Greta Thunberg emocionális beszéde az EP-ben

Az emberiség háza nemsokára összeomlik – cselekvésre sürgetett a 16 éves svéd aktivista az Európai Parlamentben.

Greta Thunberg emocionális beszéde az EP-ben | ClimeNews - Hírportál

A ház összeomlóban van, miközben semmi nem történik – e köré a kép köré építette fel beszédét Greta Thunberg, a mindössze 16 éves svéd környezetvédelmi aktivista, aki kedden látogatást tett az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, majd délután beszédet mondott az EP környezetvédelmi Bizottsága előtt.

Nyár óta Greta Thunberg, 16 éves – egyébként Asperger-szindrómás – svéd diáklány minden pénteken iskola helyett a stockholmi parlament elé vonul, és így követel határozottabb fellépést a klímaváltozás ellen. Tavaly év végén az ENSZ klímakonferenciáján is felszólalt. Thunberg példája nemzetközi mozgalmat indított el, tömegmozgalommá nőtte ki magát.

Thunberg aktualitást is csempészett felszólalásába azzal, hogy a hétfőn lángra kapó, és tetőszerkezete egy részét elveszítő Notre Dame székesegyház példáján keresztül szemléltette a Föld klímájának helyzetét: azt mondta, a mi házunk is éppen összeomlóban van, a világ vezetőinek ezért cselekednie kell, és menteni, ami menthető.

A beszéd teljes hosszában megtekinthető magyar nyelvű szinkrontolmácsolással az alábbi videón:

A svéd aktivista arra figyelmeztetett, hogy legkésőbb 2030-ra visszafordíthatatlan lesz a ma ismert civilizációnk végéhez vezető láncreakció, körülbelül ekkor jön el az a pont ahonnan már nem lesz visszaút. Azt is hangsúlyozta, ez az évszám nemcsak egy vélemény vagy „vad becslés”, hanem tudományos előrejelzések szólnak erről, amelyeket világ tudósai egyöntetűen elismernek.

Szerinte csak akkor akadályozható meg a klímakatasztrófa, ha tartós, és eddig soha nem látott változások következnek be a társadalom összes területén. Ebbe beletartozik a szén-dioxid-kibocsátás legalább 50 százalékos csökkentése, azonban ehhez olyan innovációk alkalmazása lenne szükséges, amelyeket eddig még nem sikerült méretgazdaságosan megvalósítani. Arról is beszélt, hogy a termékeny talaj eróziója, a nagy erdők pusztulása, a mérgező légszennyezés, a tömeges fajkihalások, az óceánok elsavasodása katasztrofális trendek, amelyeket csak gyorsít az az életmód, amelyet „mi itt, a pénzügyi szempontból szerencsés világrészen” természetesnek tekintünk.

Thunberg szerint nagyon sokan nem értik, nem tudják, hogy ezek a jelenségek csak az első tünetei a közelgő katasztrófának, mert nem mondta el nekik ezt senki, vagy legalábbis nem a megfelelő emberek nem a megfelelő módon.

Mert akinek a háza összeomlik, az nem az első osztályon repkedve beszél arról, hogy a piac hogyan old majd meg minden okos és apró megoldásokkal

– mondta.

A lány szerint ha a világ vezetői valóban tudatában lennének annak, hogy a „ház összeomlóban van”, akkor nem tartanának három rendkívüli Brexit-csúcsot, miközben egyetlen klímacsúcsot sem, ahogyan azt egy valódi szükséghelyzet megkövetelné.

Thunberg hangsúlyozta, ő és a vele egyidősek még nem szavazhatnak, nem tudják formálni azokat a döntéseket, amelyek az ő életüket érinti leginkább.

Ezért vonultak ki a gyerekek az utcára, mert nem tudnak szavazni. Önöknek kell szavazniuk ránk

– tette hozzá.

Bár a szükséges szakpolitikák még nem állnak rendelkezésre, már vannak olyan alternatívák, amelyek kevésbé rosszak, mint mások – mondta a svéd lány.

Visszatérve a Notre Dame esetére, Thunberg úgy fogalmazott, „katedrálisépítésre lesz szükség”.

Végül a politikusokhoz szólt:

Ébredjenek fel! Nem baj, ha rám nem figyelnek, én csak egy 16 éves diáklány vagyok, de a tudósok szavára adjanak. Könyörgöm, ne valljanak kudarcot!

– zárta beszédét.

Greta Thunberg felszólalását felállva tapsolták percekig a környezetvédelmi bizottság ülésén jelen lévők, a 16 éves lány pedig a közeli képek tanúsága szerint a könnyeivel küszködött.

Forrás: MÉRCE / Bogatin Bence

Néha könnyes Greta Thunberg bírálta az EU vezetőit Strasbourgban, mert nem vették eléggé komolyan az éghajlatváltozás által okozott fenyegetést...

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.