Szüléssztrájk – Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?

Szüléssztrájk – Nők, akik a klímaváltozás miatt mondanak le a gyerekvállalásról

Szüléssztrájk - Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?

Rengeteg oka lehet egy nőnek arra, hogy ne vállaljon gyereket: magasabb jövedelem, több alvás és szabad hétvégék. Kevesebb káosz és tönkrement bútor. És most, úgy tűnik, van még egy, egyre növekvő indok a gyermektelen életmódra: a klímaváltozás felgyorsulása, ami a kutatók szerint szörnyű hatással lesz a közeljövőre – és a következő generáció életére.


Szüléssztrájk - Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?Blythe Pepino, egy 33 éves aktivista az Egyesült Királyságban létrehozta a Birth Strike (születéssztrájk) elnevezésű csoportot, aminek lényege, hogy a közösség tagjai fogalmadat tettek, nem fognak szülni. Méghozzá azért, hogy felhívják a közvélemény és a politikusok figyelmét a fenyegető környezeti katasztrófára.

Blythe – mint mindenki más a csoportban – szeretett volna gyerekeket. Komoly kapcsolatban él, elmondása szerint, amikor találkozott a párjával tudta, hogy neki szívesen szülne. Blythe aztán elolvasta az Éghajlat-változási Kormányközi Testület tudósításait és rájött, hogy újra kell értékelnie a családalapítás lehetőségeit.

Az aktivista felfogta a helyzet súlyosságát és egyre több olyan nővel találkozott, akik hozzá hasonlóan erre a fájdalmas és hatalmas lemondással járó következtetésre jutottak.

Ironikus, hogy éppen akkor fogtam fel, mekkora veszélyben vagyunk, amikor az anyai ösztön kezdett előbújni bennem. Nagyon nehéz volt meghozni egy ilyen döntést, de már úgy tűnik, nincs is választásunk. Hogyan hozhatnék világra egy új életet ilyen borzasztó és bizonytalan jövőkép tudatában?

Blythe Pepino | Szüléssztrájk - Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?Mint minden globális felmelegedéssel kapcsolatos állítás, ezek a kijelentések is szenzációhajhásznak tűnhetnek: sokszor érezhetjük, hogy a klímaváltozás egy nagyon távoli, megfoghatatlan jelenség, ami miatt még nem kell aggódnunk. De az egyre melegebb telek, a kaliforniai tűzvészek és a bibliai méretű áradások mind azt jelzik, hogy a veszély és a vég itt van a nyakunkon.

Ahogyan a Föld egyre jobban felmelegedik, az élhetőséghez elengedhetetlen kondíciók sérülnek: belélegezhetetlen levegő, terméketlen talaj – aminek következménye az éhínség, a hőség, a hurrikánok sorozata, a vízi élőlények kipusztulása, a gyakori erdőtüzek, később a partmenti városok eltűnése. Az évszázad végére a tengerszint elképesztő mértékben fog megemelkedni. És David Wallace-Wells, a Lakhatatlan Föld című könyv írója szerint a tengerszint megemelkedése olyan szintű pusztulást fog eredményezni, mint egy nukleáris világháború.

Ezekkel a problémákkal nem az ük-ük-unokáinknak kell megküzdeniük, Wallace szerint olyan közel a baj, hogy a mostani tinédzserek generációja már a saját bőrén fogja tapasztalni a globális felmelegedés erősebb negatív hatásait.

A felsorolt tényezőket átgondolva úgy tűnik, valóban érdemes mérlegelni, hány gyereket hozzunk még a világra. A Birth Strike azonban senkit nem szeretne eltántorítani:

A mozgalom hangsúlyozza, hogy nem ítél el senkit, akinek gyerekei vannak, vagy szeretne gyereket. Ez mindenki számára egyéni döntés, nem hibáztatunk, okolunk senkit.

Álmomban sem próbálnám meg lebeszélni a barátaimat a gyerekvállalásról. A legtöbb ismerősöm már szülő, szóval ez mindenképpen egy érzékeny téma, amit mindaddig nem hozok fel, amíg ők nem kezdenek el beszélni róla
– mondja Blythe.

 

Chloe Warburton | Szüléssztrájk - Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?A védekezés egy természetes reakció, ha szóba kerül Blythe döntése, miért nem vállal gyereket. “Az emberek általában személyes támadásnak veszik.” – mondja Chloe Warburton. “Ez a mozgalom nem arról szól, hogy felelősségre vonjuk azokat, akiknek már eleve van gyerekük, vagy esetleg folyamatban van.”

Persze, ez afféle kellemetlen igazság, aminek hallatán az ember gyomra összeszorul – főleg azoknak, akiknek gyerekeik vannak. És mi van akkor, ha mindig is szerettél volna egy kisbabát, de még nem tartasz ott?

A kampány során Blythe kapott cserébe megerőszakolós vicceket, nőgyűlöletet és fenyegetést is. “Eleinte az embereket nagyon kényelmetlenül érintette, mivel túl extrémnek tűnt egy ilyen privát döntést nyilvánosság előtt megvitatni. Sokszor kimerítő, ijesztő és szomorú az emberek reakciója.” – mondta Blythe.

Jen Witts | Szüléssztrájk - Te képes lennél meghozni egy ekkora áldozatot?“Ezek a tapasztalatok mind részesei annak, mitől lesz ez a téma érdekes az újságokban. A Birth Strike belepiszkált a kapitalizmus és a patriarchátus rendszerébe, szembeszáll azzal, hogy a kormányok élén ülő férfiak reprodukciós tárgyként kezeljék a nőket, és felülbírálják a döntéseiket. A család és a kapitalista fogyasztói kultúra közötti kapcsolatot próbáljuk szétbontani.” – mondja Jenn Witts, aktivista.

Jen hozzáteszi, hogy az emberek szerint önzőség, hogy nem szül gyereket. “Sokan érveltek azzal, hogy ha gyereket szülök, akkor idősebb koromban nem maradok egyedül, mert a gyerekeim fognak rólam gondoskodni, és közben azt is mondják, önző dolog nem vállalni gyereket. De nem igazán értem ezt az érvelési rendszert. Nem pont attól leszek nagyon önző, ha ez a motivációm a gyerekszülésre?”

Blanche nyíltan beszél arról, hogy fehér középosztálybeli nőként olyan privilégiumai vannak, amivel könnyebb kampányolni, mint egy más társadalmi és kulturális háttérrel rendelkező nőnek. “A kiváltságos helyzetem, jövedelmem vagy a teljes munkaidős állásom nélkül nem hiszem, hogy valaha létre tudtam volna hozni ezt a közösséget.”

“Most a szakadék szélén állunk, de nemsokára lezuhanunk a mélybe. Ha nem cselekszünk teljes erőbedobással most, akkor nem lesz hova menekülnünk a következmények elől.” – mondja baljósan Blythe.

 

A Nemzetközi Földtudományi Unió szerint hivatalosan a Holocén korban vagyunk (ez a földtörténeti korszak 11700 évvel ezelőtt, a jégkorszak után kezdődött). Néhány tudós szerint azonban ez a dátumozás már elavult. Szerintük az Antropocén korban élünk. Miért? Nos, az emberiség a növény- és állatfajok tömeges kihalását okozza, szennyezte az óceánokat és megváltoztatta a légkört. És ha a jelenlegi arányban szaporodunk tovább, a Föld nagy része lakhatatlan lesz gyermekeink számára. Ezt jelöli az Antropocén korszak.

Ahelyett, hogy gyereket nevelne, Blythe az ideje nagy részében az embereket próbálja cselekvésre bírni, a gyorsan növekvő helyi szervezet, az ‘Extenction Rebellion’ tagjaként. A csoport folyamatos tüntetéseket szervez: néha békésen tiltakoznak, néha pedig meztelenül (igen!) próbálják felhívni a kormányzati épületekben a klímaváltozás fontosságára a politikusok figyelmét.

Blythe-ot eddig háromszor tartóztatták le.

A riasztó már régóta megszólalt, muszáj cselekednünk. Határozottságra, rugalmasságra és újjáépülésre van szükségünk.

– mondja.

Sokan úgy látják, hogy a a legfiatalabb, már meglévő generáció jelenti a reményt – rengeteg iskolás lóg a suliból, hogy a klímaváltozás elleni tüntetésekhez csatlakozzon.


A nagy cégek azonban még mindig ellehetetlenítik a változás lehetőségét. Egy 2017-es tanulmány szerint 100 cég felelős a globális felmelegedés kialakulásának 71%-ért. (Ugyanakkor kettőn áll a vásár, vagyis a vevőik milliárdjai éppúgy felelősek, akik nélkül ez a 100 cég lehúzhatná a rolót – a szerk.) Változás nélkül a szennyezés folytatódni fog minden nap, ami azt jelenti, hogy az árvizek, a tűzvészek és a bibliai méretű pusztítások csak fokozódni fognak – ezek pedig előbb-utóbb tömeges megmozdulásokat, fegyveres konfliktusokat, klímaháborúkat fognak okozni.

Egy olyan világban, ahol naponta több száz tragédiáról adnak hírt az újságok, úgy tűnik, a klímaváltozás fenyegetése még mindig nem elég fontos téma.

A média még mindig nem közvetít pontosan arról, milyen mértékű a baj. A bulvárlapokban kiugró példaként írnak a melegrekordok megdőléséről – elfelejtik, vagy szándékosan nem közlik, hogy ennek mind köze van a globális felmelegedéshez. A médiának igenis kötelessége, hogy pontos adatokkal, őszintén informálja az embereket arról, mivel kell a gyerekeinknek szembe néznie a nem is olyan távoli jövőben.

Addig is, amíg ez nem történik meg, ezek a nők hatalmas áldozatokat hoznak a bolygónk megmentése érdekében.

Forrás: ELLE