TED

… helyezd magad képbe!

TED | ... helyezd magad képbe! | ClimeNews - Hírportál

A TED hátterében egy non-profit szervezet áll: legfőbb célja, hogy az Ideas Worth Spreading szellemében, a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, legtartalmasabb, leginnovatívabb és leginspirálóbb gondolkodókat és alkotókat. Számukra a TED olyan intenzív és stimuláló közeget teremt, ahol egymást és egymás által a világot és önmagukat jobban megismerhetik, amely képes megtermékenyíteni és gazdagítani gondolkodásukat, s ezáltal új megoldásokhoz és projektekhez vezet.

A hagyományos hústermelés károsítja a környezetünket, és kockázatot jelent a globális egészségre nézve, de az emberek nem fognak kevesebb húst enni, hacsak nem adunk alternatívákat, amelyek ugyanolyan (vagy annál alacsonyabb) költségűek, és ugyanolyan (vagy jobb) ízűek. A tényfeltáró előadás során Bruce Friedrich élelmiszer-újító és a TED-munkatárs bemutatja azokat a növény- és sejtkultúra alapú termékeket, amelyek hamarosan átalakíthatják a globális húsipart – és a vacsorát.
2019. április


A rejtett igazságok áthatják világunkat: ezeket érzékszerveinkkel nem tudjuk fölfogni, de a matek képes kimozdítani minket ösztönös megérzésünkből, hogy föltárhassuk ezeket az igazságokat. A matematikai fölfedezések eme áttekintésében Cédric Villani, a Fields-érem díjazottja a fölfedezés keltette borzongásról szól, és azokról a részletekről, amelyek olykor zavarba ejtik a matematikust. “A gyönyörű matematikai magyarázatok nemcsak gyönyörködtetésünkre szolgálnak – mondja. Világlátásunkat is megváltoztatják.”
2016. február


A gazdasági növekedés korunk meghatározó kihívása; hiányában nő a politikai és társadalmi bizonytalanság, stagnál az emberi fejlődés, gyengülnek a társadalmak. Dambisa Moyo közgazdász azt állítja, hogy a kapitalizmus segítség nélkül nem fogja megteremteni a szükséges növekedés feltételeit. Bemutatja, hogy a kapitalizmus – legyen az állami irányítású vagy piacvezérelt – képtelen megoldani a társadalmi bajokat, viszont erősíti a korrupciót, és vagyoni-jövedelmi egyenlőtlenségeket teremt. Moyo áttekintést ad a jelenlegi gazdasági környezetről, és azt javasolja, kezdjük el tágabban értelmezni a kapitalizmust, hogy a különböző modellek legjobb elemeit vegyítve, elősegítsük a növekedést.
2015. december


Zaria Forman nagyméretű kompozíciói az olvadó gleccserekről, üvegszerű vízben úszó jéghegyekről, tarajos hullámokról az átmenet, zűrzavar és nyugalom pillanatait fedezik fel. Csatlakozz hozzá. miközben bemutatja az alkotás meditatív folyamatát és a motivációt a munkái mögött. ” A rajzaim azt a szépséget dicsérik, melyet mindannyian el fogunk veszíteni.” – mondja. – “Remélem, fennmaradnak dokumentumként a változásban lévő, fenségesen áramló tájról.”
2015. november


A világ tőkepiacai lehetnek a társadalmi változás katalizátorai? Audrey Choi befektetési szakértő szerint a magánszemélyek tulajdonában van az összes világtőkének szinte a fele, ami hatalmat ad nekik ahhoz, hogy változtassanak azzal, hogy olyan vállalatokba fektetnek be, melyek védelmezik a társadalmi értékeket és a fenntarthatóságot. “Több lehetőségünk van ma, mint bármikor korábban, hogy választhassunk”, mondja. “Szóval nézzünk más szemszögből. Fektessünk a változásba, amit a világban látni akarunk.”
2015. november


Véget vethetünk az éhezésnek és a szegénységnek, megállíthatjuk a klímaváltozást és megvalósíthatjuk a nemek közti egyenlőséget a következő 15 évben? A világ kormányai szerint igen. Egy 2015 szeptemberében tartott ENSZ-konferencián elfogadtak egy sor globális célt, melyeket 2030-ig kívánnak elérni a világ fejlődése érdekében. Michael Green, a társadalmi fejlődés szakértője jövőutazásra hív: képzeljük el, hogyan érhetjük el ezeket a célokat, miképp teremthetünk egy jobb világot.
2015. szeptember


Hetesi Zsolt előadása időutazás: a 2100-as évek elején járunk, mögöttünk van sok-sok nehéz ám tevékeny év. Ekkor már tudjuk, hogy csak hatalmas erőfeszítések és társadalmi összefogás árán sikerült elkerülni az összeomlást! Figyelmünket kéri, mert amiről beszél az vizsgaanyag 🙂 Könnyed és felszabadító erejű beszédében a fenntarthatóság témája mit sem veszít súlyából.
2015. június


Lehet-e egyidejűleg működtetni és megújítani egy vállalatot? Knut Haanaes üzleti stratéga szerint a hatékony szervezet ismérve, hogy képes megújulni sikerek után is. Beavat bennünket abba, miként teremtsük meg az egyensúlyt meglévő tudásunk tökéletesítése és új ötletek kifejlesztése között, valamint megosztja velünk azt is, hogyan kerüljünk ki két stratégiai szarvashibát.
2015. június


Képzeljük el életünk legmelegebb napját, majd azt is, hogy hat, tíz vagy tizenkét fokkal melegebb van. Alice Bows-Larkin éghajlatkutató szerint ilyen jövő várhat ránk, ha nem csökkentjük jelentősen az üvegházhatású gázok kibocsátását nagyon gyorsan. Úgy véli, legfőbb ideje, hogy másképp csináljuk a dolgokat, eljutva a rendszerszintű változtatásokhoz, és komolyan fontolóra vegyük a stabil éghajlat előtérbe-helyezését a gazdasági növekedéssel szemben.
2015. június


Az éghajlatváltozás igazságtalan. Miközben a gazdag országok képesek küzdeni az óceánok emelkedő vízszintje és a szántóföldek pusztulása ellen, a szegény országok lakóinak élete fenekestől felfordult, ráadásul emberi jogaikat is fenyegetik a gyilkos viharok, az éhínség és szántóföldjeik elvesztése. Mary Robinson arra hív föl bennünket, hogy csatlakozzunk a klimatikus igazságosságért indított világmozgalomhoz.
2015. május


A rá jellemző eltökéltséggel, az USA volt elnöke, Jimmy Carter, három váratlan okot taglal, hogy miért folytatódik a nőkkel és lányokkal szembeni rossz bánásmód oly sok formában a világ számos fejlett és fejlődő részén egyaránt. És hogy mi az utolsó indoka? “Általában, a férfiakat nem is érdekli.”
2015. május


Lucianne Walkowicz csillagász, a NASA Kepler-missziójának résztvevőjeként, az életre alkalmas helyeket kutat a világegyetemben. Így feltétlen figyelmet érdemelnek a Marsról alkotott nézetei. Ebben a rövid előadásában azt szorgalmazza, hogy hagyjunk fel abbeli álmainkkal, amelyekben a Marsra mint a Föld tönkretétele utáni menekülő bolygóként tekintünk, helyette inkább kezdjük el a bolygóközi kutatásokat és a Föld megóvását egy közös cél szolgálatába állítani. Az ő szavaival élve: „Minél inkább keresünk a Földhöz hasonló bolygókat, annál jobban értékeljük a saját bolygónkat.”
2015. március


Nem érthetjük meg a klímaváltozást részleteiben — mondja a klímakutató, Gavin Schmidt. Vagy egészében megértjük, vagy egyáltalán nem. Ebben a megvilágosító előadásban elmeséli, hogyan tanulmányozza az éghajlatváltozás globális képét lenyűgöző modellekkel, amelyek szemléltetik a kis léptékű környezeti események végtelenül bonyolult kapcsolatait.
2014. március


2013. április


2013. február
Taylor
Wilson 14 éves volt, amikor épített egy nukleáris fúziós reaktort szülei garázsában. Most elmagyarázza, hogy miért a jövő megoldása a kis-teljesítményű, sorozatban gyártható nukleáris kis-erőmű. Miért lehet ez a következő nagy lépés a globális energiaválság megoldására.


David MacKay: Megújuló energiaforrások — álmok és realitások
2012. március


Paul Gilding: A Föld teli van
2012. február


2011. július
Hogyan segíthetnek a városok a jövőnk megóvásában? Alex Steffen bemutat néhány olyan zöld projektet, amely a szomszédok együttműködésén alapul, és amely kiterjeszti a lehetőségeinket a dolgok eléréséhez és ugyanakkor csökkenti a kocsiban töltött időt.


2010. február


2010 április
Nehéz gazdasági időkben a felfedező tudományos programok — az űrszondáktól a Nagy Hadronütköztetőig — az elsők, amik a költségvetési megszorítások áldozatául esnek. Brian Cox elmagyarázza, hogy a kíváncsiság vezérelte tudományos munka kifizetődik, táplálja az innovációt és mélyebb tiszteletet ébreszt a létezésünk iránt.


2010. február
Atomenergia: az energiaválság miatt még a vaskalapos környezetvédő is fontolóra veszi. A TED első vitájában Stewart Brand és Mark Z. Jackobson felvonultatja az érveket és ellenérveket. Egy vita amely elgondolkodtatja – és akár meg is változtathatja a véleményét.


2010. február
Dan Barber séf, rengeteg kortárs konyhafőnök dilemmájával foglalkozik: hogyan maradhatna a hal az étlapon. Kifogástalan (műkedvelő) kutatómunka alapján és stand up komédia stílusban beszéli el keresésének történetét: egy olyan halat vágyott megtalálni, mely fönntartható nevelésben részesült és melyet szerethetne. Mesél ínyenc mézesheteiről: felfedezett egy eszméletlenül finom halat, melyet egy Spanyol farmon, forradalmi módszerekkel tenyésztenek.


2010. február
A TED2010-en Bill Gates megosztja velünk jövőképet a világ energiájáról. Leírja, hogy “csodák” kellenek a bolygó szintű katasztrófa elkerüléséhez, és elmagyarázza, milyen drámaian különböző atomreaktort támogat. Mi a szükséges cél ? Lenullázzuk a széndioxid kibocsátását globálisan 2050 -re.


2009. február
Rövid előadásában, Saul Griffith leleplezi a találmányt, melyen új vállalata, a Makani Power dolgozott: óriási paplan sárkány [sikló ernyő szerű] turbina, mely meglepő mennyiségű tiszta, megújuló energiát termel.


Ken Robinson az oktatásról…
2006. február


2005. július
Alex Steffen a Worldchanging.com alapítója szerint az ökológiai lábnyom csökkentése életbevágóan fontos, főként manapság, amikor a nyugati szokások megjelennek a fejlődő országokban is.


2005. július
David Deutsch, a legendás tudós, visszafogja az elméleti fizikát azért, hogy egy fontosabb témát vitasson meg: a fajtánk fennmaradását. Szerinte a globális felmelegedés megoldása felé vezető első lépés a probléma elfogadása.


2005. február
Ha lenne 50 milliárd dollárod, melyiket oldanád meg először, az AIDS-et vagy a globális felmelegedést? A dán politológus, Bjorn Lomborg meglepő válaszokkal áll elő.

 


Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra. ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.