COP26 – Amikor a politikusok levonulnak

Ma, amikor a politikusok a merész vállalásaik után levonulnak és kezdődik a szakértői egyeztetés (a COP26 klímacsúcson) tesszük közzé, az egyik leghitelesebb ismert ember David Attenborough drámaira, ugyanakkor bizakodásra okot adó szakértő teljes beszédének magyar feliratos videóját és szövegét.

 

Bátran ajánlják mindenkinek és legfőképpen azoknak, akik még most sem hiszik el a klímavészhelyzet  valóságát és fogalmuk sincs arról, hogy mi történik.

Videó átirat

A vitákkal, megbeszélésekkel, győzködésekkel és bizonyosan kompromisszumokkal töltött két hét során könnyű elfelejteni, hogy alapjában véve az éghajlatváltozási vészhelyzet egyetlen számra vezethető vissza:

a légkörben található szén-dioxid koncentrációjára.

A globális hőmérsékletet döntő mértékben meghatározó mérőszámra. Ezen szám változásával tudjuk a lehető legjobban nyomon követni a saját történetünket, mivel meghatározza a világunkkal való kapcsolatunkat.

Az emberiség őskori történelmének jelentős részében ez az érték vadul ingázott 180 és 300 között. Ezzel együtt pedig a globális hőmérséklet is.

Ez egy brutális és kiszámíthatatlan világ volt. Az őseink olykor igen csekély lélekszámmal dicsekedhettek. De kicsivel több mint tízezer évvel ezelőtt ez a szám stabilizálódott, és vele együtt a Föld éghajlata is.

Hirtelen egy szokatlanul kellemes időszakban találtuk magunkat, kiszámítható évszakokkal és megbízható időjárással. Először volt lehetőség a civilizáció kiépítésére, és kicsit sem késlekedtünk ezt kihasználni.

Ezen időszak stabilitása tett lehetővé mindent, amit az elmúlt tízezer évben elértünk. A globális hőmérséklet ezen időszak alatt legfeljebb plusz vagy mínusz egy Celsius-fokkal változott.

Egészen mostanáig.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése, a természet elpusztítása, az ipari építkezéshez és tanuláshoz való hozzáállásunk, példa nélküli ütemben és mértékben bocsát ki szén-dioxidot a légkörbe.

Már most nagy bajban vagyunk.

Az a stabilitás, amelytől mindannyiunk élete függ, kezd felbomlani. Ez a történet nem csak az instabilitásról szól, hanem az egyenlőtlenségről is.

Ma azok, akik a legkevésbé felelősek ezen probléma kialakulásáért szenvednek tőle a leginkább.

Végső soron mind érezni fogjuk a hatását, amelynek egy része
már elkerülhetetlen.

“Elolvad a világom.”

“Azt hisszük szabályozható, de valójában nem.”

“Rettegek attól, hogy gyermeket hozzak ebbe a világba.”

Vajon így kell végződnie a történetünknek?

A mesének a legokosabb fajról, amelyet az a túlságosan emberi tulajdonsága ítélt halálra, hogy a rövid távú célok hajszolása közben nem látja az átfogó képet?

Talán az a tény, hogy az emberek, akiket leginkább érint a klímaváltozás többé már nem egy elképzelt jövőbeli generáció, hanem ma élő fiatalok, megadja a szükséges lendületet ahhoz, hogy átírjuk a történetünket.

Hogy ezt a tragédiát diadallá változtassuk.

Elvégre mi vagyunk a legjobb problémamegoldók, akik valaha léteztek a Földön.

Most már értjük a problémát.

Tudjuk, hogyan lehet a szám növekedését megállítani és visszafordítani.

Még ebben az évtizedben megoldást kell találnunk a szén-dioxid kibocsátásra. Több milliárd tonna szén-dioxidot kell visszanyernünk a levegőből. Arra kell törekednünk, hogy a másfél fokot elérhető közelségben tartsuk.

Létfontosságú egy új ipari forradalom, melyet fenntartható innovációk milliói hajtanak. És már el is kezdődött.

Mindannyian részesülni fogunk az előnyeiből. Megfizethető, tiszta energia, egészséges levegő, és elég élelem, hogy mindnyájunkat eltartson.

A természet kulcsfontosságú szövetséges.

Bárhol, ahol visszaállítjuk a vadont, megköti a szén-dioxidot, és segít visszaállítani a bolygónk egyensúlyát.

És miközben egy jobb világ felépítésén dolgozunk, be kell ismernünk, hogy egyetlen nemzet sem fejezte be a fejlődését, mert egyetlen fejlett nemzet sem érte még el a fenntarthatóságot.

Még mindenki előtt áll egy befejezésre váró utazás, hogy minden nemzetnek jó életszínvonala és mérsékelt ökolábnyoma legyen.

Együtt kell megtanulnunk, hogy miként lehet ezt elérni, biztosítva azt, hogy senkit ne hagyjunk hátra.

Használnunk kell ezt a lehetőséget egy egyenlőbb világ létrehozására, és nem szabad, hogy a félelem motiváljon bennünket, hanem a remény.

“Helyrehozható-e egy generáció alatt a klímaprobléma? Véleményem szerint igen. Meg kell oldanunk.”

“Muszáj, hogy ne csak arról beszéljünk mit tehetnénk, hanem cselekedjünk is.”

“Ez egy kihívás, amit gyorsan, de hosszú távú jövőképpel kell megoldanunk.”

A lényeg a következő:

A most élő emberek, azaz a jövő nemzedék, amikor visszatekintenek eme konferenciára, egyetlen kérdésük lesz:

Megállt-e ez a szám növekedése és elkezdett-e csökkenni az itt vállalt kötelezettségek hatására?

Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy igennel is válaszolhatnánk.

Ha külön-külön elég erősek vagyunk ahhoz, hogy destabilizáljuk a bolygónkat, együtt biztosan elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megmentsük.

Szörnyű hanyatlásnak voltam a szemtanúja az életem során.

Önök viszont egy csodás felépülésnek lehetnek, és kell is lenniük.

Ez az a kétségbeesett remény, hölgyeim és uraim, képviselők, őméltósága, amiért most Önökre vár a világ, és amiért most Önök itt vannak.

Köszönöm!

Fordítás: Tuba Máté
Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.