Katasztrófaturizmus Fukusima környékén

A turizmustól remélnek néhányan fellendülést Japánban, Fukusima környékén, ahol hét évvel ezelőtt okozott helyrehozhatatlan károkat a cunami és az atomerőmű-katasztrófa.

A 15 ezer halálos áldozattal járó tragédia után néhány település még mindig teljesen lakatlan, vagy csak egy részébe engedték visszaköltözni az embereket. Katasztrófaturizmus Fukusima környékén | ClimeNews - HírportálA radioaktív sugárzás most is százszorosa az egészségre káros határértéknek.
— Azt gondoltam, hogy érdemes idehozni a turistákat, hogy lássák, milyen ma Fukusima, amelynek így talán sikerül javítani a megítélésén — mondta egy idegenvezető, Takuto Okamoto, aki kifejezetten külföldieknek kezdett ide túrákat szervezni.
.
De nemcsak külföldi turisták járnak a környéken, hanem iskolai csoportoknak is szerveznek ide kirándulást, akik megnézhetik, hogyan változott meg ez a vidék, és az itt élők élete. Sőt, az ezt tanuló fiataloknak azt is megmutatják, hogyan változott a mezőgazdaság errefelé.
.
— Őszintén szólva nem tudtam róla, hogy ma milyen itt a helyzet. Ezt látva megszakad a szívem — mondta egy fiatal egyetemista, Miki Hiszano.

Bár a helyiek többsége kedvesen fogadja a turistákat, nem mindenki örül nekik.

— Gyakran látok itt turistacsoportokat, ahogy nézegetik az elhagyott házakat, de nekem ez nem tetszik. Én nem akarok látványosság lenni — mondta egy helyi lakos, Majumi Macumoto, aki éppen a házát újítja fel, hogy visszaköltözzön.

A katasztrófaturizmus egyelőre nem hozza a számokat, de Japán egészében kezd helyreállni az idegenforgalom, tavaly már háromszor annyi turista látogatott a szigetországba, mint a tragédia évében.

 

Forrás: Andrea Hajagos – Reuters