EGY HAZAI CSÚCS-VÁLLALAT ÍGÉRETEI – REMÉLJÜK, NEM TARTJÁK BE

A pszichoterápiában ‘kihangosításnak’ is nevezik azt, amikor egy csoporttag halkan elrebegett, félig megfogalmazott mondandóját a terapeuta világosan és egyszerűen összefoglalja, és a főszereplő helyett a csoport elé tárja. Jót tesz vele mindenkinek, az érintettnek, a hallgatóságnak, és az igazságnak.

EGY HAZAI CSÚCS-VÁLLALAT ÍGÉRETEI - REMÉLJÜK, NEM TARTJÁK BE | ClimeNews

Itt és most egy hazai csúcs-vállalatról, a MOL-ról halkan elrebegett fontos információt hangosítunk ki. A forrás túl halk volt. A hozzá vezető út túlságosan göröngyös, mert a rá mutató link folyton egy szegény túlélő Sam macska történetére mutatott, ami nyilván az én hibám volt…
A fejlesztéseket néhány bicikli és roller hadba-állításával igyekeznek ellensúlyozni. Ez nem ‘zöldrefestés’, hanem igazi klímabűnözés. Vagy ők még nem hallottak az üvegház-hatásról?
Hozzáteszem, hogy politikai akarat hiányában addig fogják folytatni ezt, ameddig csak szegény Földünk összeomló ökoszisztémája engedi. De lehet, hogy biofarmot létesítenek, és bűnbocsánatért fognak esedezni…
Nem intézmény teszi mindezt. Hanem igazgató-tanácsi tagok, vezetők, gazdasági döntéshozó személyek. Akik pedig végignézik, és tűrik, a tömegek pontosan tudják, hogy a klímaváltozásért kik felelnek: gazdasági szereplők, média-csinálók, és politikusok. Akkor hát, íme a ‘kihangosítás’:


Új beruházásokat terveznek az elkövetkezendő évekre a MOL-nál

Újabb fejlesztések előkészületei folynak a dél-somogyi olaj- és földgázkincs kitermelésére, és a környéken élők ezt nagy lehetőségnek tartják. Megkerestük a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-t, a válaszukban elárulták: újabb három kutat kötnek rá a vezetékrendszerre az ősszel, és 2022-ig új beruházásokat terveznek a térségben.

Megélénkült a munka a Vízvár környéki földgázkutak környékén, kapott információt a szerkesztőségünk erről a közelben élőktől. Három új kút üzembe helyezése várható a közeljövőben, érdeklődésünkre ezt az értesülést osztotta meg velünk Kozma László, Vízvár polgármestere.

Az olajtársaság Magyarország kutatás-termelési egysége Barcs-Babócsa-Vízvár környékén hosszú évek óta folytat kutató- és termelő tevékenységet – közölte a nagyvállalat. Még 2018-ban kezdődött el az a jelentős fejlesztés, ami a 60-as években már megtalált, de eddig csak részben hasznosított Vízvár-Heresznye gáztelepekben, valamint a 90-es években felfedezett Vízvár-Észak gáztelepekben meglévő földgáz kitermelését teszi lehetővé. A beruházás első és második üteme befejeződött, és 2019 januárjában az elkészült gáztermelő technológiát üzembe állítottuk. Még további fejlesztések vannak előkészítési, tervezési fázisban, mert a harmadik ütem indítását 2022-ben szeretnék elvégezni, a munkák tehát folytatódni fognak – ígérte a MOL.

A beruházásban eddig Vízvár és Bélavár térségében gázkutakat képeztek ki – ezek nem új, hanem meglévő kutak voltak, csak a termelésbe állításhoz szükséges munkálatokat kellett elvégezni rajtuk. Vízvár község határában egy kihelyezett gyűjtőállomást létesítettek, a kutak és a központi, babócsai gázüzemtelep között vezetékes kapcsolatokat alakítottak ki. A legnagyobb fejlesztés a Babócsán lévő gázüzemben történt, ahol egy komplett gázfogadó egységet kellett létrehozni és csatlakoztatni a meglévő rendszerhez. A további fejlesztések eredményeként az elmúlt időszakban újabb három földgázkút kialakítása történt meg, ezek csatlakoztatása a vezetékrendszerhez az engedélyeztetési-kivitelezési fázisban van, tervek szerint az ősszel beüzemelik azokat.

Komoly bevételt jelent a településeknek

Az olaj- és gázipari tevékenység speciális ismereteket és szakképesítéseket igényel, ezért rendszereik üzemeltetésébe, karbantartásába helyi munkaerőt csak minimális mértékben tudnak bevonni, felelte kérdésünkre az olajtársaság. Hangsúlyozták, hogy a környéken élőknek az önkormányzatokon keresztül a szénhidrogénipar jelenléte komoly bevételt jelent, hiszen a különböző, beruházásokból, illetve termelési tevékenységekből származó adók jelentős tételnek számítanak az önkormányzatok költségvetésében. A MOL Magyarország foglalkozik a környékbeli egyesületek egyedi elbírálás alapján történő támogatásával is. Példaként tudják megemlíteni az elmúlt időszakban a barcsi önkormányzati tűzoltóság és a barcsi mentőegyesület anyagi támogatását, de a bolhói pihenőpark kialakításában is nyújtottak segítséget.


Törteli Gabriella – klímaaktivista

Az eredeti cikk a sonline.hu-n jelent meg.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.