ELSZALASZTOTTUK a lehetőséget! Kölcsönvett időben élünk

Több tucat lakót és nyaralót evakuáltak Val Ferret területén, a Mont Blanc olasz oldalán, mivel a Planpincieux-gleccsert összeomlás fenyegeti.

ELSZALASZTOTTUK a lehetőséget! Kölcsönvett időben élünk | ClimeNews

A helyi hatóságok augusztus 6-án tették közzé az erről szóló figyelmeztetést a közösség honlapján.

Mintegy 500 ezer köbméter jég került veszélybe, bármely pillanatban leszakadhat a gleccserről. Ennek fő oka a melegedő időjárás. A térséget, amely egyébként népszerű síközpont, csak nemrégiben nyitották meg újra most nyáron a koronavírus-járvány miatt elrendelt korábbi lezárások után.

Körülbelül 65 ember, köztük 50 turista, elhagyta otthonát Val Ferretben, a gleccser alatti faluban. Az utat bezárták a forgalom és a gyalogosok elől.

„[Alternatív] megoldásokat fogunk találni a lakosok számára” – mondta Stefano Miserocchi, Courmayeur polgármestere az olasz Ansa hírügynökségnek. „A turistáknak más megoldásokat kell találniuk.”

A Planpincieux-t megfigyelő glaciológusok szerint egy új jégszakasz veszélyezteti az összeomlást. A házakból tavaly szeptemberben is evakuáltak, miután figyelmeztették az embereket, hogy 250 000 köbméter jég zúdulhat alá. A jégtömeg mozgása a „rendellenes hőmérsékleti tendenciák” miatt történt – mondták a szakértők.

ELSZALASZTOTTUK a lehetőséget! Kölcsönvett időben élünk | ClimeNewsA Planpincieux gleccser egy szakaszának nyomon követése. Fénykép: Yara Nardi / Reuters

A gleccsert 2013 óta alaposan figyelik, hogy felismerjék a jég olvadásának sebességét és figyelmeztetést lehessen kiadni, ha az indokolt.

A globális felmelegedés miatt előttünk tornyosuló veszélyek elhárítása emészti az idegeinket, pénztárcánkat, de legfőképpen a lehetőségeinket arra, hogy a megelőzéssel és a valódi gyökér-okok felszámolásával foglalkozzunk. Kezdem úgy érezni, hogy sodródik a világunk, miközben egyre több helyen csapnak fel a lángok és válnak az emberek elégedetlenné, fordulnak a regnáló kormányok ellen. Pedig a valódi okok minderre az asztalon hevernek évtizedek óta. Csak éppen nem vesznek róla tudomást. Ezért kölcsönöztem a címet „ELSZALASZTOTTUK a lehetőséget! Kölcsönvett időben élünk” John Doyle régóta Brüsszelben dolgozó, európai uniós alkalmazottól. Aki a következőt is mondta Klímaváltozási „KATASZTRÓFA-TÉNYFELTÁRÁS” az ENSZ Segítségnyújtási Ügynökségei számára készített előadásában:

“A kormányoknak 10 ÉVE VAN, HOGY MEGOLDJÁK az üvegházhatás problémát, MIELŐTT KICSÚSZIK AZ EMBERI KONTROLL ALÓL.”
Nos, tudják mikor lett ez kijelentve? Mikor mondták ezt? MÁR 30 ÉVVEL EZELŐTT !
ELSZALASZTOTTUK a lehetőséget! Kölcsönvett időben élünk.

2012-ben amikor a ClimeNews-t elindítottam, úgy kellett vadászni a híreket ami kapcsolatba hozható a globális felmelegedéssel, az éghajlatváltozással, vagy a népességrobbanás hatalmas és civilizáció végleges pusztulásával járó veszélyeivel kapcsolatban. Mára ez teljesen megváltozott, majdnem minden napra jut egy hír!

Rampasek, László A.
Források: BBC; The Guardian; Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.