A diákoknak betelt a pohár

Több mint tízezer brit fiatal nem ment be az iskolába pénteken azért, hogy követelje a kormány erősebb fellépését az éghajlatváltozás megállítására. Iskolai uniformisban tüntettek azért, hogy a politikai döntéshozók tegyenek végre konkrét lépéseket a környezet, a bolygó megmentése érdekében. 

A diákoknak betelt a pohár | ClimeNews - Hírportál

10 000 – 15 000 diák, több mint 60 városban és nagyobb településen gyűlt össze az egész országban a “Youth Strike 4 Climate” által szervezett tiltakozásokon. Arra kérték a brit kormányt, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatban vészhelyzetet nyilvánítson.

Közben tiltakoztak a francia diákok is: Párizsban a környezetvédelmi minisztérium előtt követelték, hogy a kormány hirdessen ökológiai és társadalmi szükségállapotot.

Nem kell sokat várni, ahogy megtudják a magyar diákok is a valóságot a klímaváltozással és annak rájuk nézve tragikus veszélyeivel kapcsolatban hasonló reakciókat várhat a hatalom. Tiszteletreméltó szülők és felelős vezetők országszerte, hunyják le a szemüket és képzeljék el amikor a gyermekük rájön arra, hogy ha nincsen jövője miért is tanuljon?

Rampasek László
Forrás: UPI, Euronews, The Guardian