Nem csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás | WMO jelentés

Nem csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás | WMO jelentésRekordmértékűre növekedett a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben 2018-ban – áll a Meteorológiai Világszervezet szokásos, éves jelentésében[*].

A kutatók összegezték a mérőállomások tavalyi adatait, amiből egyértelmű, hogy nem állt le a klímaváltozást okozó gázok kibocsátása, de még a növekedés üteme sem lassult.

A jelentés asztalra kerül a jövőheti, 200 ország részvételével zajló, madridi ENSZ Klímakonferencián.

A WMO főtitkára elmondta,

jelenleg a globális energiaigény 85 százalékát fosszilis energiahordozókból, szénből, kőolajból, földgázból fedezzük. És csupán 15 százalékát nukleáris vagy megújuló forrásból. Ezt az arányt meg kell fordítanunk a következő évtizedekben ahhoz, hogy végrehajtsuk a párizsi klímamegállapodást

Nem csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás | WMO jelentés– jelentette ki Petteri Taalas.

A szén-dioxid koncentrációja 147, az üvegházhatásért leginkább felelősnek tartott metáné 259 százaléka az iparosodás előtti szintnek.

– Hagyományosan Európa, Észak-Amerikában az Egyesült Államok, illetve Kína a legnagyobb kibocsátó – folytatta Petteri Taalas. De az OECD-n kívüli országok kibocsájtása is erőteljesen növekedett. Ami azt jelzi, hogy ezt a globális problémát csak globális erőfeszítésekkel lehet megoldani.

Hozzátette;

különben a jövő generációinak egy súlyosabb hatásokkal, hőmérséklet emelkedéssel, vízhiánnyal, az ökoszisztéma összeomlásával kell szembenézniük.

Paleoklimatológiai adatok szerint legutóbb 3-5 millió évvel ezelőtt volt a földi légkörnek ilyen magas a szén-dioxid-koncentrációja, akkor 2-3 fokkal volt melegebb a klíma, és a tengerek szintje 10-20 méterrel volt magasabb.

[*] 1233_en_WMO_report_2019.pdf

Forrás: WMO | Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.