyanakkor nagyon hálás is érte.

A holnapi demonstrációt a jövőnk érdekében tesszük

– írta a közösségi oldalán.

Hozzátette: addig folytatjuk ezt a munkát, ameddig csak lehet.

R.L

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.