Nemzetközi tudósok figyelmeztetése a társadalmi zavarokról és az összeomlásról

A világ 30 országából, eddig több, mint 250 tudós írta alá azt a nyílt levelet, amely egy lehetséges társadalmi összeomlás kockázatáról szóló nemzetközi és nyilvános párbeszédre szólítja fel a világ döntéshozóit.

Nemzetközi tudósok figyelmeztetése a társadalmi zavarokról és az összeomlásról

 

Csak akkor van esélyünk a felkészülésre, ha nyíltan beszélünk az összeomlás lehetőségéről!

Mi, tudósok és akadémikusok a világ minden tájáról, felszólítjuk a döntéshozókat, hogy egyértelműen és nyíltan vegyenek részt a társadalmaink várható zavarairól és összeomlásáról szóló kockázatok megvitatásában. Öt év elteltével, miután a Párizsi Klímaegyezményben megállapított célokat időarányosan nem sikerült teljesíteni, szembe kell néznünk a következményekkel.

Nem kérdés, hogy a szén-dioxid kibocsájtás csökkentésére, és a szén légkörből történő kivonására irányuló jelentős erőfeszítések elengedhetetlenül szükségesek, ugyanakkor különböző területeken tevékenykedő tudósok sora tartja az évszázad folyamán bekövetkező, rendszerszintű társadalmi összeomlást reális lehetőségnek. Számos különböző nézet létezik az ilyen jellegű folyamatok helyét, idejét, mértékét, módját, tartamát és súlyosságát illetően, de az, ahogyan a modern társadalmak a végsőkig kihasználják az embereket is a természetet egyaránt, egyöntetűen komoly aggodalmakra ad okot.

Csak és kizárólag abban az esetben van valós esély a közösségek és az országok felkészülésének megkezdésére, amennyiben a politikai döntéshozók haladéktalanul és nyíltan felvállalva kezdenek cselekvő párbeszédet a társadalmaink összeomlása okozta valós fenyegetésről, lehetővé téve ezáltal, hogy érdemben késleltessük annak bekövetkeztét, és csökkentsük a súlyosságát, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbakra és a természetre váró csapások tekintetében.

A világ jelentősebb haderői az összeomlásra már olyan lehetséges forgatókönyvként tekintenek, ami körültekintő tervezést igényel. Különböző felmérések támasztják alá, hogy az emberek egyre növekvő hányada számol valamilyen formában társadalmaik összeomlásának lehetőségével. Sajnálatos tény, hogy a fejlődő világban számos közösség tapasztalt már meg, vagy éppen él át hasonló eseményt. Ez a téma azonban ritkán kerül a média, a civil társadalom, vagy éppen a politika figyelmének középpontjába.

Amikor ez mégis megtörténik, a média jellemzően olyan embereket idéz, akik negatívan nyilatkoznak a társadalmi összeomlás lehetőségéről, és az azzal kapcsolatos érdemi párbeszédről. A félrevezető, valóságot elrejtő kommunikáció arra irányul, hogy az emberek mentális egészségére, motivációjuk elvesztésére hivatkozva ellehetetlenítse a széleskörű tájékoztatást, figyelem felkeltést és a valós vitát. Ugyanakkor lényegében elveszi a lehetőséget azoktól a tenni akaró emberektől, akik az összeomlásra való felkészülésben találják meg a kellő motivációt a valódi cselekvésre, hogy érdemi változást érjenek el az éghajlati, ökológiai és társadalmi problémák enyhítésében.

A környezeti és humanitárius szempontokat is szem előtt tartó, felelősen gondolkodó embereket nem szabad elriasztani attól, hogy nyíltan megvitassák a társadalmaik szétesése és összeomlása okozta valós kockázatokat. Ez lényegében lehetővé teszi, hogy a közbeszédet, és a megvitatásra érdemes dolgok sorát olyan emberek határozzák meg, akik számára a fenti szempontoknak, így ennek a témának sincsen komoly jelentősége.

Jó néhányan hisszük, hogy az átmenet egy új típusú társadalomba igen is lehetséges. Ez kétségtelenül bátor lépéseket követel majd, az éghajlat, az élővilág és az emberi közösségek tekintetében egyaránt, ideértve a mindennapi élet súlyos zavaraira való felkészülést is. Egyöntetűen kiállunk amellett, hogy mindent el kell követnünk az összeomlással kapcsolatos szabad párbeszéd fenntartása érdekében, hogy annak hiánya ne lehessen akadálya a szükséges átmenetnek.

Mindannyian megtapasztaltuk, hogy milyen komoly érzelmi megterhelést jelent azon károk és veszélyek felismerése, amelyek nem csupán életmódunkat, de létünket fenyegetik. Ugyanakkor ismerjük jól a felemelő érzést, amit a támogató közösség megléte jelent. Eljött az ideje, hogy nehéz, ám életbevágó párbeszédekbe kezdjünk egymással, csökkentve ezzel a saját bűntudatunk okozta lelki terheket, és mindent elkövetve annak érdekében, hogy az előttünk álló embert próbáló időkből, a lehető legjobbat hozzuk ki.

Fordítás: Balazs Stumpf-Biro | Deep Adaptation Hungary – Készülj & Alkalmazkodj
Az eredeti nyílt levél, annak hivatkozásai és aláíróinak listája ezen a linken olvasható.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.