„Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük

„Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük | ClimeNews - Hírportál

Tudósok klímaváltozási figyelmeztetése az EU Bizottság, Jövőkép Csoportjának

OLVASSA EL AZ EZT KÖVETŐ PSZICHOLÓGIAI TÁMOGATÁST

Ezt a 2018. november 5-i előadást az Európai Bizottság „Foresight Group” -jának tartották meg Brüsszelben, Belgiumban.

Globális kilátásaink értékelése rendkívül súlyos.

A következtetések sokak számára zavaróak, és talán életváltozások lehetnek. A következtetéseket azonban nem szabad enyhén venni.

PSZICHOLÓGIAI TÁMOGATÁSKÉNT: Úgy döntöttem, hogy ezt a videót 10 héten keresztül „nem listázott” módban tartom, mert úgy éreztem, hogy a legtöbb ember számára nehéz megemészteni, és ezért némi érzelmi támogatást próbáltam nyújtani.

Most jött el az idő, és úgy gondolom, hogy a ScientistsWarning.TV programok, amelyeket Lengyelországban készítettem a COP-24-en, az érzelmi támogatás, amelyet különösen a Greta Thunberg-től, a mi kis igazságmondónktól kaptunk, az rendkívüli.

Ezért nézze meg ezeket is, értelmezze, gondolja át. A valóság igen összetett jelenség. Úgy vélem, hogy elérhetünk eredményt, amit energetikailag „visszaváltásnak” nevezünk, ha (egyénileg és kollektíven) „elhagynánk” a pazarló, romboló utunkat. „Idézem” ezeket a szavakat, mivel nem akarom, hogy a szokásos vallási értelmezéseket váltsa ki. Inkább morális értelemben használom ezeket a szavakat, hogy lelkünket újra összhangba, újra egyensúlyba hozzuk a természet világával.

Tehát nézze meg ezt a videót, mintha egy lehetséges jövőt-mondó lenne. Vegye komolyan a felmerülő kérdéseket. Fogadja szívébe, s eszerint beszéljen. Aztán bátorsággal a szívében szálljon szembe a fásultsággal, és próbálja meg elszántsággal és szívvel-lélekkel megváltoztatni a jövőt.

Mi vár ránk Magyarországon?

„Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük | ClimeNews - Hírportál „Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük | ClimeNews - Hírportál „Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük | ClimeNews - Hírportál

A képeket, ha megnézzük nem nehéz rájönni, hogy 2060-ra elég durván száraz lesz itt az időjárás. Ez alapján Európát, és az USA-t a jövőben súlyosabban fogja érinteni a klímaváltozás, mint a szegény országokat. És ez a feje tetejére állítja a dolgokat. Furcsának tűnhet, mert a gyerekeink lesznek klímamenekültekké és ez nem vicc, amennyiben nem térünk rá a helyes útra!

Rampasek, László A.
Forrás: ClimateMatters.TV; ScientistsWarning.TV
Scientists’ Warning at Foresight Group, EU Commission

Feltételezem, hogy mindannyian értitek a helyzet súlyosságát, de még ismételni fogom a helyzet súlyosságát részben azért, ahogy mondtam Johnnak, mert keresem a titkát – az emberek hüllő-agytörzsének tanulmányozásával – annak, hogy az előadásomtól az emberek ne ijedjenek meg, de “riadóztassam” őket.

És ma ezt a prezentációt ajánlom a jövőbeni “hallgatóságnak”, s remélem, hogy közel hozzák hozzám azokat az embereket, akikkel együtt dolgoztok, s akikhez nem elég gyorsan ér el az, amit mi már értünk, hogy  — mennyire nyugtalanítóan veszélyes a valóságunk.

Itt kezdődik és ér véget minden, és ez nagyon híres fotó. Ez a NASA ajándéka volt az emberiségnek.

Ez a legtöbbet publikált fotó az emberiség történetében, ahogy mondták nekem.

Ez az a logó, ami az elmúlt évtizedben minden munkámhoz kötődött. Tehát Önök különböző weboldalakat találnak ezzel a logóval ellátva, és bárhol is találják, annak valami köze van hozzám.

Azok ott, kezek.

A “Világ tudósainak figyelmeztetése az emberiség számára “- nagyon, nagyon erőteljes kiemelése annak, amivel szembenézünk.

Ebből kettő volt.

Első, 1992-ben az “Elkötelezett  tudósok szövetsége  Amerikában” egy figyelmeztetést tett

közzé, 1700 tudós által aláírt manifesztumot, köztük: azt hiszem, az akkoriban élő Nobel-díjasok több mint fele.

Megváltoztunk? Mi történt?

Nos, nem sok minden történt. a “New York Times” egy 60 oldalas, teljes magazinszakaszban alapvetően azt álltja, hogy a környezetvédelmi mozgalom sikertelen volt.

Gyorsan haladva előre, 25 évvel később, 2017 vége felé egy bizonyos tudós, egy ökológus  az Oregon Állami Egyetemről, William Ripple, Bill Ripple, rájött, hogy amikor eltávolítják a csúcsragadozót egy környezetből, egy ökológiai rendszerből, akkor ez a rendszer hanyatlani kezd. Felfedezte, hogy a farkasokat eltávolítva egy ökoszisztémából, a fák elkezdtek pusztulni.

Az aggodalom által hajtva összegyűjtött egy csoportot – a tudósok egy kis csoportját – hogy egy szakmailag felülvizsgált cikket írjon, címe: „Világ Tudósaink Figyelmeztetése az Emberiségnek – Második közlemény (figyelmeztetés).”

Nagyon erőteljes. Úgy gondolom, hogy „Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük, bár ez teret enged még egy figyelmeztetésnek, mert az emberiséget sokszor meg kell rázni, mielőtt felébredünk.

A publikációt több, mint 15.000 tudós írta alá a világ minden tájáról. Azóta további 8000 írta alá. Amikor találkoztam vele, beszéltem Bill Ripple-el, és azt mondtam: „Egy nagyon fontos csoportot hagyott ki – az “Érdekeltek csoportját” Kérdezte: “Ó, hát mi lenne az?” A nyilvánosság! Nektek egyáltalán nincs lehetőségetek a nyilvánosság bevonására. Tehát megállapodtunk a Világ Tudósaink Szövetségével, hogy az a csoport, amely a Figyelmeztetés miatt alakult meg, létrehoz egy nyilvános felületet, és amelyet egyszerűen Scientist Warning.org-nak neveztek el.

Most, a figyelmeztetés ökológiai stresszt okozó tényezőkről beszél. Sok van. Ma csak néhányat említek. Átfedik egymást. Mindegyikük elegendő lenne ahhoz, hogy nagyon megijedjünk.

Biológiai sokféleség csökkenése, élelmiszer rendszerek – amit eszünk, ahogyan termesztjük, ahogyan szállítjuk – az egész rendszert, ahogy nekem mondták, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának kb.1/-3 – teszi ki. És, mennyit pazarolunk el!

Az édesvízhiány – egyre növekszik világszerte különböző országokban.

A tengeri élővilág lepusztulása –  kapcsolódik az óceánszennyezéshez, de nem ugyanaz. Mindkettőnek sok oka van. Ismét van átfedés köztük, de nem egyenértékűek.

Pusztítjuk az erdőinket.

Nem légszennyezésnek, hanem levegőmérgezésnek nevezem, mert a levegőszennyezés… tudjuk, mi a szennyezés. Évtizedek óta lélegezzük a szennyezett levegőt. Olyan mint… még mindig élünk. Mérgezzük a levegőt! Az alacsony születési súlyú csecsemők mérgezett levegőjű városokban születnek.

Az egész bolygón tönkretettük a termőtalajt. Folyamatosan veszítjük el termőtalajainkat, és tesszük tönkre gazdálkodási módszereink miatt, amelyek a kémiai mezőgazdaságon alapulnak, nem pedig a természetes ökologikus gazdálkodáson, illogikus mezőgazdasággal.

A népesség természetesen az elefánt a porcelánboltban… a szent tehén.

És az éghajlatváltozás – mindezek közül a legsúlyosabb, mert a leggyorsabban érkezik hozzánk.

A szokásos előadásaimban mindegyik témát kifejtem, de ma csak néhányat fogok. Biológiai sokféleség csökkenése – ez egy pár évvel ezelőtti grafikon.

Amikor 2012-ig meghosszabbították, kiderült, hogy a vadvilág 58% -át veszítettük el 1970 óta, és ez téma újra a hírek közé került egy másik cikkel az elmúlt hetekben, mondván, hogy az elmúlt 40 év alatt 60 % -át veszítettük el – ugyanaz az értelmezés.

Nem a fajok kipusztulásáról beszélünk, hanem azoknak a különféle fajoknak a számáról, amelyek az állat-és a rovarvilág biomasszáját veszítette el.

Mi tettük ezt.

Ez önmagáért beszél.

Az emberiség nagy részét alig érdekli a biológiai sokféleség csökkenése, mert nem oktatjuk az embereket …mert nem értik, hogy  a saját létezésünk függ a biológiai sokféleségtől.

Ugye, van elég tehén a McBurgers számára és elég csirke McNuggets számára – minden rendben van.

Azért kezd a fő-áramlatú médiába kerülni. Nem teljesen, de kezd ott lenni. A Bloomberg Businessweek-től: “Új éghajlati vita: hogyan alkalmazkodhatunk a világ végéhez”. A komolysága figyelmet kezd el kiváltani.

Ami ebből kimaradt az, hogy az a reklám, amely az internetes oldalon volt, vitathatatlanul az egyik oka mindennek, de később még jobban kitérek erre.

Engedjék meg, hogy a klímaváltozásra bővebben kitérjek. Ez itt az Északi-sarki jég kiterjedésének nagysága 1980 nyarán, amikor az éves minimumán van.

2007 – Most, itt a résztvevők között vannak statisztikusok, akik megértik azt, amit két konkrét adattal ki tudtam hámozni belőle. Az adatállomány a Washington Egyetemé.

A legalacsonyabb, az élénkzöld a szeptember, szeptember hónapja. Át kellett értékelniük ezt, mert korábban azt gondolták, hogy a tengeri jég csökkenése egyenes vonalú, de azok, akik a tengerjeget, a jég tömegét tanulmányozták észrevették, hogy a csökkenés exponenciális és előrelátható volt, hogy néhány éven belül nyár vége felé, szeptemberben jégmentes Északi-sarkot fogunk látni. Hát, ez nagyon, nagyon ellentétes az IPCC jelentésével, amely szerint 2 Celsius foknál, hát… elnézést, 1,5 C foknál minden száz évben egy jégmentes nyári lesz. Hát, elnézést!

Viselem ezt a jelvényt. Nem az ENSZ-nek dolgozom, hanem az ENSZ-nél.

Minden évben követem az éghajlatváltozási tárgyalásokat, és televíziós műsort készítek, használva a sajtótájékoztató termüket.

Egy bizonyos területrészt akarok megmutatni, amit megvizsgáltak, és nagyon leleplező – ez a kelet-szibériai sarki sekély tengerszakasz (shelf). Nézzük meg .. egy Pneumercator berendezéssel, lapos kivetítéssel. Körülbelül 2500 km hosszú. Körülbelül 350 kilométer széles (9,4 x Hungary), de csak 70 m mély … mély és így a kelet-szibériai sarkvidéki shelf-en kibocsátott metán többnyire eléri a felszínt.

Ezért nem oldódik fel a vízben. A mélyebb óceáni üledékekből származó metán feloldódik a vízoszlopban felfelé haladva. Becslések szerint mennyisége 2000 milliárd tonna lehet, azaz 2000 gigatonna metán tárolódott el akkor, amikor ez a párkány a vízszint fölé emelkedett a Pangea  (szuperkontinens) időszakában.

Most nézzük meg az adatokat a bal oldalon 2008 Novembere, a piros jelzi, a  vörös jelzi a műholdas adatokból olvasható legsúlyosabb metánkoncentrációkat.

Jobbra, 2012. november. Sajnos – nincs birtokomban a legutóbbi ábra, amelyet összehasonlíthatnánk, de láthatják, hogy 2012-re már több millió négyzet-mérföldnyi óceáni terület van, amely metánt bocsátott ki.

Felhívom a figyelmet annak a három tudósnak a vezetőjére, akik hozzájárultak ehhez a munkához, Dr. Ira Leifer és itt van Dr. Ira Leifer, az UC Santa Barbara légköri tudósa, aki 2013-ban mondta. Három részre tördelem az idézetet, hogy velem együtt tudják olvasni.

„Egyes tudósok azt mutatják, hogy terveket kell készítenünk, hogyan alkalmazkodjunk egy 4 Cesius fokkal melegebb világhoz. Míg egy körültekintő ember már azt kérdezi, hogy a lakosság melyik része tudna ilyen világhoz alkalmazkodni. Véleményem szerint csak néhány ezer ember keres talál majd menedéket az Északi-sarkon vagy az Antarktiszon.”

Most egy ember véleménye, nyilvánvalóan kiérlelt vélemény, súlyos aggodalomra ad okot. Négy térképet akarok mutatni a bolygóról. Ezeket az adatokat a Egyetemi Atmoszférikus Kutatási Szövetség bocsájtotta rendelkezésre.

Az első térkép az adatok. A következő három előrejelzés – számítógépes előrejelzések.

Hadd mutassak rá a színskálára. Ez egy „viszonylagos” aszálytérkép, így észre fogják venni, hogy a szaharai régió zöld és sárga, nem azért mert nedves volt, hanem azért, mert a század első évtizedében általában száraz volt. De megjelenik a vörös, néhány területen. Ezek szokatlanul száraz területek. Akkor menjünk az 1/3, a 2/3 pontra, majd a század utolsó évtizedére. 2030–39. 2060 és 69 között, és 2090 – 99.

De nem kell egészen a század végéig menniük ahhoz, hogy lássák mezőgazdasági ökoszisztémáink megsemmisülését. Amikor ezt előadom, általában azt mondom, hacsak nem szereti a rengeteg pirítóst, azon területek többsége – ahol az élelmiszereket termelik – „pirítósok lesznek”. Hogy, mit fog ez geo-politikailag jelenteni? Felülmúlja a képzeletet.

Hacsak nem úgy gondolják, hogy 2030-ig idejutunk, hát közlöm, hogy már ott vagyunk, de nem tudok főcímeket mutatni, mert nem fér bele az időkeretembe. Mégis elmondom egy részét; amikor az erdők kiszáradnak, azok égnek.

A növények elpusztulnak, de az erdők égnek, és ez az év a kaliforniai tüzekkel, Görögország tüzeivel, különösen sokkoló év volt.

Svédország Japán nem ismert az erdőtüzekről, Szibéria, Kanada – az egy másfajta üvegház hatás, Lancashire, Egyesült Királyság.

Az egész világon.

És a probléma egyértelmű megértését a szemléltetés segíthet világossá tenni a történelmünk során kibocsájtott CO2-nak – a jelenre gyakorolt hatását

(Robbanás hangjai)

Naponta 400 000 -szer ennyi hőt termelünk, évente 365 napig.

Ezek az adatok Dr. James Hansen-től származnak, valószínűleg egy Paul Revere, (népi hős),

az első tudós, akinek kongresszusi kihallgatásra kellett mennie (1988), és harcolnia kellett a republikánusokkal és a demokratákkal szemben (USA), akik megpróbálták elhallgattatni őt.

Egy nagyon elismert társadalomtudósnak, Mayer Hillman-nak, a „The Guardian”-ben nemrég megjelent cikkének címe: „Pusztulásra vagyunk ítélve: Mayer Hillman a klíma-valóságról, rajta kívül más nem meri ezt megemlíteni.”

A 86 éves tudós azt mondja: „Elfogadni a végességnek a közeledő lejártát, és várva a legtöbb életforma végét, talán erre van a legnagyobb szükségünk ahhoz, hogy segíthessen bennünket a véget későbbre halasztani.” És elolvastam ezt a részt: “Az eredmény a halál, és a legtöbb életnek a vége a bolygón, mert annyira függünk a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Nincsenek eszközök arra, hogy megfordítsuk azt a folyamatot, amely megolvasztja a sarki jégsapkákat és nagyon kevesen vannak, akik felkészültnek tűnnek így beszélni.”

Szóval, hogyan fordulhatott elő, hogy a legtöbb földi életforma közelgő végét majdnem teljesen figyelmen kívül hagyták a médiában? Hogy lehetséges? És mit kellene tennünk? Most ezen a ponton átadom a mikrofont.

Oké köszönöm. Szóval, ebben a részben egy kicsit beszélni akartam arról, hogy mit jelent valójában az embernek lenni, és mit és hogyan érzünk azzal kapcsolatban, ami most történik, és mi érződik a levegőben mindannyiunk számára. Az első dia a végesség megértéséről szól.

És azért választottam ezt a címet, mert érezzük, ha közeledik a vég, fenyegető, és már a sarkon ólálkodik. De azt is szerettem volna … arról is akartam beszélni, hogy mi az értelmezése ennek a rendkívüli végnek.

És azért is választottam ezt a címet, mert mert Julian Barnes írt egy könyvet, amelynek rendeltetése a végesség megértése, elfogadása volt. Egy bizonyos értelemben beszél a jelenlegi nehéz helyzetről is, mert a könyv lényege az, hogy a főhős, a könyv főszereplője, aki életének végéhez közeledett, olyan dolgokon töprengett, amelyek mások számára teljesen nyilvánvalóak voltak, és nem volt képes a lényeget meglátni – nem értette meg. És úgy érzem, hogy abban az értelemben, ami most velünk történik – ez egy metafora az emberiség számára.

Nem .. egyszerűen nem  látjuk meg, és nem fogjuk fel feltétlenül. Úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb, amit itt szeretnék kifejteni. Mint embereknek, van egy olyan érzésünk, hogy az élet folytatódik, hogy reggel felébredünk, hogy a nap felkel, hogy a nap lemegy, és az élet folytatódik, ahogy eddig megtapasztaltuk.

Szóval, .. egy bizonyos értelemben be vagyunk programozva arra, hogy bizonyos dolgokat megtegyünk. Az emberi elme pszichológiája olyan, hogy megszűrjük az információt. Felismerünk mintázatokat, és elvárásaink vannak. Információ-feldolgozók vagyunk elsősorban, és automatikus üzemmódra váltunk, és életünk adott pillanatokban – alapvetően forgatókönyvek szerint – zajlik.

Ezért van az, hogy reggel felkelünk, dolgozni megyünk és befejezzük a napot. Eszünk, és másnap ugyanezt tesszük. Arra számítunk, hogy a dolgok meg fognak történni, majd történik valami, és ez szinte ugyanolyan lesz, mint ahogy mindig is volt, és amikor “védetté váltunk” azzal szemben, ami történik, az egyfajta ostoba önáltatás. Itt vagyok, és nem a napi munkámban, ami egyetemi kancellár helyettes Angliában, s ez azért van, mert úgy döntöttem, nem tudok egyszerűen csak ülni és semmit sem tenni. Szóval elhatároztam, hogy beszélek, és elmegyek bármelyik találkozóra, minden fórumra, ahova az emberek hívnak, és azokhoz, akik igen, és valójában ezekről beszélnek, mert azt hiszem, hogy csak úgy beszélni erről a szociális médiában, és így tovább, az nem visz minket sehova. És … és végtelen üléseken ülök a munkahelyen, és beszélgetünk a növekedésről és beszélgetünk a piacról, pénzügyi tervekről beszélünk, és a szokásos üzleti tevékenységről, és a dolgok és a dolgok valójában nem változnak. Ez az én pici hozzájárulásom bizonyos értelemben a társadalom számára, az hogy idejövök; emberek közé beszélgetni és felpezsdíteni a dolgokat és csak kicsit leszek kellemetlen és bonyolult, de tudják ez az én utam az integritásom megőrzésére.

Oké, egy kicsit akartam beszélni az élet nyilvánvaló folytonosságáról, és hogy ezt, ezt a verset, amit a legtöbb ember ismerni fog, és amit én is kedvelek. Szeretem a versben fellelhető szenvedélyessége miatt, mert az emberi életnek erről a vonatkozásáról beszél. A Halálhoz beszél. A halál valami olyan dolog, amit – úgy vélem – mindannyian meglehetősen nehéznek találunk. A halál nagyon személyes dolog, nekünk, egyéneknek. Valahogy nagyon megrázó és megdöbbentő a halálról gondolkodni tömeges méretekben. Szóval, amikor személyesen végig mentem az én sajátos utazásomon, ami … és ami idehozott engem, eddig a pontig, hirtelen rájöttem, hogy mi valójában százezrek lehetséges halálára nézünk rá, és ez ..ez teljesen rémisztő kilátás volt. Ez az, amit szeretek ebben a versben:

“Ne gyengéden add át magad az elmúlásnak,

lobogj öreg kor, dühöngj, ha közel a vég,

őrjöngj és tombolj, ha jő a fény halála.” Ez… Ez az élet értékének kifejezése.

Az élet valami, amit nem lehetne, nem szabadna, hogy alvajárás legyen a halálunkhoz,.. ahogyan ez érzékelhető a médiában és azon kívül is. Ellent kellene állnunk…Harcolnunk kell. Nemcsak saját életünkért kell küzdenünk, de minden más életért ezen a bolygón, és ez azt jelenti, hogy szenvedélyesen kell ezekről beszélnünk. Ez azt jelenti, hogy másképpen kell a dolgainkat tenni és azt is jelenti, hogy radikálisak vagyunk. Hogy olyan dolgokra is gondolunk, mint a polgári engedetlenség. Ez azt jelenti, hogy a kormányokat arra kényszerítjük, hogy ténylegesen elmondják az igazságot, ami jelenleg nem történik meg.

Oké,

A “Scientists’Warning”-gal is kapcsolatban vagyok,  Angliában egy olyan csoporthoz tartozom, melynek neve: Extinction Rebellion (Kihalási Lázadás) ez az Exctinction Rebellion út  tömegmozgalmakhoz, amely  ..amely támogatja a polgári engedetlenséget, és ez nagy léptékben teszi. Tehát az Extinction Rebellion célja, hogy sok olyan ember, aki lényegében olyan, mint én, aki egyszerűen nem nyugszik bele a régi állapotba, aki ténylegesen ki fog állni, kimegy az utcákra, és fel vannak készülve a letartóztatásra is, ami elég ijesztő kilátás, de azt hiszem, hogy a társadalom most itt tart. Tudják, olyan állapotot tapasztalunk, ahol semmi sem működik igazán, és a polgári engedetlenség az egyik lehetőség számunkra. Egy kicsit még akartam beszélni a hálózatokról, és mind rendelkezünk hálózattal. Van egy Linkedin és egy Facebook hálózatom, és így tovább, és van egy észrevételem, hogy úgy gondolom a hálózataink erőteljesek, mivel olyan sok ember van benne.

Amit javasolni szeretnék az az, hogy  ezeknek a hálózatoknak a nagy mérete nem feltétlenül biztosítja a hatékonyságot. Amit javaslok a hatékonyabbá válás érdekében, az az, hogy kisebb hálózatokban kell gondolkodnunk, ahol egyének kisebb csoportjai vannak, és nagyon erősen és szorosan kötődnek egymáshoz. Szóval, például  ahogy én, Stuart és John tettük. Szóval, ha úgy gondolkozol erről a – csak 3 embert alkotó sajátos felállásról, hogy – hogy ez egy egyszerű hálózat, de ténylegesen nem az. Mert nekem van rálátásom Johnra, és Stuart-ra. És nekik is van rálátásuk rám.

Együttesen Stuart-nak, és nekem van kötelezettségünk John felé. John-nak és Stuart-nak.. nektek pedig felém és oda-vissza. És akkor ez egy hármunk által alkotott csoport.

Mindegyikünknek van rálátása a csoportra, mint egy egységre, és ez meglehetősen összetett, ha belegondolsz, hogy a csoport különböző tagjai – más-más módon – hogyan fogják egymást érzékelni a csoporton belül.  Gondolj egy nagyobb csoportra, és gondolj arra, hogy hány tranzakcióra van szükség a csoporton belül, és gyorsan … hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ezek a nagyobb csoportok nem lehetnek annyira profik, és nem lehetnek igazán hatékonyak.

Tehát a javaslatom a hatékonyság érdekében azt, hogy kisebb csoportokat kell létrehoznunk, amelyek közös témák, érdekek köré egyesülnek, és tagjai kölcsönösen bíznak egymásban.

Oké.

Halál.

Ezt az idézetet David Ross Dale írásából  választottam ki, akit nagyon csodálok, a születésről úgy beszél, mint a veszteség/halál őstípusáról, és ez egy nagyon érdekes írás, amely azt sugallja, ahogy a magzat fejlődése történik a méhen belül, ahol számára korlátlannak tűnő erőforrások vannak, ez olyan felemelő párhuzam, amely illik a helyzethez, amelyben most mi vagyunk.

Tehát, mint emberek, eddig élveztük a határtalan erőforrások érzését.

Most közeledünk ahhoz a ponthoz, ami inkább olyan, mint egy születés, abban az értelemben, ahogy az erőforrások kimerülőben vannak, egyre több kell, egyre nehezebb a hozzáférés ezekhez, és közeledünk valamihez, ami bizonyos értelemben olyan, mint egyfajta születés.

Kivéve a mi esetünket. A Halál közeledik, és azt hiszem, ez egy nagyon erőteljes gondolkodásmód arról, ami valójában történik. Ez egy nagyon erős metafora arra, ami történik velünk. Tagadás. Ahhoz, hogy változást indítsunk el, ti – éppúgy, mint Stuart, én, és John – szembesülni fogtok a tagadással, hiszem, hogy hasznos gyakorlat, ha megpróbáljuk figyelembe venni az esetleg bennünk rejlő tagadást. Vajon teljes mértékben szembesülünk a kihívásokkal? Teljes mélységében felfogjuk azt, ami valójában történik?

Különbség van a tényekről való olvasás, egy információ tudomásulvétele, és a horror között, amit Stuart éppen az előbb vázolt fel számunkra.

Különbség van az olvasás és a megértés között, de igazában érezni és magunkévá tenni,  és mondani, hogy “Istenem, tényleg ez történik!”

Szóval úgy gondolom, hogy hasznos feladat annak eldöntése, hogy vannak-e elutasítások mindannyiunkban, és ha vannak, mit szándékozunk tenni ezzel kapcsolatban? Holnap is úgy fogunk menni dolgozni, mintha ma ez nem történt volna meg? Ez az a kérdés, amit felteszek nektek.

És végül,  különböző típusú tagadók vannak. Látok elutasítókat, kettőségben vagy ellentétességben a kételkedők és provokátorok között. Vannak elutasítók, akik látszatra aktív közreműködők, akik valójában az elutasítókat támogatják, és azok, akik elutasítják a tagadók vitáinak követőit. Vannak magabiztos tagadók és vannak kételkedő elutasítók is, és…

Hasznos rendszerben gondolkodni arról, hogy milyen típusú kérdésekkel, és milyen emberekkel találkozhatunk, mert nektek feladatotok van, meg kell próbálnotok hatást kiváltani, megpróbálni olyan politikákat alkalmazni, amelyek célja, hogy alkalmassá tesz benneteket arra a feladatra, amit a jelenlegi helyzet megkíván.

A leglényegesebb dolog az, hogy a tagadás … és a tagadók közösek abban, hogy mind azt akarják, hogy valami ne legyen igaz, pedig igaz, mert amivel szembesülünk az a szakadék széle, és katasztrófa elé nézünk.

Oké,

Itt néhány linket tettem fel a Scientists’Warning-ét, és Jem Bendell-ét,  aki a  „mély alkalmazkodásról”(Deep Adatation) beszélt.

A “mély alkalmazkodás” alkalmazkodás  egy olyan megközelítés, amelynek lényege a rugalmasság, lemondás és helyreállítás.

Jem Bendell munkájának lényege, hogy ő most nyíltan kifejezi, hogy az összeomlás elkerülhetetlen, de a közeli távú összeomlást nem lehet elkerülni, és ezért arról beszél, hogy milyen stratégiákat kell megvalósítanunk és gondolkodnunk kell ahhoz, hogy alkalmazkodjunk és fel legyünk készülve erre és az utolsó pont,  az utolsó link  az Exctinction Rebellion” (Kihalási Lázadás) FB oldalához.

Hadd vegyem vissza a szót néhány percre, átfutok néhány dián, de először egy értelmezést akarok kifejteni.

Ezt évek óta tanítom világszerte a hallgatóknak. Amikor először tanítottam és elhelyeztem a YouTube-on, úgy terjedt, mint a vírus.

Körülbelül negyedmillió ember látta a videót mind a webhelyemen, mind más oldalakon, akik letöltötték. Szóval, a globális civilizációnak van egy irányítási rendszere. Nem ismerek más professzort, aki erről beszélne.

Az irányítási rendszerünk világméretű, és súlyosan hibás.

Ez az irányítási rendszer két általánosan használt elnevezésről ismert: pénz és közgazdaságtan,

de a közgazdaságtan szót óvatosan használom, mert ez egy speciális közgazdasági védjegy, amely az egyetlen társasjátékká nőtte ki magát a „városban” – emberi felfogás szerint gyakorlatilag az egyedüli „társasjáték”. Úgy nevezik, hogy: „neoklasszikus közgazdaságtan”, amelyet J.P. Morgan és néhány cimborája száz évekkel korábban léptetett életbe.

Ez az, amelyik a legtöbbet juttatja a bankároknak. Hívják „növekedési gazdaságtannak”, „fő-áramlatú közgazdaságtannak”, egymással felcserélhetők vagy csak egyszerűen „közgazdaságtannak”.

Először is azonosítanunk kell a betegséget. Tehát a pénz – a pénz az elme vírusa.

Ez nem analógia. Ez az, amit csinál velünk. Ezt mémnek hívják – a mém régi jelentése, nem az internetes mém. A mém egy olyan ötlet, amely személyről emberre, generációról generációra, társadalomra megy át. Társadalomról társadalomra, és a pénzhasználatnak ez a speciális mém-je az emberiséget saját reprodukciójára használja fel.

Nem látjuk a fától az erdőt! Ebben az esetben a pénzt a zsebünkben látjuk. Látjuk a pénzt a hitelkártyáinkon, és a bankszámláinkon, de nem úgy látjuk a pénzt, mint ami vezérel minket.

És a pénz átalakítja a természetet annyival több pénzzé, és olyan gyorsan, amennyire csak képes.

A „pénz” egy gazdag, csodálatos, természetes világot használ ki –

ahol még több millió faj vár felfedezésre- és egyre több pénzt facsar ki belőle. A természet erőforrássá válik, amelyet emberi tőkévé, főként pénzügyi tőkévé alakítanak át.

A legfurcsább az, hogy maga a pénz fosztja meg józanságtól a gazdát – minket, így nem is láthatjuk, hogy ez a probléma.

A fő-áramlatú közgazdaságtan a természetet „külsőségnek” tartja, ami azt jelenti, hogy a természet nem számít, és ezt a földön szinte minden egyetemen így tanítják – a természet egy külsőség.

Nordhaus úr, aki épp idén nyerte közgazdasági díjat… Nobel-díjat. A klímaváltozáshoz való hozzájárulása az volt, hogy ezt mondta a mezőgazdaság csak a globális GDP 2% -át teszi ki, így ha a klímaváltozás károsítja a mezőgazdaságot — nem jelent nagy különbséget.

Hát, elnézést! Hogyan?

A közgazdasági díj egyébként nem Nobel-díj volt. 1968-ban került hozzáadásra.

Ez nem valódi Nobel-díj, a Svéd Királyi Akadémia “szentesítette”.

A legszegényebbektől a leggazdagabbakig fel kell ismernünk, hogy a pénz az uralkodik rajtunk – nem fordítva. Még a leggazdagabbak sem léphetnek ki abból, amit csinálnak, csak ők lettek kiválasztva a pénz által, mert ők a legjobbak abban, hogy figyelmen kívül hagyja cselekedeteik következményeit.

Ez a modell – a tankönyvi közgazdasági modell. A pénz a fogyasztóktól megy … a vállalkozásokhoz. Munkaerő a magánszemélyektől a cégekig … vállalatokig, cserébe a pénzért. Ez a forgalom. A pénz többnyire a cégnél halmozódik fel, részben háztartásokban is. De mi hiányzik ezen a képen? Ez az én kérdésem.

Nincs említés a Földről! Nincs említés az ökoszisztémákról! Nem kerül szóba a méltányosság – az etika. Mindet kihagyták – mindet figyelmen kívül hagynak. Nem „érzékeli” a különbséget a piac „láthatatlan keze”.

Az emberi gazdaság a természeten belül létezik, és nem létezhet nélküle, de ezt a jelenlegi rendszer figyelmen kívül hagyja – a neoklasszikus növekedési rendszer, ezt tanítják világszerte. Nos, hadd menjek tovább a beavatkozásokra, gyorsan kell haladnom.

Ki akarok fejteni néhány ötletet – néhány nagy ötletet. Muszáj a pénzt keretek között tartani.

El kell kezdenünk szabályozni ezt a dolgot, ami most irányít minket. Van egy nagyon gyors és egyszerű módja ennek, egyszerű, de nem könnyű – növelni a banki tartalékképzési kötelezettséget 10% -ról fokozatosan 100% -ra, így a bankok csak addig a keretig tudnának kölcsönözni a pénzt, amennyit a betétesek befizetnek.

Jelenleg kb. 10-szer annyi pénzt tudnak kölcsönözni, mint amennyivel ténylegesen rendelkeznek, és ösztönzik őket, hogy ezt tegyék – csak 10% -os tartalékot követelve meg, és ennyi pénzt tudnak kibocsátani amilyen gyorsan csak lehetséges. Ezért van az, hogy amint a repülőgépre lépnek, az első hirdetések, amit a legtöbb repülőtéren látnak, a bankok hirdetései.

Azt akarják, hogy a vállalkozók kölcsönözzenek tőlük. Pénz-kínálat. Ez csak az USA pénzkínálata. A pénz-kínálat növekedése gyorsuló (exponenciális).

Meg kell követelnünk minden üzleti iskolától, minden közgazdaságtudományi szakembertől, az üzleti és közgazdasági oklevelek valamennyi jelöltjétől az ökológia etikájának tanulmányozását.

Most, ki érdekel? Kit érdekel?

Szeretné elkezdeni a kis …

köszönöm.

Nem csak igent mondtam. Oké. Eljött az ideje, hogy bepereljük a kormányokat és részvénytársaságokat.

Ez egy vad ötlet, de ebben a szobában lévő emberek beperelhetik az EU-t.

Vannak indokok.

Nemrégiben az Agenda perelte a holland kormányt, és megnyerte azt mondván, hogy nem tesznek eleget a klímaváltozás ügyében.

Ezek mögött hatalmas állampolgári támogatás volt. Az Egyesült Államokban 21 fiatal, plusz James Hansen a háttérben, beperelte az amerikai kormányt.

Obama melléjük állhatott volna, miután Trump-ot megválasztották — de visszautasította, és most látjuk mi jutott nekünk. Megkaptuk Trump-ot, aki aki lehengerel és átgázol klímavédelmi projekteken, amelyek időszerűek voltak. Meg lehet oldani lokálisan. Ez itt Washington állam, ahol egy kisebb csoport gyerek pereli Washington államának kormányát, amely vitathatatlanul az egyik progresszívabb állam.

Polgári engedetlenség – eljött az idő. Ez a fiatal lány… sajnálom… néha nem tudom megállni sírás nélkül.

Ez a fiatal lány hős lett ebben az évben, amikor a egyfős sztrájkba kezdett Svédország kormánya ellen, és leült a Parlamenten kívül, mondván:

„Szemernyit sem érdekel a törvényetek, hogy iskolába kell járnom, mint ahogy titeket sem érdekel, hogy milyen világot hagytok hátra nekem, társaimnak …nekem és barátaimnak.”

Az idei ENSZ éghajlatváltozási tárgyalásaiba elhívom őt, és négy előadást tartok vele a TV-programjaim közül.

Az Egyesült Királyságban indul az Extinction Rebellion. Reméljük, hogy jövőre szélesedik ez a mozgalom.

Egy programot fogok majd készíteni a mozgalom embereivel.

Ne repülj! Itt különösen nagy a jelentősége. Biztos vagyok abban, hogy a munkátok egy része az, hogy rendszeresen repüljetek.

Akkor, amikor van egy nagyon alacsony költségű lehetőség, videókonferencia, ingyenesen meg lehet csinálni több száz emberrel.

A Telepresence, amit láttok, egy nagyon magas színvonalú megoldás, ahol alaposan megnézhetitek az arcokon látható jeleket és kifejezéseket. Láthatjuk az összes ráncot.

Szükség esetén államfők közötti konferenciákra is használható… de használhatjátok a szokásos alacsony sávszélességű Skype-ot és Zoom-ot, és nem reklámozom, de most Zoomot használok, ami 15 dollárért havonta száz emberes megosztást adnak az interneten.

És kérlek benneteket, hogy vessetek egy pillantást a “Drawdown” (Visszavonulás)-ra – a Drawdown.org az URL-cím.

Később lesz meg … ami bemutatja a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének száz leghatékonyabb módját, mely növeli a szén-dioxid visszavonását a légkörből, és ezek helyi szintű dolgok.

Az erdősítés, amelyet egyének, szervezetek végezhetnek, de nem kell ENSZ-megbízásnak lennie.

Lányok oktatása

Egyike a 2 legfontosabbnak, mert ez csökkenti  a népesség növekedését.

Ez egy nagy sávszélességű videokonferencia, ahol valaki a napi rutin során tényleg „együtt sétálhat” azzal a személlyel, akivel éppen beszélget

És ők … ez a nő és két gyermeke … két lánya egy tutajon él, és nem használhatja a kerozint biztonságosan, mert otthonuk és sziget amelyen élnek a Titicaca-tavon, lángra lobbanhatna, de a napelem lehetővé teszi gyermekei számára, hogy biztonságosan elkészítse eset a házi feladatukat. Szóval, ez a könyv nagyon, nagyon értékes. Ez egy ingyenes könyv az interneten. Megvásárolhatja, de az összes megoldások benne vannak, rendben?

Elmozdulás a növényi alapú étrend felé. Nem kell mindenkinek vegánná vagy vegetáriánussá válnia, a növényben gazdag étrend felé való elmozdulás nagyon hatékonyan segítene, és egészségesebb is számunkra.

A lényeg az, hogy mindannyiunknak azonnal cselekedni kell, hogy, hogy elkerüljük a küszöbön álló katasztrófát.

Gyermekeinkért, magunkért és minden földi élőlényért.

Kérjük, egyénileg csatlakozzon a ScientistsWarning.org-hoz ScientistsWarning.org / gyere, és csatlakozhatsz, mint egyén, és remélem

valamilyen elmozdulást érhetünk el az EU-ban, hogy az ténylegesen a Scientists’ Warning mellé álljon.

Nagyon szépen köszönjük

(Zene)

Scientists’ Warning at Foresight Group, EU Commission

„Végső értesítésnek” kellett volna nevezniük | ClimeNews

Category: UPFSI

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.