700 km-es klímafutás az élő bolygóért

700 km-es klímafutás az élő bolygóért – 7 napon át 700 kilométert futnak le azok, akik úgy érzik, most tehetnek valamit egy mindannyiunk számára fontos ügyért: felhívhatják a figyelmet a bolygónkat, környezetünket fenyegető veszélyre.

NEFI-LEVEGOT - 700 km-es klímafutás az élő bolygóért - ClimeNewsA Levegőt! szlogennel futó eseménnyel a hazai általános iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Arra kérjük a döntéshozókat, tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn – nyilatkozta Gui Angéla, az eseményt szervező Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

A „klímafutás” jelentőségét jelzi, hogy fővédnöke Áder János köztársasági elnök, és olyan kiváló sportolók is részt vesznek benne, mint például Kropkó Péter 51-szeres IRONMAN, Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok, Kövér Márton maratoni kajak-kenu világbajnok, Deák Bárdos Mihály birkózó, valamint az egri férfi és női vízilabdázók, a győri kosarasok és a győri ifjúsági válogatott kézilabdások.

Fotók: Szaszafotó - 700 km-es klímafutás az élő bolygóért - ClimeNews

A NEFI arra kérte az általános iskolásokat, rajzolják le, szerintük milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. November 13. és 19. között néhány rajzot szimbolikusan a 700 kilométeres futás során gyűjtenek össze. Az akció részeként például négy ultrafutó (Mécs László hegymászó, Náray Balázs szerkesztő-riporter, Prekopp Péter orvos, Szabó Balázs orvos) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársai futva teszik meg a Budapest – Tata – Győr, Budapest – Dunaújváros – Pécs, Budapest – Eger – Miskolc távokat, és megkerülik a Balatont is.

Fotók: Szaszafotó - 700 km-es klímafutás az élő bolygóért - ClimeNews

A Klímafutás az élő bolygóért közös futással zárul. Ehhez november 27-én 14:30-kor bárki csatlakozhat, a táv 3 kilométer, és a Hősök terétől a Magyar Tudományos Akadémia előtti térig tart, ahol Budapest legöregebb akácfája található. A célhoz szintén futva érkezik Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója, aki az akácfa előtt átveszi a 7 napon át futva összegyűjtött rajzokat.

Fotók: Szaszafotó - 700 km-es klímafutás az élő bolygóért - ClimeNews

Forrás: RunnersWorld

700 km-es klímafutás az élő bolygóért - ClimeNews - MTI Fotó: Szigetváry ZsoltKőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője (b), Kővári Sándor, az Ironman 70.3 Budapest Triathlon Club vezetője (k) és Ujj Orsolya, a KEH Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának munkatársa (j) a Lánchídon a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központjának Levegőt! szlogennel meghirdetett Klímafutás az élő bolygóért elnevezésű kampányának közös futásán 2015. november 27-én.


Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt