Meghalt a klímatudomány nagyapja

Meghalt 87 éves korában Wallace Smith Broecker amerikai geofizikus, aki először figyelmeztetett a globális felmelegedés lehetőségére.

Meghalt a klímatudomány nagyapja | ClimeNews - Hírportál

A tudós egy 1975-ös tanulmánya írta le először a globális felmelegedés kifejezést. Kutatása előre jelezte, hogy a szén-dioxid növekvő légköri koncentrációja jelentős melegedéshez fog vezetni.

Elsőként ismerte fel a róla Broecker-szállítószalagnak is nevezett nagy óceáni szállítószalag jelenségét, a tengervíz hőmérséklete és sótartalma által mozgatott és szabályozott globális vízkörzési rendszert.

Broecker 1931-ben született Chicagóban, a Wheaton College-ben tanult, majd 1959-től a Columbia Egyetemen kutatott. Tudományos körökben a klímatudomány nagyapjának is nevezték. A New York-i Columbia Egyetem közlése szerint munkatársuk hétfőn hunyt el a város egy kórházában.

Forrás: MTI, kiemelt kép: Europress / HO / BBVA / AFP

1975-ben Broecker megfogalmazta a ‘globális felmelegedés’ kifejezést, amikor közzétette az „Climate Change: Are we on the Brink of a Pronounced Global Warming?” című dokumentumot. 1975-ben azt jósolta, hogy 2010-re a CO2 403 ppm lesz, 1,10 ° C-os globális hőmérséklet növekedéssel. Nem volt rossz az előrejelzés, csak 8 évet csúszott. A tanulmány a következő linken olvasható.