A Pfizer vakcina dokumentumokat ki kell adni, mert közérdekű

“Elsődleges fontosságú”: Bíró utasítja az FDA-t, hogy gyorsítsa fel a Pfizer vakcina dokuk kiadását.

A Pfizer vakcina dokumentumokat ki kell adni, mert közérdekű

Egy pont az átláthatóságért.

Egy texasi szövetségi bíró január 6-án csütörtökön elrendelte, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) hozza nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyekre a Pfizer COVID-19 vakcinájának engedélyezése során támaszkodott, és ezzel drámaian felgyorsított ütemtervet írt elő, amelynek eredményeként körülbelül nyolc hónapon belül minden információt nyilvánosságra kell hozni.

Ez nagyjából 75 év és négy hónappal gyorsabb, mint amennyit az FDA szerint az orvosok és tudósok egy csoportja által benyújtott, az információszabadságról szóló törvényre vonatkozó kérelem teljesítéséhez szükséges, a vakcinával kapcsolatos, mintegy 450 000 oldalnyi anyagot igénylő kérelem.

A bíróság “arra a következtetésre jutott, hogy ez a FOIA-kérelem kiemelkedően közérdekű” – írta Mark Pittman Fort Worth-i amerikai kerületi bíró, akit Donald Trump korábbi elnök nevezett ki a bírói székbe 2019-ben.

Az FDA nem vitatta, hogy kötelessége nyilvánosságra hozni az információkat, de azzal érvelt, hogy a kevés létszámú FOIA-irodának csak arra van kapacitása, hogy havonta 500 oldalt vizsgáljon át és adjon ki.

Bár Pittman elismerte „a “túlságosan megterhelő” kihívásokat, amelyeket ez a FOIA-kérelem az FDA számára jelenthet”, négyoldalas végzésében határozottan elutasította az ügynökség által javasolt ütemtervet.

Az FDA által javasolt havi 500 oldal helyett – az FDA által javasolt ütemterv helyett – arra utasította az ügynökséget, hogy havonta 55 000 oldalt adjon át. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer összes oltási adatának nyár végére nyilvánosságra kell kerülnie, nem pedig mondjuk 2097-re.

Még ha az FDA nem is így látja, úgy gondolom, Pittman nagy szívességet tett az ügynökségnek – és az országnak – a dokumentumok előállításának felgyorsításával.

November óta krónikázom ezt a harcot, és számos olvasómtól hallottam, hogy valami gyanús, sőt aljas dolognak érezték az FDA által javasolt lassított ütemtervet. Az információk mielőbbi nyilvánosságra hozatala segíthet eloszlatni az oltóanyag-szkeptikusok aggodalmait, és meggyőzni őket arról, hogy a termék biztonságos.

Pittman a rendeletében erre is utalt, idézve John McCain néhai szenátort, aki szerint a túlzott közigazgatási titkolózás “összeesküvés-elméleteket táplál, és csökkenti a közvélemény bizalmát a kormányzatban”.

Az FDA-nak azonban valószínűleg nehéz lesz feldolgoznia a havi 55 000 oldalt.

A FOIA-kérelmeket vizsgáló hivatalnak mindössze 10 alkalmazottja van, a bírósághoz benyújtott nyilatkozat szerint, amelyet Suzann Burk, az FDA közzétételi és felügyeleti irányítási részlegének vezetője nyújtott be. Burk elmondta, hogy egy dolgozónak oldalanként nyolc percet vesz igénybe, hogy “sorról sorra, szóról szóra gondosan átnézze az összes válaszadó iratot, mielőtt azokat a FOIA-kérelemre válaszul benyújtja”.

Ezzel a sebességgel a 10 alkalmazottnak megállás nélkül, napi 24 órában, heti hét napon át kellene dolgoznia ahhoz, hogy a havi 55 000 oldalt előállítsa (és még így is elmaradna egy kicsit).

De ahogy a Public Health és a Medical Professionals for Transparency felperesek ügyvédei a bírósági dokumentumokban rámutattak, az FDA-nak 2020-ban 18 062 alkalmazottja volt. Bizonyára néhányukat el lehet küldeni a FOIA-irodába.

A felpereseket képviselő Aaron Siri a Siri & Glimstad ügyvédi irodától e-mailben azt írta, hogy a döntés “az átláthatóság és az elszámoltathatóság oldalára állt”.

Ügyfelei – egy csoport, amely több mint 200 orvost, tudóst, professzort és közegészségügyi szakembert foglal magában, köztük olyanokat, akik nyilvánosan megkérdőjelezték a zárlatpolitikák, a maszkmandátumok és magának a vakcinának a hatékonyságát – ígéretet tettek arra, hogy minden információt, amelyet az FDA-tól kapnak, közzétesznek a honlapjukon.

Az Igazságügyi Minisztérium, amely az FDA-t képviselte a perben, csütörtök este nem reagált azonnal a kommentárkérésre. A Pfizer, amely nem fél a perben, szintén nem válaszolt azonnal a kommentárkérésre.

Pittman a végzésében világossá tette, hogy a FOIA-kérelemnek, még ha megterhelő is, prioritást kell élveznie az FDA számára.

Az előtte december 14-én tartott meghallgatáson elhangzott megjegyzéseket idézve azt írta, hogy “talán nincs ‘fontosabb kérdés az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnál … mint a világjárvány, a Pfizer vakcina, minden amerikai beoltása’, és biztosította a nyilvánosságot, hogy a vakcinát nem ‘siett[ék] az Egyesült Államok nevében’“.

Forrás: Reuters | 2022.01.07.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.